Domů     Medicína
Proč je nyní tolik mladých lidí s rakovinou?
Zdroj: Pixabay

Rakovina je považována za nemoc spojenou s vyšší věkem, přesto však v posledních letech přibývá případů rakoviny i u mladých lidí mezi 18 a 49 lety věku. Odborníci napříč specializacemi se snaží přijít na to, co je příčinou tohoto nárůstu a jak se tyto případy rakoviny s časným nástupem liší od těch „klasických“..

Statistiky rakoviny pro rok 2024, které zpracovává American Cancer Society, uvádějí, že mezi roky 1995 a 2020 došlo k nárustu případů rakoviny ve věkové skupině 18 až 49 o 1 až 2 % každý rok. Nejčastější je to rakovina postihující trávicí ústrojí, včetně kolorektálního karcinomu, dále rakovina kůže, následovaná rakovinou prsu u žen, následně rakovina reprodukčních orgánů, včetně rakoviny děložního čípku, prostaty či endometria. Nejrychleji pak přibývá případů rakoviny průdušnice, průdušek a plic.

Cesta k diagnóze rakoviny je u mladších lidí zdlouhavější, zejména kvůli jejich věku, který si s nádorem většina lékařů nespojí. Navíc jsou ještě příliš mladí pro preventivní screening, který by jejich obtíže mohl včas zachytit.

Mamografický screening prsů je například prováděn až od 45 let věku ženy, preventivní kolonoskopie od 50 let věku. Rakovina je tak u mladých dospělých často odhalena až v pozdějším stádiu, kdy už se demonstruje obtěžujícími příznaky, což komplikuje léčbu.

Příliš brzy na rakovinu

O tak zvaném „early-onset“ tedy časném nástupu se u různých druhů rakoviny hovoří v různém věku. „O časném výskytu rakoviny prsu hovoříme u žen před 45 rokem života, zatímco u kolorektálního karcinomu je to u osob mladších 50 let“, vysvětluje Vera Giriová, onkoložka v Yale Medicine, zdravotnickém zařízení spadajícím pod Yale School of Medicine.

„Problémem také je, že některé druhy rakoviny, jako například rakovina prsu, jsou u mladších žen agresivnější,“ dodává Mariya Rozenblitová, která rovněž působí jako onkoložka v Yale Medicine.

Také onkolog Jeremy Kortmansky, který se v Yale Medine specializuje na rakovinu gastrointestinálního traktu, vidí rozdíly v tom, když je kolorektální karcinom diagnostikován u mladšího a staršího člověka.

Říká k tomu: „Některé molekulární charakteristiky toho, z čeho se nakonec vyvine rakovina, jsou odlišné u různých věkových skupin. Mladí dospělí většinou mají agresivněji vypadající rakovinu v mnohem pokročilejším stádiu vzhledem k příznakům, což se nedá vysvětlit jen tím, že u nich byla diagnóza stanovena později. Co za tím stojí však nevíme jistě.“.

Zdroj: Pixabay

Proč je rakovina u mladých na vzestupu?

Ač se nejrůznější odborníci snaží odpovědět na otázku, proč jsou případy rakoviny s časným nástupem na vzestupu, definitivní odpověď nemají. Vědci z University of Edinburgh a Čeťiangské univerzity v Chang-čou v Číně, kteří stojí za nejnovější studií týkající se rakoviny u mladých dospělých, se obávají, že za tím stojí velkou měrou špatná strava a životní styl.

Nadměrná konzumace červeného masa a soli, nízký příjem ovoce a zeleniny, málo fyzické aktivity, kouření a konzumace alkoholu. Roli mohou podle nich sehrávat i genetické faktory.

Nejvyšší míra rakoviny mezi lidmi mladšími 50 let byla podle studie prokázána u obyvatel Severní Ameriky, Oceánie a západní Evropy, proto se vědci domnívají, že zejména u rakoviny gastrointestinálního traktu k tomu přispívá vysoce zpracovaná západní strava bohatá na tuky a cukry, ale chudá na vlákninu a vitaminy.

Ashleigh Hamilton a Helen Coleman z Queen’s University Belfast k tomu dodávají: „Zkoumá se rovněž vliv užívání antibiotik, znečištění ovzduší a přítomnosti mikroplastů ve všech složkách životního prostředí. Velký vliv má zřejmě zejména raná expozice všem těmto faktorům.“.

Rodinná anamnéza zachraňuje životy

Při prevenci rozvoje rakoviny se tak mladí lidé mohou zaměřit na zdravý životní styl, život jim však může zachránit i znalost rodinné anamnézy. U člověka, jehož příbuzný prvního stupně (rodiče, sourozenci) trpěl kolorektálním karcinomem či polypy, mohou lékaři zahájit kolonoskopický screening o 10 až 15 let dříve, něž je věk, kdy byla tato rakovina příbuznému diagnostikována.

Doktor Kortmansky k tomu říká: „Pokud byl karcinom konečníku diagnostikován rodiči ve 45 letech věku, u jeho dítěte můžeme preventivní kolonoskopii provádět od 30 let.“.

Obdobné je to i u rakoviny prsu, pokud má žena v rodinné anamnéze výskyt nádoru, může se u ní mamografický screening zahájit i o deset let dříve, než je věk výskytu u blízkých příbuzných. U jiných typů rakoviny lze prováděn preventivní magnetické rezonance a další vyšetření.

Genetické testování zase může odhalit, zda osoba netrpí mutacemi, které zvyšují její náchylnost k určitému typu rakoviny. Dobrou zprávou je, že míra úmrtnosti na rakovinu v mladém věku je velmi nízká.

Více se dočtete v časopise 21. století číslo 6/2024, které vyšlo 16. května.

Štítky:
Související články
Sladká chuť kdysi našim předkům signalizovala, že daná potravina je zdrojem rychle využitelné energie, kterou potřebovali při dlouhých pochodech, namáhavé práci, útěku či při boji. Ovšem s dnešním pohodlnějším způsobem života a dostupností sladkostí prakticky na každém kroku se z cukru stal nepřítel číslo jedna, mimo jiné ohrožuje i naše srdce! Cukry rozlišujeme na v […]
Autoimunitní onemocnění jednoduše znamenají útok imunitního systému proti vlastním tkáním a orgánům. Protože k jejich rozvoji často dochází až po pubertě, odborníci se dlouho domnívali, že souvisí s pohlavními hormony. Nyní vědci ze Stanfordovy univerzity přichází s jiným vysvětlením jejich vzniku i toho, proč častěji postihují ženy. Zdravý imunitní systém chrání tělo před nemocemi a […]
Zájemci o očkování proti černému kašli již nemusí složitě hledat, kde vakcínu dostanou. Díky nově spuštěné webové databázi snadno zjistí, kdo ze všeobecných praktických lékařů v jejich okolí proti nemoci aktuálně očkuje a jak se mohou objednat. Praktici totiž ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví oživili systém, který používali v dobách covidové pandemie. Nyní v něm […]
Ačkoliv měli dosti zjednodušenou představu o lidské anatomii a při léčbě spoléhali i na nadpřirozené síly a magii, jejich lékařství bylo značně pokročilé. Informace o tom, jak léčili nemocné, lze čerpat ze 13 zachovaných lékařských papyrů. Nejnovější nález svědčí o tom, že se dokonce snažili léčit i rakovinu mozku. Egypťané léčili pomocí nejrůznějších pilulek, sirupů […]
Lidé si byli od pradávna vědomi spojení mezi stravou a zdravím, ale až pokroky v chemii, fyzice a biologii jim umožnily nahlédnout pod pokličku toho, co je ve stravě opravdu důležité. Dlouhou dobu byly za základ pro lidské zdraví považovány bílkoviny, až později byl kredit přiznán látkám, které získaly označení vitaminy. Jak byly objeveny a […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz