Může za to oteplování? Gregory Jones, klimatolog z Southern Oregon University v Ashlandu, analyzoval efekt současných klimatických změn na kvalitu vína v 27 předních vinařských oblastech světa. Od r. 1950 vzrostla teplota během vegetačního období vína v průměru o dva stupně. A příznivé podmínky umožnily dozrát kvalitnějším hroznům. Ale další předpokládané oteplování o dva stupně v příštích padesáti letech nemusí mít už tak dobrý vliv. Teplejší podnebí prý způsobí, že hrozny budou dozrávat dříve, budou obsahovat více cukru, ale zato prý budou mít horší chuť. Budou vinaři schopni vyrovnat se s měnícími se podmínkami změnou pěstovaných odrůd? Svět je však tak rozmanitý, že z dalšího oteplování by měly určité vinařské oblasti zisk a jiné škodu. Získat by měli vinaři severozápadu USA, Spojeného království, Německa, Francie a Nového Zélandu. Škodné by měly být vinařské oblasti v Kalifornii, Portugalsku, Itálii, Řecku, Turecku a na jihovýchodě Austrálie.