Někteří lidé mohou sníst cokoli, a přesto to na jejich hladině cholesterolu není znát. Jiní si na stravu naopak musí dávat pečlivý pozor.
Odborníci z americké Berkeley National Laboratory už teď ví proč. Tvrdí, že za všechno může genová výbava každého jedince. Dokládá to mimo jiné jejich studie provedená na jednovaječných dvojčatech.
28 páru jednovaječných dvojčat se zúčastnilo testů, při nichž střídaly stravu s rozdílným množstvím tuku. Jeden ze sourozenců vždy byl navíc, na rozdíl od svého bratra či sestry, aktivním sportovcem. V průběhu studie jim všem byla průběžně měřena hladina cholesterolu v krvi. Ukázalo se, že sourozenci reagovali na rozdílnou stravu stejným způsobem. Pokud jedno z dvojčat mohlo konzumovat cokoli bez rizika zvýšení cholesterolu, jeho sourozenec byl na tom podobně. Jiné páry naopak musely čelit nárůstu hladiny cholesterolu v krvi bez ohledu na to, jak hodně sportovaly. O sportu je přitom obecně známo, že pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu, zvláště když člověk sportuje pravidelně.