Domů     Medicína
Červené maso – hrozba pro naše zdraví!
21.stoleti 16.6.2005

Výsledky právě zveřejněné studie potvrdily dřívější domněnky, že rakovina střev může mít souvislost s větší konzumací červeného masa.Výsledky právě zveřejněné studie potvrdily dřívější domněnky, že rakovina střev může mít souvislost s větší konzumací červeného masa.

Průzkumu, který trval celých deset let, se zúčastnilo na 500 tisíc lidí z celé Evropy. Při rozsáhlém projektu, vedeném společností EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), vyšlo najevo, že u lidí, kteří pravidelně konzumují více než dvě 80gramové porce červeného masa nebo uzenin za den, je riziko rozvoje zhoubné nemoci až třikrát větší než u jedinců s menší spotřebou. Zvýšené riziko se zároveň vyskytuje i u lidí, kteří nemají ve svém jídelníčku dostatečně zastoupenou stravu bohatou na vlákniny.
Konzumace drůbežího masa naopak na rozvoj rakoviny střev nemá žádný vliv. U jedinců, kteří denně spořádají jednu a více porcí ryb, je riziko vážné nemoci třikrát nižší než u lidí, kteří si rybí maso dopřejí méně než jednou týdně.
O příčinách souvislosti mezi rozvojem rakoviny a větší konzumací červeného masa a uzenin se zatím pouze spekuluje. Jako nejvíce pravděpodobné se ale zdá, že za vším stojí hemoglobin a myoglobin, který se v červeném masu vyskytuje. Obě barviva v lidských střevech spustí proces, při němž pak vznikají karcinogenní látky.

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
Vědci vyvinuli lék na léčbu mezoteliomu, notoricky obtížně léčitelné rakoviny kterou vyvolává kontakt s azbestem. Každoročně je na celém světě diagnostikováno tisíce lidí s touto nemocí, která se obvykle rozvíjí v plicích, a je způsobena především expozicí azbestu při práci. Je agresivní, smrtelná a dává jednu z nejnižších nadějí na přežití. V mezinárodní studii, která […]
Existuje skupina onemocnění, v 95 % zatím neléčitelných, jimiž celosvětově trpí více lidí, než je pacientů s rakovinou a AIDS dohromady. Přesto jsou nazývána jako vzácná onemocnění, protože na každé z nich připadá jen několik stovek či desítek pacientů. Vzácných onemocnění je však známo okolo 7000 a v ČR jimi trpí půl milionu osob (a […]
Ranní rituál, zasloužená siesta či spolehlivý životabudič – milovníci kávy si jistě najdou mnoho záminek, proč si dopřát o jeden šálek navíc. Nyní si k nim mohou připsat i jeden zásadní. Nová studie naznačila, že pití kávy může pomoci snížit riziko onemocnění, které v posledních letech obrátilo svět vzhůru nohama.   Výzkum z posledních let ukázal, že k odolnosti […]
Po dlouhá léta sváděli mnohdy nerovný boj s rakovinou především lékaři, a to s pomocí chemoterapie, ozařování nebo léčiv. Co kdyby však tuto práci najednou převzal někdo jiný? Někdo tak malý, který svou pozornost dokáže zaměřit výhradně na buňky spojené s nádorovým bujením? Například genetiky ze Šen-čenské univerzity upravená střevní bakterie Escherichia coli. Na začátku […]
Ten samý lék u jednoho člověka perfektně zabere, u jiného skoro nepůsobí a u dalšího vyvolá závažné nežádoucí účinky. Jak je to možné? Na vině není špatné dávkování, ale jeden z mnoha enzymů, které tělo produkuje. Zasahuje totiž do metabolizmu řady léčiv a dělá to značně nevypočitatelně. Farmakologové nemají enzym označený CYP2D6 zrovna v oblibě. […]
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz