Domů     Příroda
Test 21. STOLETÍ: Co vám říkají minerály?
21.stoleti 19.3.2010

Který kluk nebo holčička si v dětství alespoň na chvíli nezaložili sbírku krásných kamenů? Většina na svou dětskou vášeň zapomene, další v dospělosti raději obdivují krásné kameny ve špercích. Profesionální geologové či mineralogové se však stanou jen z těch, kdo mají výjimečné vědecké nadání. Mohli byste se s nimi měřit?Který kluk nebo holčička si v dětství alespoň na chvíli nezaložili sbírku krásných kamenů? Většina na svou dětskou vášeň zapomene, další v dospělosti raději obdivují krásné kameny ve špercích. Profesionální geologové či mineralogové se však stanou jen z těch, kdo mají výjimečné vědecké nadání. Mohli byste se s nimi měřit?

1.Minerály lze z chemického hlediska rozlišit na prvky a sloučeniny. Prvky můžeme dále dělit na kovy a nekovy. Který z následujících minerálů není kovem?
a)rtuť
b)sodík
c)uran

2.Dvěma nejhojněji zastoupenými prvky v zemské kůře jsou kyslík a křemík. Jejich sloučenina, oxid křemičitý neboli křemen, má i řadu odrůd, které počítáme mezi polodrahokamy. Který z následujících minerálů není oxidem křemičitým?
a)chryzopras
b)karneol
c)muskovit

3.Jedním ze základních kritérií, které slouží k charakterizaci vlastností minerálů, je i takzvaný vryp. Co přesně toto slovo znamená?
a)to, že jeden z kamenů dokáže udělat rýhu do druhého
b)vryp je barva prášku, který vznikne při rýpnutí jednoho kamene do druhého
c)jsou to rýhy, vzniklé při umělém oddělování jednotlivých krystalů

4.Krystaly minerálů se mohou vyskytovat buď samostatně, nebo pohromadě s dalšími krystaly. Takovému spojení krystalů říkáme:
a)klenec
b)nuget
c)drůza

5.Rubín a safír jsou z chemického hlediska tvořeny převážně jednou sloučeninou, oxidem hlinitým. Jak se tento minerál, který patří mezi nejtvrdší vůbec, v nedrahokamové podobě nazývá?
a)hausmannit
b)korund
c)topas

6.Síran vápenatý se běžně využívá jako pálená sádra. Ve spojení n molekulami vody však tvoří minerál sádrovec. Jeho specifická odrůda našla uplatnění i jako ozdobný kámen. Nazývá se:
a)obsidián
b)alabastr
c)jaspis

7.České granáty jsou mezi celou rodinou granátů neboli nesosilikátů výjimečné svou barvou a průsvitností. Mezi odborníky se tomuto minerálu říká:
a)pyrop
b)grossulár
c)zirkon

8.Krystaly halitu (soli kamenné), pyritu či galenitu mají charakteristický a těžko zaměnitelný tvar. Všechny tyto minerály krystalují v soustavě, které říkáme:
a)jednoklonná
b)šesterečná
c)krychlová

9.Mezi sulfidy patří velké množství známých minerálů, které se užívají jako rudy nejrůznějších kovů. Který z následujících minerálů mezi sulfidy nepatří?
a)baryt
b)chalkopyrit
c)nikelín

10.Řada měkčích ozdobných minerálů se nebrousí, ale pouze ohlazuje. Zvláštní formou takového ohlazení je podoba, kdy je spodní strana plochá a svrchní ohlazená do kulata. Mezi šperkaři má tento tvar označení:
a)pendlok
b)naveta
c)kabošon

Vyhodnocení:
1c, 2c, 3b, 4c, 5b, 6b, 7a, 8c, 9a, 10c

10–8 správných odpovědí: O minerály jste se již musel/musela opravdu zajímat. Vaše znalosti přesahují běžnou školní látku.
7–5 správných odpovědí: Vaše orientace ve světě minerálů je stále nadprůměrná.
5–0 správných odpovědí: Mineralogie zjevně nikdy nepatřila k vašim koníčkům.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz