Domů     Zajímavosti
Co čeká Zemi v příštích 100 letech?
21.stoleti 19.4.2007

Dělat jakékoliv prognózy ohledně vývoje na naší planetě je ožehavá věc. Přesto již dnes jsou k dispozici data, ze kterých se dají směry v některých oborech vyčíst.Dělat jakékoliv prognózy ohledně vývoje na naší planetě je ožehavá věc. Přesto již dnes jsou k dispozici data, ze kterých se dají směry v některých  oborech vyčíst.

2025

Klima ve světě
Nenápadně ale jistě stoupá hladina moře. Již za 20 let zmizí pod vodou dva tisíce indonéských ostrovů z celkového počtu 17 000. Podobný osud čeká Fidži nebo Bahamy. V Evropě bijí na poplach zejména Nizozemci.
Mořská voda zaplaví úrodné delty řek, což povede k nedostatku potravin. Jak stoupá nejen hladina, ale i teplota moří, mizí rovněž i korálové útesy. Tento jev vede k rozpadům složitých ekosystémů a vymírání mnoha mořských druhů.

Společnost
V okolí Kaspického moře zuří válka kvůli posledním nalezištím ropy. V muslimské části světa drží otěže vlády fundamentalisté. Mezi USA a Evropou dochází k rozkolu, Američané chtějí být vůči muslimskému světu tvrdší, Evropa se drží smířlivé politiky. 
Dosud spící medvěd, Rusko, se pomalu probouzí. Západ uznává jako sféru ruského vlivu jeho bezprostřední okolí. Tiše a nenápadně si svou velmocenskou pozici buduje Čína.

Strava
Doslova boom zažívá v posledních letech pizza a vůbec italské těstoviny. Dá se očekávat, že ve vyspělých státech spotřeba těstovin ještě vzroste. Stále populárnější jsou mexické restaurace. V souvislosti s životním stylem se zvláště mezi mladými lidmi stává stále oblíbenější i vegetariánství.
Rozvojový svět si svou stravu asi příliš vybírat nebude. I nadále bude nejčastější potravinou pro stále větší část populace rýže.

Energetika
Uhlí je ještě dostatek, ale cena ropy se nezadržitelně šplhá vzhůru. Klimatické změny se už projevují, takže lidstvo je nuceno hledat ekologičtější řešení. Civilizace je v roce 2025 energeticky o 60% náročnější než dnes. Jednou z cest nahrazení úbytku tradičních paliv je vedle rozvoje jaderné energetiky i spalování biomasy. Okolo roku 2030 bude takto získaná energie představovat až 20 procent výroby energie (v současnosti je to 13 procent).

Populace
Ač se drtivá většina společnosti staví proti klonování lidí, v soukromých a štědře dotovaných laboratořích podobné pokusy již probíhají. Nicméně, jsou velmi náročné a zatím nevedou k úspěchům.
Do Evropy proudí stále více přistěhovalců z třetího světa, kteří tak doplňují snižující se počty obyvatel tradičních národů. Ovšem vzhledem k tomuto jevu se v Evropě více rozšíří nemoc AIDS. Lék na tuto chorobu bude v masovém měřítku k dispozici až okolo roku 2040.


2050

Klima ve světě
Metanové zásoby v Arktidě se stabilizují, východní pobřeží USA je paralyzováno nedostatkem energie, po celém světě zuří lesní požáry a zásoby vody v ledovcích se nebezpečně tenčí. Stejně tak ubývají zásoby podzemních vod.
Evropa je odlesněna, sníh na horách je stále vzácnější. Prudké záplavy střídají období sucha. Zvýšené teploty snižují úrodu a znečišťuje vodní zdroje. O své domovy přišlo již 200 milionů lidí, tedy téměř každý padesátý člověk.

Společnost
Západ se konečně zbavuje závislosti na ropě. Globálním ekonomickým lídrem je však už Čína. Na Blízkém a Středním východě probíhají války o vodu, které rozleptávají náboženské režimy, po světě se šíří epidemie různých nemocí (malárie, horečka dengue), které souvisejí s proudy uprchlíků ze suchem postižených zemí. Uprchlické tábory jsou peklem na zemi, protože zde dochází k nekontrolovatelným náboženským a etnickým konfliktům, které se občas šíří i za hranice těchto novodobých ghett.

Strava
Vzhledem ke klimatickým změnám se šlechtí geneticky upravené plodiny, které dokáží lépe hospodařit s vodou. Lépe se vypořádají se suchem i se záplavami a musí být odolnější i proti škůdcům.
Živočišná výroba je ekonomicky stále náročnější, a proto se od ní pomalu ustupuje. Nahrazuje jí syntetická potrava, která je založená na bázi bílkovin.

Energetika
Ropné zásoby jsou ve světě již vyčerpány. Několik posledních nalezišť je buď obtížně dostupných nebo ropa z nich je využívána pouze k výrobě ušlechtilých plastů. Oproti tomu, i za 50 let bude ještě relativní dostatek neobdělávané půdy, na které lze pěstovat plodiny určené ke spalování. Rozvine se rychlá pyrolýza, která část biomasy přemění na kapalné palivo, což dvojnásobně zvýší využití získané hmoty. Jaderné reaktory nové generace jsou dokonce 70x výkonnější, než ty dnešní. Zároveň se stále více využívá solární energie, v roce 2050 bude její podíl srovnatelný s energií jadernou – obě okolo 30 procent.

Populace
V západní společnosti stále více převládá názor, že přivádět potomky do zničeného světa je hazardérství a nezodpovědnost. Počet obyvatel světa přesto dosáhl téměř 9 miliard.
V České republice klesá počet obyvatel pod 9 milionů. Podobný trend je i v dalších vyspělých státech, nikoliv však v rozvojovém světě. Například v Brazílii se zvýšil počet lidí o celých 40%, ze 182 milionů (v roce 2007) na 260 milionů.


2100

Klima ve světě
Průměrné teploty se celosvětově zvýší o 2 až 4,5 stupně Celsia. Významně stoupne hladina moří, během 21. století vzroste až o 58 centimetrů, některé klimatické modely počítají až se 140 centimetry. Letní zalednění Arktidy je již minulostí. Středomoří již není příjemným rekreačním místem, ale pouští. Otevřela se severní cesta přes dříve věčně zmrzlou Arktidu, která zkracuje obchodní vzdálenosti mezi Evropou a Amerikou.

Společnost
Vzhledem k ohromné vlně migrace a následným nepokojům je v mnoha státech zaveden tvrdý policejní režim. Až koncem století se trochu uvolňuje. Zakládá se Společnost sjednocených národů se sídlem v Pekingu, protože se ukázalo, že dosavadní OSN nedokázala ani minimálně splnit svou roli. Ovšem, její nová Rada bezpečnosti, složená ze zástupců Číny, USA, Evropy, Ruska, Brazílie a Indie, není schopna se dohodnout ani na nejzákladnější věci, jakou je zlepšení kvality života lidí, kteří již desítky let žijí v uprchlických táborech.

Strava
Nasytit lidstvo je stále obtížnější. Velké diskuse a vášně vzbuzují geneticky modifikované potraviny. Mnozí lidé jsou vůči nim skeptičtí, zejména z toho důvodu, že jejich produkce může narušovat zaběhlé ekosystémy. Nicméně, již v roce 2007 existovaly například geneticky upravené brambory, které obsahovaly více cukru a škrobu, takže se daly nejen přímo jíst, ale dala se z nich  vyrábět i mouka. Ve světě roku 2100, kde značná část obyvatelstva trpí nedostatkem potravy, jsou mnohé takové technologie ještě více využitelné.

Energetika
Ropa je v této době už dávno jen surovinou pro laboratoře. Její využití v energetice je nulové. Oproti tomu, vzhledem k novým technologiím, má lidstvo zásoby uranu na 5 000 let dopředu (při těch současných v rove 2007 je to jen na 200 let).
V roce 2100 bude jádro naprosto nejvýznamnějším dodavatelem energie. Pokud bude prokázáno, že je možné navodit studenou jadernou fúzi a vyrábět jadernou energii z vody, význam atomu ještě vzroste. Dá se předpokládat, že zastíní i spalování organických hmot, biomasy.

Populace
Vědci po mnoha neúspěších upouštějí od projektu naklonování člověka. V roce 2070 počet obyvatel Země překračuje 10 miliard. V roce 2100 se však podle dnešních odhadů OSN opět sníží na 8,4 miliardy.
Převažovat budou především národy žijící na jižní polokouli a hlavně, populace výrazně zestárne. 34 procent veškerého obyvatelstva bude starší 60 let, což je větší podíl, než v současnosti (2007) zaznamenávají západoevropské země.

Předchozí článek
Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz