Domů     Medicína
Červené maso – hrozba pro naše zdraví!
21.stoleti 16.6.2005

Výsledky právě zveřejněné studie potvrdily dřívější domněnky, že rakovina střev může mít souvislost s větší konzumací červeného masa.Výsledky právě zveřejněné studie potvrdily dřívější domněnky, že rakovina střev může mít souvislost s větší konzumací červeného masa.

Průzkumu, který trval celých deset let, se zúčastnilo na 500 tisíc lidí z celé Evropy. Při rozsáhlém projektu, vedeném společností EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), vyšlo najevo, že u lidí, kteří pravidelně konzumují více než dvě 80gramové porce červeného masa nebo uzenin za den, je riziko rozvoje zhoubné nemoci až třikrát větší než u jedinců s menší spotřebou. Zvýšené riziko se zároveň vyskytuje i u lidí, kteří nemají ve svém jídelníčku dostatečně zastoupenou stravu bohatou na vlákniny.
Konzumace drůbežího masa naopak na rozvoj rakoviny střev nemá žádný vliv. U jedinců, kteří denně spořádají jednu a více porcí ryb, je riziko vážné nemoci třikrát nižší než u lidí, kteří si rybí maso dopřejí méně než jednou týdně.
O příčinách souvislosti mezi rozvojem rakoviny a větší konzumací červeného masa a uzenin se zatím pouze spekuluje. Jako nejvíce pravděpodobné se ale zdá, že za vším stojí hemoglobin a myoglobin, který se v červeném masu vyskytuje. Obě barviva v lidských střevech spustí proces, při němž pak vznikají karcinogenní látky.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Zatím z nejasných důvodů stoupá nyní počet mladých lidí, zejména ve vyspělých zemích, kteří trpí rakovinou střev. Odborníci se domnívají, že za tím stojí příliš průmyslově zpracovaná strava, a tak hledají potraviny, které by mohly toto riziko zvrátit. Podle nejnovějšího výzkumu jsou jimi například mléčné a jiné výrobky s obsahem vápníku. Rakovina tlustého střeva a […]
Moderní anestetika, vakcíny, penicilin, inzulín, skenovací techniky včetně CT a MRI, to vše při svém vývoji spoléhalo na výzkum na zvířatech. Držíme je v klecích, studujeme jejich chování a v mnoha případech analyzujeme jejich tkáně poté, co jsou utraceni. Proto zůstává otázka výzkumu na zvířatech ožehavým tématem. V roce 1901 získal vůbec první Nobelovu cenu za […]
O tom, že jsou polyfenoly, obsažené v rostlinách, prospěšné lidskému zdraví, se ví mezi odborníky již delší dobu, pozvolna tato informace proniká i mezi laiky. Ukazuje se, že nejen zlepšují zdraví srdce a metabolismus, ale snižují i rizika rozvoje neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Kde polyfenoly hledat? Polyfenoly jsou chemické sloučeniny charakterizované přítomností více […]
Medicína 2.1.2025
Po vánočních hodech zpět do reality. V Česku významně přibývá pacientů s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou. Podle odborníků se počet nemocných s tzv. idiopatickými střevními záněty (IBD), mezi které obě nemoci patří, vyšplhá přibližně do pěti let až na 100 000. IBD choroby nejčastěji propukají kolem 20. až 30. roku věku. Léčit se musí […]
Historie Medicína 2.1.2025
Na jednu stranu podivín, který se v mládí rozhodl, že nebude jíst maso, pít alkohol a neožení se, na druhou stranu lékař s pronikavým úsudkem, který se nebál jít vlastní cestou. Za jeho podíl na zastavení cholery v Londýně mu město postavilo unikátní pomník v podobě historické vodní pumpy. K medicíně se John Snow dostal jen shodou šťastných okolností. Jeho […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz