Na barevném snímku z elektronového mikroskopu se můžete seznámit s obsahem vaší varné konvice.
Kompaktní povlak vápenných krystalků je výsledkem opakovaného používání konvice s neupravenou přírodní vodou. Síla krystalického povlaku je závislá na tvrdosti vody, kterou určuje obsah rozpuštěných minerálních látek, zejména vápníku. Při vaření se vápenné soli vysrážejí a tvoří tyto roztodivné krystalky. Zvětšeno 2580x.
Tvrdost vody
Určuje ji koncentrace kationtů vápníku a hořčíku ve vodě. Celkovou tvrdost můžeme rozdělit na přechodnou, tj. uhličitanovou a na stálou. Přechodnou (karbonátovou) tvrdost vody způsobují rozpustné hydrogenuhličitany. Tuto tvrdost vody lze odstranit převařením – dekarbonizací. Vařením se však nezbavíme tvrdosti trvalé (nekarbonátové), za kterou jsou odpovědné především sírany, a to síran vápenatý CaSO4 a síran hořečnatý MgSO4.