Domů     Příroda
Rozmary krabí samice!
21.stoleti 18.11.2005

Myslíte si, že jsou ženy vybíravé? Tak pozor! Ženská rozmarnost by vám ve srovnání s tím, co předvádějí samičky jednoho druhu krabů, měla od nynějška připadat jako procházka růžovou zahradou!Myslíte si, že jsou ženy vybíravé? Tak pozor! Ženská rozmarnost by vám ve srovnání s tím, co předvádějí samičky jednoho druhu krabů, měla od nynějška připadat jako procházka růžovou zahradou!

Zvláště vybíravá samička kraba druhu Uca crenulata dokáže svého budoucího partnera pro páření hledat i mezi stovkou nápadníků, přitom některým z nich navíc důkladně prošmejdí jejich obydlí. Na to vše jí pak stačí něco málo přes jednu hodinu.
 
Máte doma pořádek?
Samečci kraba stojí v době namlouvání před vchodem do svých pobřežních doupat a samičky na sebe upozorňují máváním klepety, které vědci přirovnávají k lidských pohybům vyjadřujícím „pojď sem“. Pokud sameček samičku zaujme na první pohled, sama si pak zkontroluje jeho doupě. Jestliže shledá nápadníka i jeho obydlí zcela podle svých představ, usídlí se v jeho domečku. Jeden z nich pak utěsní kruhový vchod a páření může začít. Když se ale samičce něco jen trochu nelíbí, pokračuje v hledání vhodného partnera dál.

Stihnout svou vlnu
Ptáte se, proč to samičky dělají? Kvůli přežití svých potomků! Na velikosti samečka, a zvláště jeho doupěte, totiž záleží, jak rychle se malé larvy vylíhnou, protože jen ve správně velké díře se mláďata mohou vyklubat v ten pravý okamžik. Tím je pro budoucí kraby mohutný noční příliv, který se opakuje zhruba každých 15 dní a který larvy rychle odplaví z nebezpečných míst. Snižuje se tak zejména riziko, že larvu hned po vylíhnutí uloví nějaký predátor. Pokud je samečkovo doupě příliš široké nebo naopak úzké, inkubace se urychlí či zpozdí, larvy se vylíhnou příliš brzy nebo pozdě a propásnou svou přílivovou vlnu. Jen v doupěti o velikosti „tak akorát“ se totiž uchovává ta správná teplota pro inkubaci vajíček.

Oddělené ložnice pro harém
Samičky přitom vyhledávají partnery přibližně stejné velikosti, jako jsou samy. Smůlu při výběru ovšem mají příliš velké samičky, které se vejdou jen do nemnoha příbytků. Ty pak musejí vzít zavděk tím co je k dispozici a příliš nepřebírat. Mohly by totiž zůstat na ocet. 
Na druhou stranu každé krabí doupě v sobě ukrývá několik oddělených „ložnic“ pro více samiček, takže si opravdu atraktivní sameček může kolem sebe vytvořit doslova harém. Samičky v doupěti pobývají dva až 16 dní, během nichž dochází k páření a následnému kladení vajíček. Doupě opouštějí ještě před vylíhnutím larev. 
„Co vím, doposud nebyl nikdy pozorován žádný jiné druh živočicha, který by si vybíral z tolika kandidátů jako samičky tohoto kraba,“ říká Catherine deRivera z Kalifornské univerzity v San Diegu, která vedla celý krabí výzkum v ústí řeky Sweetwater poblíž americko-mexických hranic. Podle ní si samičky všech dříve zkoumaných zvířat před pářením vybírají z pouhé hrstky nápadníků. 
 
Krabí houslisté
Krabi rodu Uca měří 3 až 4 centimetry a žijí převážně v teplejších oblastech po celém světě. Většinu času tráví na břehu moře, kde v blátě a naplavené hlíně pátrají po potravě, což není zrovna jednoduchý úkol. Přezdívá se jim houslisté, protože samečci mají kromě osmi kráčejících nohou dvě končetiny přeměněné na klepeta. Jedno z nich je výrazně větší než to druhé a drobní tvorové jimi při hledání potravy pohybují podobně jako houslista smyčcem přes struny svých houslí. Velké nápadně zbarvené klepeto jim především slouží v době páření k nalákání samiček a rovněž k ochraně vlastního území před ostatními samečky.

reklama
Související články
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Samotářské včely, tiší a nenápadní opylovači, hrají klíčovou roli v našem ekosystému. I když se jim říká samotářské, řada z nich se ráda druží a i ony, podobně jako včely medonosné, mohou žít v koloniích. V České republice existuje více než 580 druhů samotářských včel, z nichž mnohé jsou ohroženy vyhynutím. Mezi samotářské včely patří […]
Přírodní pastva velkých kopytníků může být velice účinným nástrojem pro zmírnění klimatických změn. Pastva divokých koní, zubrů či praturů totiž vede k ukládání uhlíku do půd v podobě stabilní organické hmoty, která uhlík uzavře v půdě a uchová mimo atmosféru po stovky let. Díky tomu mohly v dobách před expanzí člověka na všech kontinentech žít milionová […]
Kurosh Karimi a Günther Kletetschka z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy popsali novou metodu lokalizace tělesa skrytého pod povrchem. Nová metoda umožňuje odhadnout polohu, zejména hloubku tělesa a byla publikována v časopise Scientific Reports. Vše v zemské kůře má svou specifickou hustotu, například dvě přibližně stejně velké struktury mohou mít […]
Odborníci z Kolumbijské univerzity přinesli důkazy o tom, že rypouni Petersovi jsou schopní, zřejmě jako jediné ryby na světě, sdílet mezi sebou informace, týkající se jejich smyslového vnímání. To jim pomáhá najít potravu a přátele, stejně jako identifikovat nepřátele, a díky tomu snáze přežít. Rypoun Petersův je sladkovodní ryba, vyskytující se v povodí afrických řek […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz