Domů     Příroda
10 největších květů světa
21.stoleti 19.1.2007

Velké květy vždy přitahovaly pozornost člověka. Snažil se je sbírat v přírodě, posléze i pěstovat a šlechtit do ještě větších, barevnějších a krásnějších podob. Nicméně ty úplně největší krásou ani vůní zrovna neoplývají.Velké květy vždy přitahovaly pozornost člověka. Snažil se je sbírat v přírodě, posléze i pěstovat a šlechtit do ještě větších, barevnějších a krásnějších podob. Nicméně ty úplně největší krásou ani vůní zrovna neoplývají.

Kvetoucí rostliny jsou nepřekonatelnými mistry ve vábení pro ně nezbytných opylovačů. Svádějí hmyz i ptáky vůní (některé tedy spíš odporným zápachem), barvami i nepřehlédnutelnou velikostí. Často své květy skládají do obřích květenství a soukvětí která mohou dosahovat délky i několika metrů. Dnešní  výběr 21. STOLETÍ se však soustředil pouze na jednoduché květy.

1. Rafflesia Arnoldii
Velikost květu: až 130 cm v průměru
Výskyt: Deštné pralesy Bornea a Sumatry

Světový rekord ve velikosti jednoduchých květů drží opravdu zvláštní rostlina. Nemá žádný stonek, kořeny ani listy a veškeré živiny si bere od svého nedobrovolného hostitele, tonkinské révy. Obří květ, vážící přes 10 kg slouží k přesvědčení much k nakladení vajíček, a proto odporně páchne po tlejícím mase. Většina raflézií (zatím je známo 19 druhů) patří k ohroženým druhům.

2. Paphiopedilum sanderianum
Velikost květu: téměř 1 m dlouhé korunní plátky
Výskyt: Deštné pralesy jihovýchodní Asie

Ačkoli se květy této orchideje nemusejí zdát nijak mohutné, její dlouhé korunní plátky jí mezi orchidejemi zaručují rekord ve velikosti květů. V přírodě se jedná,  stejně jako u většiny ostatních orchidejí, o ohrožený druh, je však vcelku oblíbeným předmětem zájmu zkušených pěstitelů.

3. Rafflesia kerii
Velikost květu: až 90 cm v průměru
Výskyt: deštné pralesy jihovýchodní Asie

Stejně jako její větší příbuzná Rafflesia Arnoldii je i Rafflesia kerri parazitickou rostlinou s obrovským zapáchajícím květem, postrádající jakékoli zevní vegetativní orgány. Její sytě červený květ má podle domorodců léčivé účinky.

4. Raflesia canthleyi
Velikost květu: až 80 cm v průměru
Výskyt: deštné pralesy jihovýchodní Asie
Od svých větších příbuzných je snadno k rozeznání díky své vydařené „neštovicové“ kresbě. V kombinaci s červenou barvou je tak zcela k nerozeznání od masa plného (pro mouchy) lákavých puchýřů a vřídků. Po dokonalém zmatení autentickým aromatem kladou mouchy svá vajíčka dovnitř květů jako smyslů zbavené. Jejich larvy pak důsledně vykonávají funkci pracovitých opylovačů.

5. Raflesia speciosa
Velikost květu: až 60 cm v průměru
Výskyt: deštné pralesy jihovýchodní Asie

Jedná se o jednu z nejvzácnějších z raflézií, proto se také stala symbolem Sibalomského přírodního parku na Filipínách. Stejně jako její příbuzné vykvétá jen na několik dní až týdnů v roce. Vývoj květu však trvá až 10 měsíců, a pokud v době jeho otevření převládá deštivé počasí, snadno podléhá rozkladu. 90 % z květů se nedožije možnosti opylení.

6. Ocún jesenní (Colchicum autumnale)
Velikost květu: délka až 50 cm
Výskyt: Evropa

Trvalá bylina vykvétá na podzim z hlízky ukryté zhruba 15 cm pod zemí. Listy dorůstají až na jaře. Všechny části rostliny jsou prudce jedovaté. Její alkaloid kolchicin se však v čisté podobě využívá pro léčbu revmatických onemocnění. Fialový květ je díky dlouhé trubce zasahujícímu až k podzemní cibulce považován za nejdelší ze všech evropských rostlinných druhů.

7. Viktorie královská (Victoria amazonica)
Velikost květu: až 40 cm v průměru
Výskyt: deštné pralesy Jižní Ameriky

Jedná se o největší leknínovitou rostlinu na světě, její listy mohou dosahovat až 3 m v průměru a díky kolmo vztyčeným deseticentimetrovým okrajům zůstává jejich povrch chráněn před vodou. Její velké listy unesou i dítě, jak dokládala fotografie ze starého průvodce pražskou botanickou zahradou. Lodyhy jsou dlouhé až 7 m.
Krátce po rozevření je květ bílý, do dvou dnů se však zbarví do růžova a třetí den zpravidla odkvétá. Zajímavé je, že ji v roce 1801 v povodí Amazonky objevil Čech, rodák ze severočeské Chřibské, Tadeáš Haenke.

8. Hylocereus megalanthus
Velikost květu: téměř 40 cm v průměru
Výskyt: Severní oblasti Jižní Ameriky

Kaktus s největšími květy se kupodivu nepěstuje pro okrasné účely, ale hlavně pro jeho výživné, ananasu podobné, ostnaté (žluté nebo někdy červené) plody. Konzumují se zejména jako čerstvé ovoce (bílá dužina mírně štiplavé příchuti s jedlými černými semeny). Jedná se o teplomilnou rychle rostoucí mohutnou rostlinu.

9. Hylocereus escuintlensis
Velikost květu: až 35 cm v průměru
Výskyt: Guatemala

Stejně jako Hylocereus megalanthus se jedná o rychle rostoucí mohutný kaktus, který navzdory své příslušnosti k sukulentním druhům vyžaduje poměrně značný přísun vláhy a úrodnou půdu. Nemá však valné hospodářské využití a pro jeho velké květy se pěstuje jen jako okrasná rostlina.

10. Nymphaea gigantea
Velikost květu: téměř 35 cm v průměru
Výskyt: Austrálie

Největší pravý leknín má fialovou barvu květů, která z něj činí jeden z nejatraktivnějších vodních druhů okrasných rostliny. Vzhledem k náročnosti na prostor a podmínky růstu jej však pěstují jen botanické zahrady. U nás je k vidění například v liberecké botanické zahradě.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz