Domů     Příroda
Strach z „pachu smrti“ znají i švábi
21.stoleti 22.9.2009

„Pach smrti“, tedy zápach, který šíří mrtvá těla, je velmi pradávným typem signálu. Všem živým v okolí totiž : tomuto místu se vyhni, číhá na něm nebezpečí! Kanadští vědci nedávno zjistili, že „pach smrti“ dokáží rozlišit i švábi či suchozemští korýši stinky. „Pach smrti“, tedy zápach, který šíří mrtvá těla, je velmi pradávným typem signálu. Všem živým v okolí totiž : tomuto místu se vyhni, číhá na něm nebezpečí! Kanadští vědci nedávno zjistili, že „pach smrti“ dokáží rozlišit i švábi či suchozemští korýši stinky.

David Rollo z McMaster University v kanadském Ontariu je entolomolog, jehož hlavním cílem bylo prozkoumat společenský život nepříliš vábných živočichů – švábů. Mimo jiné jej zajímalo, jak mezi sebou švábi komunikují prostřednictvím nejrůznějších chemických signálů. Jedním z lákadel, která pro své šestinohé miláčky přichystal, byla šťáva z mrtvých těl jiných švábů. Místům natřeným tímto „parfémem“ se však  ostatní švábi vyhýbali jako čert kříži. To ve vědcích přirozeně vzbudilo zvědavost a začali se zajímat o to, jaká látka je vlastně chemickou podstatou pachu smrti. Žádné velké překvapení se však nekonalo. Ukázalo se, že švábi reagovali na mastné kyseliny, které jsou jedním z prvních přirozených produktů rozkladu tělesných tkání. S tímto závěrem se však Kanaďané nespokojili a rozhodli se parfém smrti testovat dál. Zjistili, že ve stejné míře jako šváby odpuzuje i jiný hmyz (mravence, motýly) a také suchozemské korýše, stinky. Vzhledem k tomu, že evoluční linie hmyzu a korýšů se oddělily asi před 400 milióny let, musel znát hrůzu z pachu mastných kyselin už jejich dávný společný předek. „Evoluce dala přednost tomuto signálu proto, že mrtvá těla znamenají jak riziko nákazy, tak zvýšenou pravděpodobnost, že vás u mrtvého těla vašeho druha překvapí nějaký predátor,“ vysvětluje evoluční význam tohoto signálu dr. Rollo. Jejich objev by mohl najít ještě jedno využití. „Parfém smrti“ by mohl sloužit jako jednoduchý a efektivní repelent, který by mohl najít své uplatnění zejména v zemědělství.

Související články
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz