Domů     Příroda
Geneticky upravené potraviny – hrozba, nebo požitek?
21.stoleti 10.8.2006

Geneticky upravené potraviny jsou stále častějším tématem vědeckých, politických a mediálních debat. Jak se ale na tuto problematiku dívají obyčejní lidé, co si myslí a jsou dostatečně informovaní? To zkoumala agentura Synovate ve svém posledním výzkumu, kterého se zúčastnilo 3,127 respondentů z Řecka, Indonésie, Polska, Singapuru a Jižní Afriky.Geneticky upravené potraviny jsou stále častějším tématem vědeckých, politických a mediálních debat. Jak se ale na tuto problematiku dívají obyčejní lidé, co si myslí a jsou dostatečně informovaní? To zkoumala agentura Synovate ve svém posledním výzkumu, kterého se zúčastnilo 3,127 respondentů z Řecka, Indonésie, Polska, Singapuru a Jižní Afriky.Cokoliv, co vylepší jídlu chuť, je dobré pro 62 procent Jihoafričanů, kteří geneticky upravené potraviny znají. Naopak pro 89 procent Řeků jsou takové výrobky zdraví škodlivé, stejně tak jako pro 68 procent Poláků, 66 procent Indonésanů a 59 procent Singapurců.
Základní povědomí o geneticky upravených potravinách se značně liší. Zatímco 84 procent Řeků, stejně tak jako většina Poláků, dobře nebo alespoň trochu zná geneticky upravené potraviny (GMO), 92 procent obyvatel Indonésie o tomto termínu nikdy neslyšelo. Obyvatele Singapuru se pak vůbec o geneticky upravované zboží nezajímají. 
Synovate dále zjistil, že 46 procent Indonésanů a 42 procent Poláků a stejné procento Singapurců věří, že výhody geneticky modifikovaných potravin stále převyšují jejich rizika. S tím souhlasí i 45 procent Jihoafričanů.
Také cena hraje důležitou roli. Za předpokladu, že geneticky upravené zboží bude levnější než to neupravené, je 47 procent Jihoafričanů a 41 procent Singapurců ochotno tyto potraviny kupovat. Pro Řeky je důležitější složení výrobku. Pouze 10 procent z nich by se nechalo ovlivnit cenou.
Charakteristika geneticky upravovaných potravin není jihoafrickým spotřebitelům aktivně vysvětlována a komunikována, poznamenal Jon Salters, generální ředitel Synovate pro Sub-saharskou Afriku. „To co tu bylo řečeno vyplývá z celkového nedostatku informací o existenci takových výrobků, což zahrnuje i jejich rizika a výhody. S ohledem na nedostatečnou znalost těchto potravin je pochopitelné, že pokud bude cena nízká, tyto výrobky nakonec skončí v košíku spotřebitelů.“
· Ve všech zemích kromě Jižní Afriky je většina respondentů přesvědčena, že by se  geneticky modifikované obilí nemělo pěstovat v blízkosti přírodního (neupravovaného)
· Skoro 40 procent respondentů v Singapuru a Jižní Africe by bylo ochotno jíst výrobky z geneticky upravených surovin i přesto, že takto upravené potraviny nyní nekupují
· Většina spotřebitelů v Řecku, Indonésii a Polsku, která zná tuto problematiku, si vždy kontroluje etiketu na výrobku, aby se přesvědčila, že se výrobek neskládá z geneticky upravených surovin

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
Raflézie jsou parazité známí největšími květy světa, navíc se vzhledem a zápachem zkaženého masa. Ještě pozoruhodnější je ale jejich bizarní genom, který odhaluje, čeho jsou parazité schopni: Manipulovat s DNA, promazávat vlastní a krást geny hostitele. Někdy v dobách, kdy se Britské impérium chlubilo, že nad jeho územím slunce nezapadá, putovali pralesem Sumatry sir Thomas […]
Procházka v lese, spojená se sběrem hub nebo lesního ovoce, je příjemná záležitost. Ale na různých místech světa můžete narazit také na takzvané potravinové lesy, které sice les připomínají, ale plní jiný účel Jde hlavně o pomoc lidem, kteří mají problémy se zásobováním potravinami. Například v USA existuje více než 6500 venkovských a městských oblastí, […]
Ani vitaminy, ani antioxidanty. Americký výzkum přišel s poznatkem, že větším zdravotním benefitem ovoce a zeleniny mohou být toxiny, které rostlinám slouží na ochranu proti hmyzu. Jsou v množství, které nám neublíží, přesto cosi zajímavého dělají s našimi buňkami. Někdy před 15 lety připravili vědci ve Švýcarském federálním technologickém institutu jednoduchý experiment, u nějž se […]
Skutečnost, že příroda léčí není moderní medicíně vůbec neznámá. Prozatím však lékaři pobyt na čerstvém vzduchu nepředepisují… Podle nejnovějších studií by možná měli. Nashromážděné poznatky totiž naznačují, že pobyt v parcích či lesích výrazně napomáhá k fyzické i duševní pohodě člověka. Podobným „balzámem“ by měly být také moře a oceány. Na otázku, co přesně za […]
V bitvě u Thermopyl, která proběhla v roce 480 př. n.l., se utkaly jednotky řeckých městských států s početnějšími vojsky perského krále Xerxa I. Bitva dala vzniknout mýtu o odvaze 300 Sparťanů v boji s perskou přesilou. Podle všeho využívají obdobnou taktiku původní australští mravenci v boji s početnějším invazivním druhem. Původním druhem jsou v […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz