Domů     Medicína
Nebezpečné nemoci od A do Ž
21.stoleti 18.10.2008

Náš organismus se podobá velice složitému stroji. Každá z jeho součástí se však může porouchat, když zaútočí nemoc. Některé hrozby stručně přibližují následující řádky.Náš organismus se podobá velice složitému stroji. Každá z jeho součástí se však může porouchat, když zaútočí nemoc. Některé hrozby stručně přibližují následující řádky.

AIDS – (acquired immunodeficiency syndrome – syndrom získaného selhání obranyschopnosti) – je smrtelné onemocnění způsobené virem HIV. Ten napadá jak buňky nezbytné ke správné imunitní odpovědi (některé bílé krvinky), tak buňky v nervovém systému aj. Přenáší se pohlavním stykem, krví (injekční stříkačky narkomanů) a také z matky na plod. Nákaza HIV pár týdnů po zasažení připomíná chřipku, pak nastává dlouhé období klidu (6 měsíců až 10 let). Poté AIDS zaútočí mj. rozvratem buněčné imunity a poškozením centrálního nervového systému (CNS).
Bronchitida – zánět průdušek (bronchus) jako součást dolních dýchacích cest. Trubicový orgán vede vzduch do plic a z nich. Sliznice zduřují, řasinková výstelka přestává vykonávat svou funkci (kmitáním odstraňuje hlen s bakteriemi a prachem) a vytváří se značné množství hlenu, který dráždí ke kašli. Bronchitida je akutní nebo chronická.
Cytomegaloviróza – infekce cytomegalovirem (CMV), který přenáší a vylučuje člověk zejména slinami, krví, močí a spermatem. Při těžkém průběhu poškozuje centrální nervový systém, játra i další orgány. Postihuje oběti od věku novorozenců. Podle nejnovějších zjištění je nejčastější příčinou malformace (vrozených úchylek) plodu, jakož i komplikací po transfuzi a transplantaci.
Černý (dávivý) kašel (pertusse) – infekční bakteriální onemocnění, které se přenáší kapénkovou nákazou z nemocného člověka. Charakterizují ho záchvaty intenzivního dráždivého kašle, který může vést až ke zvracení. Nemocného (zejm. dítě) tyto záchvaty velmi vyčerpávají. Léčí se antibiotiky.
Děti se u nás proti němu povinně očkovaly, zdálo se, že choroba  bude vymýcena. Nyní se však k nám vrací – podle některých odborníků vinou neléčených nemocných z ciziny.
Diabetes mellitus (cukrovka) – závažné chronické onemocnění způsobující poruchu výživy a látkové přeměny. Cukrovku 2. typu (92 % postižených) charakterizuje snížená citlivost tkání na inzulin. V současnosti je v ČR přes 750 000 diabetiků různého věku; každoročně přibývá cca 50 000 osob. Rizikové faktory: obezita, nezdravý životní styl, vliv má i genetika. Mezi první příznaky patří časté močení, žízeň.
Encefalopatie – obecný název pro onemocnění mozku, především nezánětlivé.
Febris (horečka) – zvýšení tělesné teploty nad 38 °C.Vyvolávají ji infekční nemoci, rozpad tkání (úraz, operace), záněty, revmatická a systémová onemocnění. Do určité míry může být obrannou reakcí organismu, protože v něm za vyšší teploty probíhají některé reakce rychleji a účinněji. Významné jsou studené zábaly a potní kúry, zejména u dětí.
Glaukom (zelený zákal) – záludné onemocnění, které může skončit oslepnutím, doprovází zvýšený nitrooční tlak a poškození zrakového nervu.
Chlamydiové infekce – často sexuálně přenosné choroby, která postihují mj. urogenitální systém (ve světě ročně cca 100 milionů případů). Někdy ovšem nijak nesouvisejí se sexuálním životem a představují se jako horečnatá respirační onemocnění – mj. s bronchitidou (viz).
Ischemická choroba srdeční (ICHS) – nejčastější forma srdečních onemocnění (viz dále). Podstata nemoci spočívá v aterosklerotickém zúžení věnčitých tepen, což vede k nedostatečnému prokrvení srdce a omezení jeho funkce. příznaky ICHS se u jednotlivých forem liší, většinou dominuje bolest na hrudi, pocit dušnosti a úzkosti. Angina pectoris se projevuje bolestí na hrudi vázané na tělesnou a někdy i psychickou námahu. Při náhlém uzávěru věnčité tepny dochází k srdečnímu infarktu (infarkt myokardu.) Hlásí se nejčastěji náhlou bolestí na hrudi, která typicky vystřeluje do levé paže, ale nemusí.
Jaterní nemoci – velmi nebezpečné, neboť játra jako největší orgán v těle vykonávají na 500 rozmanitých činností. Všechny může ohrozit závažná jaterní choroba, nejčastěji infekční (virová hepatitida) či vysoká hladina omamné látky (alkoholu) v krvi. Chronický zánět jater – cirhóza – vede k tomu, že se jaterní tkáň zjizvuje. K příznakům chronické jaterní choroby patří ŽLOUTENKA (viz), horečka, ztráta ochlupení, nadmutí břišní dutiny a tvorba žlutých tukových váčků v horních očních víčkách.
Kardiovaskulární (srdečně-cévní) onemocnění – mají na svědomí přes 58 % všech úmrtí v ČR. Postihují muže i ženy, často v nejproduktivnějším věku. Jelikož tato onemocnění jsou v raných fázích bez zjevných příznaků (nebolí), známe spíše až závažné stavy jako např. angina pectoris, srdeční infarkt. Jejich vznik a vývoj lze u mnoha pacientů výrazně ovlivnit změnou životosprávy a omezením rizikových faktorů. Viníkem KVO je hlavně ateroskleróza (kornatění tepen).
Lymeská borrelióza – multisystémové onemocnění přenáší infikované klíště. Na místě, kde se přisaje, vznikají mapovité zarudlé skvrny. Bez lékařské pomoci dochází k postižení CNS (bolesti, poruchy hybnosti aj), ledvin, srdečního svalu aj. Protilátky u nás má 20–40 % zdravých obyvatel.
Mozková mrtvice – postihuje hlavně starší pacienty. Dochází k náhlému uzávěru mozkové tepny a následné nedokrvenosti mozku za uzávěrou, nebo naopak k prasknutí cévy a následnému krvácení do mozku. Příznaky se liší podle toho, která oblast mozku je postižena. Nejčastějším signálem je ztráta vědomí, citlivosti některých částí těla, hybnosti končetin, poškození mimiky obličeje a další.
Nádorová onemocnění – postižení těla, které produkuje různé typy buněk. Normální zdravé buňky rostou a dělí se na nové podle potřeb organismu, a tento proces udržuje tělo zdravé. Někdy se však buňky začínají dělit a vznikají nové, i bez potřeby organismu. Vzniká masa nové tkáně, kterou nazýváme nádorem. Nádor může být nezhoubný (benigní) nebo zhoubný maligní.
Nádory nezhoubné rostou spíš pomalu, bývají opouzdřené, většinou nevrůstají do okolních tkání. Nepronikají do cév krevního nebo mízního řečiště a nezakládají druhotná ložiska – metastázy. Nádory zhoubné rostou rychle, vrůstají do okolních tkání, které ničí. Agresivní buňky naruší stěny cév a šíří se do organismu cévní a mízní soustavou. Pokud jsou v daném místě příznivé podmínky pro jejich další dělení, vznikají metastázy Dodnes známe na 200 druhů rakovinyV ČR na zhoubné bujení ročně zemře přes 30 000 obětí – od dětí až po seniory.
Obezita – nelze ji vnímat jen jako zmnožení tuku v těle, ale spíše jako chronické onemocnění, spojené s řadou jiných poruch. Nejčastější příčinou obezity je nepoměr mezi příjmem a výdejem energie. Zvýšený příjem energie je dán především dietou obsahující velké množství tuků, přejídáním se. Nedostatečný výdej energie je dán většinou nedostatkem pohybové aktivity a sedavým způsobem života. Většinou se jedná o kombinaci obou faktorů.
Minimálně z 50 % je obezita podmíněna geneticky. Pokud jsou oba rodiče obézní, pravděpodobnost výskytu obézního potomka je 80 %. Nevýhoda se dá změnit správnými stravovacími návyky a dostatkem pohybu.
Psoriáza (lupénka) – chronické kožní onemocnění (často dědičné) s poruchou rohovění povrchových vrstev kůže. Může postihovat (až v podobě stříbřitých šupin) různé oblasti – někdy jen lokty, jindy až celé tělo.
Řídnutí kostí (osteoporóza) – systémové onemocnění skeletu. Typickým příznakem jsou zlomeniny (zejména obratlů, kyčle a předloktí). Postihuje zejména ženy po padesátce. Prevence: dostatečný pohyb, cvičení a zdravá strava s bílkovinami, vápníkem a vitaminem D.
Salmonelózy – patří mezi alimentární nákazy (potravinami). Zdravý člověk po požití nevhodného jídla zvrací, má horečku, bolesti hlavy aj. Trápí ho křečovité bolesti břicha a průjem. Výjimkou není dehydratace, selhání ledvin, zánět tlustého střeva, infekce mozkových blan, kloubů, srdečních chlopní, takže může přijít i smrt. Onemocnění trvá pár hodin až dnů.
Tuberkulóza (TBC) – bakteriální onemocnění (lidově souchotiny) nejen u lidí. Zdrojem je nemocný šíří bakterie třeba kašláním v MHD. V místě vstupu infekce zduří mízní uzliny, postiženého přepadne únava. Zvláště náchylné jsou k tuberkulóze děti a těhotné ženy.
Urémie – závažný stav vznikající v důsledku těžké poruchy funkce ledvin. Spočívá v rozvratu vnitřního tělního prostředí těla způsobeném hromaděním odpadních látek (např. močoviny), které oslabené ledviny už nedokážou vyloučit z těla. Mnohé z látek jsou pro organismus škodlivé(toxické) a často způsobují poruchy dalších orgánů. Urémie se projevuje hlavně nevolností, zvracením, průjmy, někdy až bezvědomím.
Venerické (pohlavní) choroby – skupina infekcí, jejichž společným znakem je cesta přenosu sexuálním stykem. Patří sem kapavka, syfilis, některé chlamydiové infekce, v podstatě nevyléčitelný herpes genitalis (opar na genitáliích) a AIDS (viz).
Žloutenka sérová (hepatitida) – zánět jater, který se projevuje v různých podobách. Hepatitidu typu A (infekční žloutenka) vyvolává vir vstupující do těla trávicím ústrojím (přenáší se špinavýma rukama, znečištěnými potravinami). Hepatitidu typu B vyvolává vir a přenáší se mj. pohlavním stykem Proti typům A a  B lze očkovat. Nyní už známe mj. typy C, D.

Více informací:
M. Vokurka, J. Hugo: Praktický slovník medicíny (8. vydání), MAXDORF, 2007
Velký lékařský slovník, MAXDORF, Jessenius, 2005
D. Göpfertová, P. Pazdiora, J. Dáňová: Epidemiologie infekčních nemocí, Karolinum 2002
www.prevencecentrum.cz
http://nemoci.abecedazdravi.cz

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz