Domů     Zajímavosti
Pohon na čokoládu
21.stoleti 2.6.2006

Mikrobiologové z Birmighamské univerzity krmí bakterie čokoládou, aby sklízeli vodík.Mikrobiologové z Birmighamské univerzity krmí bakterie čokoládou, aby sklízeli vodík.Zbytky a ořezky z čokoládoven běžně končívají na kompostech, v Británii však pro ně nalezli lepší využití. Po zředění vodou se z nich vyrobí živné médium pro kulturu bakterií Escherichia coli, která za pomoci svého metabolického aparátu v čele s enzymem hydrogenázou produkuje z obsažených cukrů vodík. Ten se pak využívá pro výrobu elektrické energie v palivových článcích.

reklama
Související články
Máte dobré srdce? Zcela souhlasím. Máte bohatou slovní zásobu? Zcela souhlasím. Porozumíte rychle věcem? Zcela souhlasím. Jste plný nápadů? Tady jen spíše souhlasím. Věřili jste mi to? A pokud ne, myslíte, že jsem lhal vám, nebo obelhával sám sebe? A jak takovou lež odhalit? Jak fungují ony pověstné „lži skóry“? Některé lidské sklony mohou v dotaznících […]
Patří k nejfotogeničtějším pokrmům současnosti. Sushi a poké bowly na fotkách opravdu vypadají skvěle, nicméně ve výsledku to nejvíc ocení tělo. Tedy alespoň za předpokladu, že se vydáte do podniků, které havajskou/japonskou specialitu umí připravit. Základní ingrediencí obou „exotických“ kuchyní je totiž čerstvost, a k tomu pestrost (chutí) a barevnost. Až pak se počítají nutriční hodnoty… […]
Vyplatí se pracovat už na střední škole? Mezi mladými Evropany je to běžná praxe, v Česku rarita. Podle vzdělávací organizace Junior Achievement Czech (JA Czech) je mnohdy přínosnější být aktivní ve studentských programech, účastnit se soutěží nebo se pustit do vlastního projektu. Je k tomu ale potřeba flexibilita, kterou nabízí nová střední škola VICTORIA HIGH […]
Biologicky nerozložitelná, znečišťující přírodu, s obsahem chemikálií potenciálně ohrožujících lidské zdraví. Řeč není o plastových brčkách, jak by se mohlo zdát. Takové závěry si dle poslední studie vysloužily jejich „ekologičtější“ alternativy. Studie oborníků z Antverpské univerzity, publikovaná v létě 2023 na stránkách časopisu Food Additives and Contaminants, se zaměřila na brčka vyrobená z papíru, bambusu, skla, nerezové oceli a plastu […]
V prestižní soutěži The Global Undergraduate Awards 2023, které se přezdívá Nobelova cena pro juniory, byla mezi vítězi v kategorii matematiky a fyziky Dominika Burešová, studentka Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Se svou bakalářskou prací uspěla v konkurenci více než 2800 dalších studentů a studentek z 409 světových univerzit. V oborech, které se vyučují na […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz