Vegetariánství: zdravý životní styl nebo sebevražda?

Lékaři bijí na poplach, ale většina vegetariánů si svůj zdravotní stav pochvaluje. Jedni argumentují objektivními údaji, druzí spoléhají na své pocity. Kde leží pravda?Lékaři bijí na poplach, ale většina vegetariánů si svůj zdravotní stav pochvaluje. Jedni argumentují objektivními údaji, druzí spoléhají na své pocity. Kde leží pravda?

Vegetariánství rozhodně není módním výstřelkem, jak by se někteří z nás mohli domnívat. Zprávy o odpůrcích masitých pokrmů pocházejí už z období antiky a mezi slavné vegetariány prý patřili například i Aristoteles, Platón či Pythagoras.

Vegetariánství není žádnou novinkou dokonce ani v našich zeměpisných šířkách, protože Mezinárodní unie vegetariánů (IVU) již v roce 1923 zaznamenala zprávy o aktivitách příznivců rostlinné stravy v tehdejší Československé republice.

V současnosti se u nás podle neoficiálních odhadů k vegetariánství hlásí zhruba jedno procento obyvatelstva, tedy asi 103 tisíc Čechů. Ve vyspělých zemích přitom každoročně tato čísla rostou, takže lze předpokládat, že také počet českých vegetariánů ještě není konečný.

Své příznivce si „bezmasý“ životní styl v poslední době nachází zejména v řadách dospívající mládeže.

Pro:Stranu vegetariánů pro 21. STOLETÍ zastupuje RNDr. Xenia Svobodová, MBA, předsedkyně představenstva výzkumné farmaceutické společnosti I.Q.A., a.s. Co mi doposud mé sedmileté vegetariánství přineslo?

Především, a to byl první efekt, výrazné zlepšení zdravotního stavu. I když jsem nepřestala jíst maso ze zdravotních důvodů, bylo to pro mne překvapením. Předtím jsem se potýkala s neustálými potížemi s trávením a ty ustaly jako mávnutím kouzelného proutku.

Druhá rovina mého vegetariánství je etická. Jsem ráda, že nepřispívám k masovému pěstování zvířat za nedůstojných podmínek, že nadspotřebou jídla a masa nepřispívám k hladu a bídě v rozvojových zemích a že svým jednáním nepodporuji nesmyslnou spotřebu jídla, která nakonec vede k poškozování zdraví celé společnosti.

Další přínos je kulturní. Díky vegetariánství jsem se seznámila s mnohými skvělými kuchyněmi, jídly a lidmi. Obdivuji indickou kulturu a kuchyni, která dokáže vyjít s málem a přitom připravit chutné a zajímavé pokrmy.

Baví mě ochutnávat nové chutě a třeba si i vyžádat vegetariánské jídlo, když zrovna není na jídelníčku. Ve většině zemí mi vyjdou ochotně vstříc. Musím ale přiznat, že u nás je to někdy těžké. Kromě „smažáku“ se v typické české restauraci člověk ničeho jiného nedomůže.

Proti:Opačný názor pro 21. STOLETÍ prezentuje MUDr. Marián Hajdúch, PhD. z Laboratoře experimentální medicíny při Dětské klinice LF UP a FN Olomouc, Onkologické centrum Olomouc

Osobně jsem zastáncem vyváženého jídelníčku, který vhodným způsobem kombinuje živočišnou bílkovinu s dostatečným množstvím zeleniny, luštěnin a ovoce. Prospěšný účinek rostlinné stravy na prevenci oxidačního poškození buněk, kardiovaskulárních a nádorových onemocnění je obecně známý.

Rád bych proto upozornil na některá úskalí vegetariánského jídelníčku. Konzumace masa je pro lidský organismus v řadě faktorů prospěšná, ale jeho nadměrné množství nebo naopak úplné vyloučení z jídelníčku není ze zdravotního hlediska rozumné.

Odborné studie dokazují, že celkové vyřazení potravin živočišného původu vede u výlučných vegetariánů k omezení příjmu některých pro organismus nepostradatelných látek, což může způsobit závažné zdravotní komplikace.

Nejčastěji se popisují: 1. Nedostatek zinku (různé kožní abnormality a poruchy imunity) 2. Nedostatek vitaminu B12 (poruchy krvetvorby nebo růstu)3. Nedostatek w3-mastných kyselin (bolesti svalů, kožní a menstruační problémy, únava a změny v psychice, riziko zvýšené tvorby krevních sraženin)4.

Nedostatek vápníku a některých dalších vitamínů (poškození chrupu)Domnívám se, že volba jídelníčku by měla být individuální, měla by respektovat aktuální zdravotní stav konkrétního člověka a brát v úvahu rizikové faktory i jeho dědičnou dispozici k různým chorobám.

Co na to 21. STOLETÍ?Spor mezi vegetariány a „nevegetariány“ nemá vítěze. Zde, více než kde jinde, platí, že nic se nemá přehánět. Rostlinná strava ve větším množství našemu tělu sice prospívá, ale skupina ortodoxních vegetariánů už čelí vážným zdravotním rizikům, protože se jim nedostává základních živin potřebných k životu.

I když se to u nich neprojeví okamžitě, jejich organismus dlouhodobě strádá. Člověk, jenž se rozhodne pro vegetariánství, by si toho proto měl být vědom a látky, které se vyskytují pouze v živočišné stravě, by měl rozumně doplňovat jiným způsobem.

Ten, kdo si jako životní styl vegetariánství vybere, by měl také přihlédnout ke svému zdravotnímu stavu. Experimentování s jídelníčkem se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám nebo malým dětem. Pokud už patříte mezi ty „rozumné“ a vegetariánská strava vám jen prospívá, může vás váš nový životní styl navíc z etického a kulturního hlediska obohatit.

Na druhé straně se ale stále řada vegetariánů potýká s nedostatkem tolerance vůči svému způsobu stravování.

Do čeho se zakousnou?Mezi vegetariány se postupně utvořilo několik specifických skupin, které se od sebe liší v tom, co a jak konzumují:– na půli cesty mezi „všežravci“ a vegetariány stojí tzv. kvazi-(semi-)vegetariáni, kteří ze svého jídelníčku na rozdíl od dalších skupin zcela nevyřadili drůbeží a rybí maso – ve stravě laktoovovegetariánů nechybí mléko a další mléčné výrobky i pokrmy z vajec– laktovegetariáni už nejedí vejce a další vaječné produkty– vegani konzumují pouze stravu rostlinného původu a často se stává, že v jejich menu nenaleznete med ani kvasnice– vitariáni se stravují podobně jako vegeni s tím rozdílem, že vše jedí pouze v syrovém stavu– rovněž frutariáni si své pokrmy tepelně neupravují.

Na rozdíl od veganů a vitariánů ale dávají přednost syrovému ovoci

A co si myslí o vegetariánství naši čtenáři? Zeptali jsme se v internetové anketě na www.21stoleti.cz!– Vegetariánská strava prospívá zdraví. 12%– Proti vegetariánství nic nenamítám, ale nesmí se zacházet do extrémů.

50%– V určitých případech vegetariánství ze zdravotních důvodů toleruji. 3%– Vegetariánská strava škodí zdraví. 12%– Vegetariánství je vůbec nesmysl. 23%

Autor: Ilona Růžková
Rubriky:  Potraviny
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

Když si auta povídají a varují před kolizí…

Když si auta povídají a varují před...

Už teď učí Češi auta „povídat“ na vybraných úsecích českých dálnic,...
Česká společnost investuje do řešení paradentózy

Česká společnost investuje do...

Ačkoli paradentóza představuje široce rozšířené infekční onemocnění postihující...
Nový Hyundai Ioniq plug-in hybrid: Tankujte emoce

Nový Hyundai Ioniq plug-in...

Buď slyšíte motor o trochu větší než je lidský mozek, nebo neslyšíte...
Doprava budoucnosti v reálu: Brno je vzorem pro Evropu

Doprava budoucnosti v reálu:...

Jednou bude většina aut komunikovat sama se sebou, s návěstidly, semafory,...
Projekt CROCODILE: Inteligentní doprava Evropy

Projekt CROCODILE: Inteligentní...

„Jak chcete vládnout zemi, kde se vyrábí 246 druhů sýra?“ vystřihl...
Působivá síla na japonském nebi! Nad bezpečností tamních obyvatel bdí zbrusu nové letouny Kawasaki P-1

Působivá síla na japonském nebi! Nad...

Japonské námořnictvo má novou posilu, která se uplatní zejména v oblastech...
Židle navržená pomocí umělé inteligence

Židle navržená pomocí umělé...

Každý designér sní o tom, že dostane příležitost pracovat na projektu,...
Oslavy ve stínu pandemie

Oslavy ve stínu pandemie

Na 13. listopad každoročně připadá Mezinárodní den nevidomých. Toto datum...
Mikrovlnná technologie FUTTEC zachraňuje vozovky v ČR

Mikrovlnná technologie FUTTEC...

Inovativní česká mikrovlnná technologie FUTTEC, zabudovaná ve stroji FT3,...
Česko finalizuje unikátní projekt dopravy budoucnosti

Česko finalizuje unikátní...

Představte si Evropu bez dopravních nehod, kdy už nikdo na silnici...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Lžidimitrijovi uvěřil i polský král

Lžidimitrijovi uvěřil i polský král

Intrikánští bojaři využívají nastalé situace, když v roce 1598 zemře car Fjodor I.. „Dimitrij...
Česko finalizuje unikátní projekt dopravy budoucnosti

Česko finalizuje unikátní...

Představte si Evropu bez dopravních nehod, kdy už nikdo na silnici...
McCandlessův kouzelný autobus: Rezavá továrna na mrtvoly musí pryč!

McCandlessův kouzelný autobus:...

Vybere si smrt v pustině. Jeho odkaz ale žije dál. Donedávna má dokonce...
Krasavec Ladislav Pohrobek dostal do vínku podobo po dědečkovi

Krasavec Ladislav Pohrobek dostal...

Když v roce 1457 vejde do sálu Pražského hradu 172 cm vysoký chlapec s dlouhými světle kudrnatými vlasy,...
Zničil dynastii ruského cara Borise Godunova výbuch sopky?

Zničil dynastii ruského cara...

Žhavé kamení, potoky lávy, déšť popela a oblaka jedovatých plynů, přesně tak vypadá 19....
Projekt CROCODILE: Inteligentní doprava Evropy

Projekt CROCODILE: Inteligentní...

„Jak chcete vládnout zemi, kde se vyrábí 246 druhů sýra?“ vystřihl...
Ferdinand V. Dobrotivý: Typický habsburský ret získal po dávném předkovi

Ferdinand V. Dobrotivý: Typický...

„To dítě nebude schopné vládnout,“ ozývá se na přelomu 18. a 19. století stále častěji na...
Bitva na Bílé hoře v Národním muzeu

Bitva na Bílé hoře v Národním muzeu

Ačkoliv je rok 1620 v naší společnosti neomylně spjat s bitvou na Bílé hoře,...
Kletba Svatováclavské koruny: Stojí za ní papež?

Kletba Svatováclavské koruny:...

Nejcennější součást českých korunovačních klenotů je výsledkem mravenčí a...
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.