Domů     Historie
Nový pohled na někdejší hlavní město starověkého Egypta
21.stoleti 31.3.2008

Američtí archeologové zkoumali lidské ostatky z pohřebiště města Tell el-Amarna a zjistili, že pohled na hlavní město jako na místo blahobytu je zcela mylný.Američtí archeologové zkoumali lidské ostatky z pohřebiště města Tell el-Amarna a zjistili, že pohled na hlavní město jako na místo blahobytu je zcela mylný.V polovině 14. století před naším letopočtem Tell el-Amarnu založil faraon Akhenaten jako nové hlavní město Egypta. Historikové život Egypťanů v tomto období považovali za relativně vyspělý a obyvatelstvu připisovali pevné zdraví i dobrý výživný stav. Podle archeologů z Arkansaské univerzity však bylo chybou, že se doposud soustředili spíše na nalezené výrobky než na samotné lidské ostatky. Poslední výzkum prokázal, že obyčejní Egypťané velmi často trpěli anémií, četnými zlomeninami, malým vzrůstem a vysokou úmrtností v raném věku. Muži dosahovali v průměru pouze 159 cm a ženy 153 cm. Vše údajně ukazuje na to, že obyčejní lidé postrádali dostatek bílkovin ve stravě a pravděpodobně byli dlouhodobě fyzicky přetěžováni zejména při stavebních pracích spojených s budováním hlavního sídla.

Předchozí článek
Další článek
Související články
V severozápadní Evropě se před zhruba 6 000 až 7000 lety usadili neolitičtí farmáři pocházející z východního Středomoří. Před 5300 až 4900 lety však záhadně zmizeli. Mohly za to morové epidemie, nebo neúroda? Neolitičtí farmáři přišli do severozápadní Evropy z východního Středomoří, aby zde nahradili malé skupinky lovců a sběračů. Přinesli s sebou zemědělství a […]
Erupce sopky Vesuv v roce 79 byla smrtící, drtivá a nekompromisní. Avšak nejen ona tehdy vraždila. Nová zjištění potvrzují hypotézu, že mnoho lidí v Pompejích, Herculaneu a dalších městech tehdy zemřelo při zřícení budov v důsledku zemětřesení. Výzkum publikovaný v časopise Frontiers in Earth Science přináší důkazy, že Pompeje byly současně se sopečnou erupcí zničeny […]
Fermentace neboli kvašení je technikou, která prodlužuje trvanlivost potravin, zlepšuje jejich stravitelnost a obohacuje jejich chuť. Až třetina všech potravin, konzumovaných člověkem, se vyrábí nějaký způsobem kvašení. Od chleba přes jogurt, pivo a víno až po kimči či miso. Nyní zažívá fermentace svoji renesanci. Existuje více druhů fermentace, nejčastější je kvašení alkoholové a mléčné. Při […]
První počítače spatřily světlo světa ve třicátých letech 20. století. Zatímco jejich stavbou se zabývali muži, programování těchto strojů bylo výhradně doménou žen. Průkopnickými příspěvky k počítačovému programování, vývoji softwaru a návrhu a implementaci programovacích jazyků přispěla i jedna ze tří prvních „programátorek“ na světě, Grace Hopperová. Narodila se jako Grace Murrayová v roce 1906 […]
Dosud neznámou neolitickou osadu u Kutné Hory objevili badatelé z Archeologického ústavu AV ČR. Unikátní je v tom, že v následujících tisíciletích na jejím místě nevznikla žádná jiná sídliště a díky tomu se místo perfektně zachovalo – včetně půdorysů čtyř dlouhých domů. Život prvních neolitických obyvatel nebyl jednoduchý a byl pevně spjat s přírodou. Jídlo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz