Domů     Zajímavosti
VĚDECKÁ TABU: Existují důkazy o mimozemšťanech?
21.stoleti 19.2.2007

Jsme ve vesmíru sami? Tato otázka hlodá v myslích mnoha lidí. Leckdo je přesvědčen, že mimozemský život stoprocentně existuje a jeho prokázání zasvětil celý život. Jasným důkazem existence mimozemšťanů mají být neidentifikovatelné létající předměty – tzv. UFO.Jsme ve vesmíru sami? Tato otázka hlodá v myslích mnoha lidí. Leckdo je přesvědčen, že mimozemský život stoprocentně existuje a jeho prokázání zasvětil celý život. Jasným důkazem existence mimozemšťanů mají být neidentifikovatelné létající předměty – tzv. UFO.

Mimozemské civilizace na naší planetě ovlivnily evoluci tak, aby mohl vzniknout člověk. Od té doby navštívili Zemi ještě několikrát, naučili nás stavět pyramidy nebo vyrábět elektrické články. Zmínky o těchto návštěvách jsou ve starých rukopisech, třeba i v bibli. Sodoma a Gomora byla zničena jaderným výbuchem.
Že to jsou vědecké nesmysly? Na světě existuje dost lidí, kteří jsou přesvědčeni, že to vše se skutečně stalo! Na tato téma vychází řada knih a záhadologická literatura spolehlivě ovládá nejvyšší stupně žebříčků prodejnosti. Přitom řada takových záhad v sobě skrývá jednoduché a přirozené vysvětlení.

Tajná zpráva ministerstva obrany
Jevy UFO se zabývají i vysoká vládní místa. Loni v květnu byla například zveřejněna studie, kterou provedlo britské ministerstvo obrany. Ta nepopírá, že se v atmosféře čas od času děje cosi podivuhodného, ale mimozemšťané v tom prsty nemají. „Existují významné důkazy na podporu teze, že tyto události lze téměř výlučně připsat fyzikálním, elektrickým a magnetickým jevům v atmosféře, mezosféře a ionosféře. Neexistuje důkaz, že tyto jevy jsou nepřátelské a působí pod nějakým jiným druhem kontroly, než jaký představují přírodní fyzikální síly,“ tvrdí studie. „Neobvyklé jevy v ovzduší mohou být dílem více než jedné sady atmosférických či elektrostatických podmínek“.


RNDr. Pavel Koten, PhD.
Astronom – Astronomický ústav AV ČR – Ondřejov

Racionálně vysvětlit je možno většinu úkazů považovaných za neidentifikovatelné létající předměty. Lidé totiž za ně velmi často považují úkazy na obloze ať už se jedná o kosmická tělesa či neobvyklá seskupení oblaků a podobně. Člověk, který většinu svého života stráví ve městě, kde je obloha přesvícena mnoha zdroji světla, je pak téměř šokován, když se dostane pod tmavou noční oblohu s tisíci hvězdami. Nedovede si například přestavit, že ta velmi jasná hvězda nad obzorem je ve skutečnosti Venuše, která na obloze jakoby plave a vyvolává tak dojem pohybujícího se objektu.
Ve většině případů je možno tyto jevy vysvětlit jako nebeské úkazy, například jasná planeta, konjunkce planet, neobvyklý západ Slunce, vzácné druhy mraků, halové jevy, kulové blesky a podobně. Neobvyklou podívanou může být i zánik vyhořelých stupňů nosných raket či vysloužilých družic. Právě v prvním týdnu letošního roku měli obyvatelé amerického Středozápadu možnost sledovat okázalý „ohňostroj“, který v zemské atmosféře předvedl zanikající horní stupeň ruské rakety, jež jen několik dnů předtím na oběžnou dráhu vynesla vědeckou družici.
Zajímavé je, že například lidé, kteří oblohu znají a pozorují ji, se s UFO v naprosté většině případů nesetkávají.  UFO je pro řadu lidí stejně lákavé jako řada dalších tajemných témat jako třeba léčitelství nebo astrologie. Možná to je tím, že lidé nechtějí mít všechno perfektně vysvětlené, ale chtějí si nějaké záhady uchovat. Třeba jim tato témata nabízejí možnost úniku před současnou civilizací a dávají jim naději na lepší život či alespoň nějakou změnu. Ale to už je spíše otázka pro sociologa či psychologa.
Asi jako v ostatních skupinách lidí, tak i mezi „ufology“ jsou jistě někteří jedinci, kteří využívají tohoto lákavého tématu k zpopularizování vlastní osoby. Na druhé straně i na základě osobní zkušenosti a setkání s těmito lidmi si myslím, že řada z nich je o existenci UFO skutečně přesvědčena.
Vědci ovšem na hledání mimozemského života zcela nezanevřeli. Asi nejznámější je program SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence), v jehož rámci se uskutečnilo několik systematických pátrání po projevech inteligentního života ve vesmíru v rádiovém oboru elektromagnetického spektra. V současné době je možno se na internetu připojit do projektu SETI@home a poskytnout výpočetní čas vlastního počítače pro hledání inteligentního signálu v obrovském množství dat získaných radioteleskopy.

Dalibor Novák
Publicista, redaktor časopisu EPOCHA

Existence neidentifikovaných létajících objektů není předmětem sporu. I obyčejný pták nebo meteor se může stát UFO, není-li rozpoznatelný. Odpověď je obsažena už v názvu – je to jakýkoli neidentifikovaný předmět pohybující se vzduchem.
Otázkou je cca 5% nevysvětlených případů, které mohou být zřejmě dílem inteligence a neznámé technologie. Důkazů jsou statisíce! I z archivů špionážních organizací (CIA, KGB, NSA…) a armád (Brazílie, Čína…). Nedávno například poukázala na přítomnost inteligentních UFO mexická armádní protidrogová jednotka na hranici s USA, která používala supermoderní systém infračervených kamer Flir, připevňovaných naspod letadel.
Jakýkoli důkaz je obvykle převálcován kvantitou nelogických vykonstruovaných spekulací o tom, že pozorovatelé jsou nesvéprávní a šlo nejspíš o kulový blesk, pozorování Venuše, smetí na objektivu nebo cokoli obyčejného. Tato „uklidňující“ tvrzení jsou často naprosto nesmyslná a zpochybnění svědků a technologie by mělo mít za následek jejich suspendaci a vyřazení, což se samozřejmě neděje. Nejsme důslední ani ve výzkumu ani v potírání UFO. Vše často končí u povážlivé ignorace zodpovědných činitelů a zesměšnění tématu na veřejnosti.
Zajímat se o tak zásadní otázku jakou je přítomnost letounů s technologií, která mnohokrát předčí veškerou známou, to je přirozené. I kdyby to byla technologie pozemská, šlo by o totální převrácení představ o naší planetě, o tom kdo tu vládne a proč s takovouto technologií už dávno nepřevzal nadvládu nad světem. Zvláštní je spíše nezájem a ignorace.
Z hlediska psychologie je téma UFO, jak říkal švýcarský psycholog Carl Gustav Jung, prototypem neznáma. Jde o symbol všeho, co jsme potlačili a ztratili v průběhu vývoje a naděje na jeho opětovný příchod. Typičtí zájemci o UFO jsou lidé, kteří se s fenoménem už někdy setkali, ať už jde o vědomé nebo potlačené zážitky s UFO, tzv. únosy do UFO a spojenými fenomény. Velmi často jsou to rovněž piloti, letečtí dispečeři, kosmonauti, armádní činitelé a politici.

Jak to vidí 21. STOLETÍ
Část neobvyklých jevů mohou mít na svědomí meteority. Některá tělesa z kosmu při průletu atmosférou totiž vytvářejí oblak plazmy o velké rychlosti,  třeba cylindrického nebo doutníkovitého tvaru.
Plazma má silné elektromagnetické pole, jež dokáže působit i na člověka, konkrétně na jeho mozkový spánkový lalok. Výsledkem je výpadek paměti. To by mohlo vysvětlovat, proč si někteří lidé, považující se za oběti únosu, nic nepamatují.
Opatrní jsou někteří odborníci. Například německý vědec Martin Füllekrug, který se zabývá elektrickými jevy, poukazuje na to, že útvary plazmy v ovzduší by jen stěží dokázaly působit na pozorovatele ve větší vzdálenosti.

Bermudský trojúhelník
UFO by nejvíce mělo řádit v oblasti tzv. Bermudského trojúhelníku. Pravdou je, že v oblasti Bermudského trojúhelníku je vskutku stížená navigace. Je to totiž jedno z míst na planetě, kde kompas ukazuje ke skutečnému zeměpisnému severu. Oblast často postihují hurikány a bouře, což je dáno místním klimatem. I zde se většina katastrof dá vysvětlit působením přírody. Většina, zatím však ne úplně všechny…
Každopádně, důkaz o existenci mimozemšťanů zatím nemáme. Leckdo by se jistě rád s vesmírnými bratry setkal, někoho ta představa děsí. Co by takový objev udělal se současnou společností, s institucemi jakou je třeba církev jen těžko domýšlet. To už je ale jiné téma.

Anketa na stránkách www.21stoleti.cz
UFO je podle vás:

Skutečné stroje mimozemských civilizací
  (52 %)
Přirozené jevy v atmosféře, které někteří lidé vydávají za mimozemské stroje
  (29 %)
Výmysl senzacechtivých publicistů
  (6 %)
Výmysl vojensko-průmyslového komplexu
  (8 %)
Nevím, nezajímá mě to
  (5 %)

V počítačích americké vlády se nic nenašlo
Touha po objasnění záhad dovede některé lidi až ke zločinu. Britský počítačový expert Gary McKinnon byl přesvědčen o tom, že Američané vlastní mimozemský vesmírný koráb. A protože počítače byly pro něj vším, bez problémů se naboural do tajných databází americké vlády. Celkem stačil „nabourat“ 97 počítačů.
Důkaz o existenci UFO nenašel, tak aspoň smazal některá data. Vládní úředníci se pak velmi divili, že podle počítačových údajů námořní základna Earle vlastně neexistuje. Američané chtějí McKinnona soudit, hrozí mu až 70 let vězení.

Související články
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz