Vegetariánství: zdravý životní styl nebo sebevražda?

Lékaři bijí na poplach, ale většina vegetariánů si svůj zdravotní stav pochvaluje. Jedni argumentují objektivními údaji, druzí spoléhají na své pocity. Kde leží pravda?Lékaři bijí na poplach, ale většina vegetariánů si svůj zdravotní stav pochvaluje. Jedni argumentují objektivními údaji, druzí spoléhají na své pocity. Kde leží pravda?

Vegetariánství rozhodně není módním výstřelkem, jak by se někteří z nás mohli domnívat. Zprávy o odpůrcích masitých pokrmů pocházejí už z období antiky a mezi slavné vegetariány prý patřili například i Aristoteles, Platón či Pythagoras.

Vegetariánství není žádnou novinkou dokonce ani v našich zeměpisných šířkách, protože Mezinárodní unie vegetariánů (IVU) již v roce 1923 zaznamenala zprávy o aktivitách příznivců rostlinné stravy v tehdejší Československé republice.

V současnosti se u nás podle neoficiálních odhadů k vegetariánství hlásí zhruba jedno procento obyvatelstva, tedy asi 103 tisíc Čechů. Ve vyspělých zemích přitom každoročně tato čísla rostou, takže lze předpokládat, že také počet českých vegetariánů ještě není konečný.

Své příznivce si „bezmasý“ životní styl v poslední době nachází zejména v řadách dospívající mládeže.

Pro:Stranu vegetariánů pro 21. STOLETÍ zastupuje RNDr. Xenia Svobodová, MBA, předsedkyně představenstva výzkumné farmaceutické společnosti I.Q.A., a.s. Co mi doposud mé sedmileté vegetariánství přineslo?

Především, a to byl první efekt, výrazné zlepšení zdravotního stavu. I když jsem nepřestala jíst maso ze zdravotních důvodů, bylo to pro mne překvapením. Předtím jsem se potýkala s neustálými potížemi s trávením a ty ustaly jako mávnutím kouzelného proutku.

Druhá rovina mého vegetariánství je etická. Jsem ráda, že nepřispívám k masovému pěstování zvířat za nedůstojných podmínek, že nadspotřebou jídla a masa nepřispívám k hladu a bídě v rozvojových zemích a že svým jednáním nepodporuji nesmyslnou spotřebu jídla, která nakonec vede k poškozování zdraví celé společnosti.

Další přínos je kulturní. Díky vegetariánství jsem se seznámila s mnohými skvělými kuchyněmi, jídly a lidmi. Obdivuji indickou kulturu a kuchyni, která dokáže vyjít s málem a přitom připravit chutné a zajímavé pokrmy.

Baví mě ochutnávat nové chutě a třeba si i vyžádat vegetariánské jídlo, když zrovna není na jídelníčku. Ve většině zemí mi vyjdou ochotně vstříc. Musím ale přiznat, že u nás je to někdy těžké. Kromě „smažáku“ se v typické české restauraci člověk ničeho jiného nedomůže.

Proti:Opačný názor pro 21. STOLETÍ prezentuje MUDr. Marián Hajdúch, PhD. z Laboratoře experimentální medicíny při Dětské klinice LF UP a FN Olomouc, Onkologické centrum Olomouc

Osobně jsem zastáncem vyváženého jídelníčku, který vhodným způsobem kombinuje živočišnou bílkovinu s dostatečným množstvím zeleniny, luštěnin a ovoce. Prospěšný účinek rostlinné stravy na prevenci oxidačního poškození buněk, kardiovaskulárních a nádorových onemocnění je obecně známý.

Rád bych proto upozornil na některá úskalí vegetariánského jídelníčku. Konzumace masa je pro lidský organismus v řadě faktorů prospěšná, ale jeho nadměrné množství nebo naopak úplné vyloučení z jídelníčku není ze zdravotního hlediska rozumné.

Odborné studie dokazují, že celkové vyřazení potravin živočišného původu vede u výlučných vegetariánů k omezení příjmu některých pro organismus nepostradatelných látek, což může způsobit závažné zdravotní komplikace.

Nejčastěji se popisují: 1. Nedostatek zinku (různé kožní abnormality a poruchy imunity) 2. Nedostatek vitaminu B12 (poruchy krvetvorby nebo růstu)3. Nedostatek w3-mastných kyselin (bolesti svalů, kožní a menstruační problémy, únava a změny v psychice, riziko zvýšené tvorby krevních sraženin)4.

Nedostatek vápníku a některých dalších vitamínů (poškození chrupu)Domnívám se, že volba jídelníčku by měla být individuální, měla by respektovat aktuální zdravotní stav konkrétního člověka a brát v úvahu rizikové faktory i jeho dědičnou dispozici k různým chorobám.

Co na to 21. STOLETÍ?Spor mezi vegetariány a „nevegetariány“ nemá vítěze. Zde, více než kde jinde, platí, že nic se nemá přehánět. Rostlinná strava ve větším množství našemu tělu sice prospívá, ale skupina ortodoxních vegetariánů už čelí vážným zdravotním rizikům, protože se jim nedostává základních živin potřebných k životu.

I když se to u nich neprojeví okamžitě, jejich organismus dlouhodobě strádá. Člověk, jenž se rozhodne pro vegetariánství, by si toho proto měl být vědom a látky, které se vyskytují pouze v živočišné stravě, by měl rozumně doplňovat jiným způsobem.

Ten, kdo si jako životní styl vegetariánství vybere, by měl také přihlédnout ke svému zdravotnímu stavu. Experimentování s jídelníčkem se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám nebo malým dětem. Pokud už patříte mezi ty „rozumné“ a vegetariánská strava vám jen prospívá, může vás váš nový životní styl navíc z etického a kulturního hlediska obohatit.

Na druhé straně se ale stále řada vegetariánů potýká s nedostatkem tolerance vůči svému způsobu stravování.

Do čeho se zakousnou?Mezi vegetariány se postupně utvořilo několik specifických skupin, které se od sebe liší v tom, co a jak konzumují:– na půli cesty mezi „všežravci“ a vegetariány stojí tzv. kvazi-(semi-)vegetariáni, kteří ze svého jídelníčku na rozdíl od dalších skupin zcela nevyřadili drůbeží a rybí maso – ve stravě laktoovovegetariánů nechybí mléko a další mléčné výrobky i pokrmy z vajec– laktovegetariáni už nejedí vejce a další vaječné produkty– vegani konzumují pouze stravu rostlinného původu a často se stává, že v jejich menu nenaleznete med ani kvasnice– vitariáni se stravují podobně jako vegeni s tím rozdílem, že vše jedí pouze v syrovém stavu– rovněž frutariáni si své pokrmy tepelně neupravují.

Na rozdíl od veganů a vitariánů ale dávají přednost syrovému ovoci

A co si myslí o vegetariánství naši čtenáři? Zeptali jsme se v internetové anketě na www.21stoleti.cz!– Vegetariánská strava prospívá zdraví. 12%– Proti vegetariánství nic nenamítám, ale nesmí se zacházet do extrémů.

50%– V určitých případech vegetariánství ze zdravotních důvodů toleruji. 3%– Vegetariánská strava škodí zdraví. 12%– Vegetariánství je vůbec nesmysl. 23%

Autor: Ilona Růžková
Rubriky:  Potraviny
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

Novinka v trendu umělého masa: Strávníkům se dostanou na talíř krevety ze zkumavky…

Novinka v trendu umělého masa:...

Zbrusu nová náhrada za maso přichází z laboratoře singapurské...
„Kuřátko“ z tiskárny? KFC plánuje vyrábět nugety na ruském 3D tisku

„Kuřátko“ z tiskárny? KFC plánuje...

Je všeobecně známo, že KFC již delší dobu koketuje se zaváděním...
Jak posoudit kvalitu tuňáka? Restaurace mohou použít speciální aplikaci

Jak posoudit kvalitu tuňáka?...

Aby bylo připravované sushi co nejchutnější, musí zodpovědní pracovníci v...
Kofeinem ke kreativitě? Mýtus, tvrdí vědci

Kofeinem ke kreativitě? Mýtus,...

Káva je natolik populárním nápojem, že jí vědci věnují neustálou pozornost....
Trh čeká na vypěstované maso s nádechem exotiky

Trh čeká na vypěstované maso s...

V našich obchodech lze běžně narazit na maso rybí, hovězí, vepřové,...
Společnost Emirates proti odpadu! Jeho množství klesne o stovky tun ročně…

Společnost Emirates proti odpadu!...

Společnost Emirates Flight Catering (EKFC), jeden z největších poskytovatelů stravovacích...
Kosmonaut zahrádkářem? Na Marsu i na Měsíci je prý překvapivě úrodná půda

Kosmonaut zahrádkářem? Na Marsu i na...

K velkému překvapení vedly výsledky nové studie vědců z...
Gastronomie ve vesmíru: Kosmonauti si vytiskli hovězí maso

Gastronomie ve vesmíru: Kosmonauti...

26. září letošního roku byl v ruském segmentu ISS pod taktovkou...
Jaký je vliv falešného masa na lidské zdraví? O tom se vedou spory

Jaký je vliv falešného masa na...

V posledních měsících jsme Vás opakovaně informovali o trendu falešného...
První várka falešného masa se v KFC vyprodala během několika hodin

První várka falešného masa se v...

Jak jsme Vás informovali před dvěma dny, stalo se KFC v Atlantě první...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Lepší léčba HAE v Česku a na Slovensku

Lepší léčba HAE v Česku a na...

Vzácnému dědičnému onemocnění jménem hereditární angioedém se dostává v...
Marie Terezie snídala se zebrami

Marie Terezie snídala se zebrami

Šálek jemně cinkne o talířek. Nechybí mnoho a horká tekutina by vyšplíchla...
Chutnají jim meteority

Chutnají jim meteority

Meteority jsou nejen kosmickými tělesy dopadajícími na povrch planety Země,...
Hasiči budou mít nové pomocníky

Hasiči budou mít nové pomocníky

V posledních letech se na první příčky popularity na poli technologie dostaly...
Žofie Bavorská: Zchudlá dívenka v čele státu

Žofie Bavorská: Zchudlá dívenka...

„Je okouzlující!“ rozplývá se Václav IV. nad 12letou Žofií, které...
Anthony Comstock: Lovec oplzlostí se vymkne kontrole

Anthony Comstock: Lovec...

Příval obvinění se vymyká kontrole. Objevují se smyšlená obvinění, přestává...
Molnupiravir se k lidem může dostat už na podzim

Molnupiravir se k lidem může...

Do závěrečné, třetí fáze testování se dostává slibný lék na koronavirus –...
Původ Chodů: Střežili západní hranici Čech polští zajatci?

Původ Chodů: Střežili západní...

Ve tmě zapraskají větve.  Z houštiny lesa poblíž obchodní stezky vykoukne vysoký...
Když kořist zabíjí útočníka

Když kořist zabíjí útočníka

Nový výzkum publikovaný v časopise Journal of Herpetology ukazuje, že...
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.