Domů     Technika
Vysloužilé elektrospotřebiče – kam s nimi?
21.stoleti 19.9.2008

Jan Neruda v proslulém fejetonu z 2. poloviny 19. století hledal odpověď na otázku:„Kam s ním?“ Neměl na mysli sexuální touhy, ale pouhý slamník, přesněji jeho náplň:„Kam se dává taková sláma stará?“ vyzvídá klasik. Mnozí z nás se v moderní době zase ptají, kam mají dát elektrospotřebiče – ledničky, pračky, televizory, myčky, mikrovlnky, topidla a obdobná zařízení, pro která už nemají uplatnění.Jan Neruda v proslulém fejetonu z 2. poloviny 19. století hledal odpověď na otázku:„Kam s ním?“ Neměl na mysli sexuální touhy, ale pouhý slamník, přesněji jeho náplň:„Kam se dává taková sláma stará?“ vyzvídá klasik. Mnozí z nás se v moderní době zase ptají, kam mají dát elektrospotřebiče – ledničky, pračky, televizory, myčky, mikrovlnky, topidla a obdobná zařízení, pro která už nemají uplatnění.

Doslouživší domácí pomocníci se nedají odhodit do odpadkového koše či kontejneru jako krabice či plastiková láhev. Bájný Damoklův meč připomíná novela zákona o odpadech č. 7/2005 Sb., která platí od 13. 8. 2005. Povinnost zajistit zpětný odběr, oddělený sběr, zpracování a recyklaci vyřazených elektrozařízení, stanovila novela výrobcům elektrických a elektronických zařízení. Ti k tomu účelu začali zakládat tzv. kolektivní systémy.

To se přece vyplatí!
Tři roky úspěšného fungování systému zpětného odběru umožňují tzv. recyklační příspěvky. Jde o finanční částku odpovídající nákladům výrobců na zpětný odběr a recyklaci výrobku. Hradíme ji my, spotřebitelé, v ceně nových elektrospotřebičů. Výrobci ji odvádějí do kolektivních systémů, které vytvořili za účelem likvidace odpadů.
U většiny výrobků existuje forma tzv. viditelného příspěvku na recyklaci. Náklady na ni se viditelně vyčleňují z ceny nového spotřebiče a při prodeji se uvádějí odděleně. Přehledné uvádění zabezpečuje tento příspěvek před možným zneužitím v konkurenčním boji mezi výrobci. Každý zákazník na první pohled pozná, že tato částka má jediné možné určení pro účely zpětného odběru a recyklace výrobku. Co to znamená? Stejný elektrospotřebič lze koupit v Praze, Zlíně nebo na internetu za různé ceny, ale se stejným viditelným příspěvkem. Můžeme tak klidně spát a nebát se, že s nepotřebným spotřebičem budeme mít starosti jako Neruda se slamníkem.

Tady končí naši přátelé…
Kdyby onen slavný zvídavý novinář žil, jistě by rád využil možnosti podívat se do míst, kde se vysloužilí domácí pomocníci končí svou poslední pouť.
U Stráže pod Ralskem je plocha připomínající menší letiště. V sousedství bříz se tyčí bělavá pohoří z  ledniček. Přicestovaly sem z celé republiky. Není to žádná rekordní divoká skládka. Naopak, v provozu, který náleží mezi největší a nejzkušenější zpracovatele v zemích Evropské unie, se elektrospotřebiče promyšleně likvidují.
„Celý systém je evidenčně dosti náročný. Naše výkazy sleduje jak inspekce životního prostředí, tak náš nejvýznamnější dodavatel – kolektivní systém Elektrowin,“ dozvídá se 21. STOLETÍ od Pavla Linharta, obchodního ředitele firmy Praktik system.
V jeho doprovodu se dostáváme do ohromné šedé haly plné různých dopravníků, šrotovníků a jiných masivních zařízení. Není výrobním tajemstvím, že od roku 2004 zde mají moderní technologickou linku. V první fázi dělníci lednice i jiné pomocníky z domácnosti odborně velice obratně rozebírají.
Pokud jde o kovy, velké elektrospotřebiče obsahují cca 2/3 železných a procento neželezných, drahých a ostatních. Čtvrtinu hmotnosti představují plasty a pestrá škála jiných komodit. Vyhodit na skládku se tak musí pouhé procento nevyužitelného odpadu. Využitelné části se totiž prodávají jiným zájemcům. Kovové díly, které se separují mohutnými magnety, využijí slévárny. Různé plasty, pokud jsou kvalitní (mj. bakelit), se po zpracování přidávají jako granuláty do nově vyráběných materiálů.

Jak se honí freony?
Časovanou bombou by se mohly stát záludné freony, které se skrývají ve starých typech chladniček a mrazniček. Jejich únik do ovzduší znamená značný úbytek stratosférického ozonu. Zalíbilo se jim především v chladicím systému. „V některých lednicích najdeme freony také v izolační pěně, kde slouží jako nadouvadlo při výrobě,“ upřesňuje ředitel Pavel Linhart. Vidíme to na korpusu ledničky – babičky, kde pěna obsahuje freon R 11. „Freon se dřív odstraňoval spalováním, dnes ho však umíme speciální technologií rozštěpit a jednotlivé složky nabídnout k dalšímu zpracování v chemické výrobě – typicky ve formě kyseliny chlorovodíkové nebo fluorovodíkové,“ vysvětluje ředitel. „Vraky“ ledniček po dopravníku stoupají do nenasytného drtiče. V podtlakovém prostředí uzavřeného boxu se oddělí jednotlivé druhy materiálů. Mají zde unikátní technologií na zpracování kompresorů. Však se o to tady zajímali i experti z USA.
Pečlivost je na místě i u velkých spotřebičů, kde se mohou nacházet těžké kovy a kompresorové oleje. Co se děje se zbytky, které se nedají nijak využít? Ekologicky je likvidují. Vše pečlivě evidují. Platí to, i když s Elektrowinem spolupracují na likvidaci počítačů či rozhlasových přijímačů.
Firma Praktik system za 14 let tuzemské činnosti recyklovala už přes 80 000 tun chladicích, elektrických a elektrotechnických spotřebičů. Nejspíše mezi nimi byly i vaše pamětnické spotřebiče, které dlouhá léta věrně sloužily!

Více se dozvíte:
www. praktikgroup.cz

Za odpad vám ještě poděkují
Umíte si představit pět Václavských náměstí v Praze zcela zaplněných lednicemi, pračkami, myčkami a jinými elektrozařízeními? Anebo silniční trasu z Prahy do Ostravy hustě lemovanou vyřazenými domácími spotřebiči?
Už se neválejí na nesčetných zakázaných skládkách, ale mohou se odevzdávat díky neziskovému kolektivnímu systému Elektrowin, který působí od května 2005. Za tři roky vysbíral 32 000 tun elektrospotřebičů. (Před vznikem Elektrowinu to bylo pouhých 475 tun zařízení!) Zajímá se o lednice, pračky, sporáky, sušičky, myčky a malé elektrospotřebiče jako vysavače, mikrovlnky, fény nebo digestoře, elektrické nářadí typu vrtaček, úhlových brusek, akumulátorových šroubováků apod. Za uplynulé tři roky prošlo sběrnými dvory obcí a dalšími místy zpětného odběru více než 1 000 000 starých elektrospotřebičů vyřazených z našich domácností.
Elektrowin prostřednictvím více než 500 sběrných dvorů v 380 městech, 1600 provozoven posledních prodejců a mobilních svozů ve více než 4000 obcích smluvně pokrývá přes 85 % obyvatel ČR.
Letos má mj. ekologický projekt pro školy s názvem „Ukliďme si svět“. Vychází z myšlenky zapojit do zpětného odběru vysloužilých elektrozařízení ještě více než dosud děti a mládež. Zatím se projektu účastní přes 100 základních  a středních škol z celé ČR.

Neriskujte tučnou pokutu
Pokud nepotřebný elektrický spotřebič odložíme na běžnou skládku či k popelnici, porušíme zákon. Od obce tak můžeme dostat pokutu až do výše 20 000 Kč. Bez problémů ho odevzdáme v tzv. sběrném dvoře; pokud ho poblíž nemáme, využijeme mobilního svozu. Pomocníkem je pro nás systém Elektrowin, na jehož webové adrese www.elektrowin.cz najdeme podrobný seznam míst, kde spotřebiče odebírají. Vysloužilý elektrospotřebič musí převzít i prodejce, když si kupujeme nový. (Ovšem při nákupu pračky musí jít zase o starou pračku, nikoli třeba chladničku apod.).

Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz