Domů     Příroda
10 organismů ze světa fauny, které byly pojmenovány po známých lidech
21.stoleti 19.10.2009

Máte svou oblíbenou celebritu a chtěli byste přispět svou troškou do mlýna k její nesmrtelnosti? Věc je jednoduchá! Nehynoucí slávu může získat třeba jako lišejník, houba nebo drobný brouček. Stačí jen, když budete shodou okolností světovým odborníkem na některou skupinu organismů. Máte svou oblíbenou celebritu a chtěli byste přispět svou troškou do mlýna k její nesmrtelnosti? Věc je jednoduchá! Nehynoucí slávu může získat třeba jako lišejník, houba nebo drobný brouček. Stačí jen, když budete shodou okolností světovým odborníkem na některou skupinu organismů.

Co společného mají Barack Obama, rockový muzikant Frank Zappa, temný Darth Vader z Hvězdných válek či hrabě Dracula? Najít společného jmenovatele tak rozličných skutečných i fiktivních postav je na první pohled skutečně nadlidský úkol. A přece jen je něco spojuje! Všichni do jednoho mají totiž své fanoušky mezi biology, kteří se zabývají klasifikací organismů a popisováním nově objevených druhů organismů: taxonomy. Mezinárodní úmluvy totiž nezakazují pojmenování nového druhu po stále žijící či fiktivní osobě, a tak se do živého světa mohou dostat prakticky všichni od politiků, hudebníků až třeba po postavičky z kreslených seriálů. Když taxonom nový druh správně popíše, nezbude mu než doufat, že se dotyčná osoba neurazí. Ne všichni možná touží po tom, aby jejich jméno nosil nový druh švába či pavouka. Atraktivnější skupiny jsou však většinou již dávno obsazené.

1.Brouk Agathidium vaderi

Systematické zařazení: lanýžovníkovití, brouci
Místo výskytu: Střední Amerika
Osoba, po níž byl pojmenován: Darth Vader, Sithský lord, hlavní záporná postava Hvězdných válek
Rok popisu: 2001

Neprofesionál má skutečně velmi málo důvodů existenci lanýžovníkovitých brouků vůbec zaregistrovat, nejsou totiž žádnými přeborníky v kráse ani v zajímavosti. Když některý druh z této titěrné skupiny dosáhne velikosti 1 cm, je to již v jejich světě ekvivalent mamuta. Většina druhů nepřesáhne 2 mm. Stejně špatně se také hledají, většinu života stráví zavrtaní do těla nějaké houby či houbám podobné hlenky. Zkrátka – nudnější patrony aby člověk pohledal. A přesto se o řadě z nich v poslední době hodně mluví, někteří mají dokonce své fanouškovské stránky na internetu. A proč vlastně tolik povyku kvůli takovým drobečkům? Broučci samotní jsou v tom zcela nevinně. Za všechno totiž mohou entomologové z prestižní Cornellovy univerzity Kelly Miller a Quentin Wheeler. Před několika lety tito specialisté objevili 65 nových druhů rodu Agathidium, jehož zástupci se vyskytují ve střední a Severní Americe. Při vymýšlení názvů popustili uzdu své fantazii. Tři zástupci byli pojmenováni po amerických politicích Georgu W. Bushovi, Dicku Cheneymu a Donaldu Rumsfeldovi. Pro svou lesklou a širokou hlavu byl jeden z nich pojmenován také po Darthu Vaderovi, hlavním zloduchovi kosmické ságy Hvězdné války.

2.Avahi Cleesův (Avahi cleesei)

Systematické zařazení: indriovití, primáti
Místo výskytu: západní Madagaskar
Osoba, po níž byl pojmenován: John Cleese, jeden ze šesti členů britské komediální skupiny Monty-Pythonův létající cirkus
Rok popisu: 2005

Objev nového druhu savce je vždy velkou událostí. V roce 2005 byl na „ostrově lemurů“, Madagaskaru objeven nový druh, který odborníci zařadili do rodu Avahi. Jedná se o zvíře o velikosti zhruba kočky, které je na rozdíl od mnoha jiných druhů lemurů aktivní ve dne, zatímco v noci spí. Tito vegetariáni, jejichž potrava se skládá především z listů a poupat stromů, žijí v malých skupinkách skládajících se z nejbližších příbuzných. Špatnou zprávou je, že prakticky ihned po svém objevení byl zařazen do Červené knihy ohrožených druhů, protože patří mezi nejvzácnější druhy lemurů vůbec. Své druhové jméno nezískal po nikom menším než po britském herci a scenáristovi Johnu Cleesovi, jednomu ze slavných Monty-Pythonů. Nebylo to však kvůli podobnosti pohybů lemura s Cleesovou „švihlou chůzí“, jak by se mohl někdo domnívat. Cleese je totiž známý svou velkou vášní pro lemury a dlouhá léta se aktivně angažuje v jejich ochraně.

3.Brouk Agra katewinsletae

Systematické zařazení: střevlíkovití, brouci
Místo výskytu: tropické pralesy Jižní Ameriky
Osoba, po níž byl pojmenován: britská herečka Kate Winslet (Titanik, Předčítač)
Rok popisu: 2002

Přesto, že střevlíkovití brouci patří mezi skupiny, které jsou mezi amatéry i profesionály velmi oblíbeny, stále ještě je možno objevit nové druhy. Střevlíci rodu Agra jsou sice na první pohled poměrně nápadní, ve volné přírodě je však velmi obtížné na ně narazit. Jejich přirozeným prostředím jsou totiž těžko přístupné koruny pralesních stromů. Prakticky jediným způsobem, jímž se s nimi vědci mohou seznámit, je využít jejich vášně pro světlo. Tito dobří letci se nechají poměrně snadno „opít rohlíkem“ a snadno přiletí rozsvícené lampě. Podobně jako drtivá většina střevlíků nenasytnými lovci – živí se drobným hmyzem či plži. V posledních letech byla popsána velká řádka nových druhů. Vypadá to, jako by vědci měli velkou vášeň pro hollywoodské velkofilmy. Jeden z nich nese jméno po Arnoldu Schwarzeneggerovi, jiný po křehké krásce Liv Tylerové. Objevitelé druhu Agra katewinsletae měli nejspíše v oblibě film Titanic, v němž krásná britská herečka Kate Winsletová zazářila po boku Leonarda di Capria.

4.Králík bažinný Hefnerův (Sylvilagus palustris hefneri)
Systematické zařazení: zajícovití, zajíci
Místo výskytu: pobřežní oblasti jihu a jihovýchodu USA
Osoba, po níž byl pojmenován: Hugh Hefner, zakladatel časopisu Playboy
Rok popisu: 1984

Tomu, že Hugh Hefner, zakladatel nejpopulárnějšího časopisu pro pány Playboy má slabost pro zajíčky, se jistě nebude nikdo divit. Pojmenovat proto nově objevený poddruh zajíce právě po muži, který logo se zaječíma ouška tak zpopularizoval, se proto zdá jen přirozené. Hefner dokonce se ve výzkumu zajíců sám angažoval. Aktivnímu biologickému výzkumu se tento proslavený bonviván sice aktivně nevěnoval, poskytl však vědcům nemalé finanční částky. Tento poddruh (Hefner mezi králíky a zajíci asi příliš nerozlišuje) je posledním z objevených poddruhů poměrně běžného amerického králíka bažinného. Současně je však jedním z nejvzácnějších a také nejohroženějších. Odhaduje se, že volné přírodě americké Floridy jich v současnosti nežije více než 300 kusů.

5. Pavouk Calponia harrisonfordi

Systematické zařazení: Calponidae, pavouci
Místo výskytu: Kalifornie, Spojené Státy
Osoba, po níž byl pojmenován: americký herec Harisson Ford (Indiana Jones, Hvězdné války)
Rok popisu: 1993

Nenapravitelný desperád Han Solo z Hvězdných válek, neohrožený archeolog Indiana Jones ze stejnojmenné série, to jsou asi nejslavnější inkarnace slavného hollywoodského krasavce Harrisona Forda. Málokdo však už ví, že tento herec se angažuje i v řadě projektů, které mu celosvětovou slávu rozhodně nepřinesou. Jako dík za jeho aktivity na poli ochrany přírody po něm vědci pojmenovali středoamerického mravence Pheidole harrisonfordi. V roce 1993 objevil arachnolog Norman Platnick v Kalifornii drobného, asi 5 mm velkého pavoučka, který je nejprimitivnějším zástupcem celé čeledi. Své jméno, Calponia harrisonfordi, nosí z vděčnosti vůči slavnému herci, který zdarma namluvil komentář pro přírodovědecký dokument pro Londýnské přírodovědecké muzeum.

5.Medúzka Phialella zappai

Systematické zařazení: nezmaři, žahavci
Místo výskytu: západní pobřeží Severní Ameriky
Osoba, po níž byl pojmenován: americký rockový hudebník a politický aktivista Frank Zappa
Rok popisu: 1987

Legendární skladatel, zpěvák a kytarista Frank Zappa zemřel na rakovinu prostaty v roce 1993. Ve vědeckém světě má však zjevně řadu příznivců, kteří se rozhodli alespoň malou měrou přispět k tomu, aby se jeho jméno stalo nesmrtelným. Jeho jméno nese hned několik organismů. Skvrny na zadečku afrického pavouka z čeledi čelistnatkovitých svým objevitelům tolik připomínaly typické Zappovy vousy, že prostě nemohli odolat a pojmenovali jej Pachygnatha zappa. Rodovým jménem Zappa se honosí i drobné rybky z čeledi hlaváčovitých (Gobiidae), které žijí v bažinatých oblastech Nové Guiney. Snad nejpodivnější příběh se váže k drobné medúzce Phialella zappai. Italský vědec Ferdinando Boero byl velkým obdivovatelem slavného rockera. Tohoto drobného vodního živočicha pojmenoval Zappovým jménem především proto, aby umělce zaujal a mohl se s ním osobně setkat. Umělce jeho nápad nadchl a za odměnu pozval vědce k sobě domů a do nahrávacího studia. Až do Zappovy předčasné smrti pak zůstali dobrými přáteli.

6. Cikády Baeturia laureli a Baeturia hardyi

Systematické zařazení: cikádovití, polokřídlí
Místo výskytu: Nová Guinea
Osoba, po níž byl pojmenován: američtí komici Stan Laurel a Oliver Hardy
Rok popisu: 1986

Kdo by neznal grotesky s Laurelem a Hardym! Tato veleslavná dvojice komiků má své místo v panteonu filmových božstev zajištěno již dávno. Oba umělci, kteří jsou již dávno mrtví, nejspíš netušili, že budou mít své fanoušky i mezi entomology. Jedním z nich byl patrně i holandský entomolog A. J. de Boer, který v roce 1986 popsal dva blízce příbuzné druhy cikád jmény Baeturia laureli a Baeturia hardyi. Fanouškům němého filmu by ale cikády příliš radosti neudělaly. Jako všichni ostatní příslušníci této skupiny dokážou nadělat pěkný hluk. Cikády jsou totiž vybaveny jedinečným „hudebním instrumentem“, který nemá ve hmyzí říši obdoby. Odborníci mu říkají „timbal“ a jedná se o poměrně složitý útvar po obou stranách zadečku. Liší se tak prakticky od všech ostatních „cvrčivých“ druhů hmyzu (kobylky, cvrčci), kteří vydávají zvuky pomocí pření různých částí těla o sebe (tzv. stridulace).

7.Plž Bufonaria borisbeckeri

Systematické zařazení: Bursidae, plži
Místo výskytu: Filipíny
Osoba, po níž byl pojmenován: německý tenista Boris Becker
Rok popisu: 1996

Do krásných plžů z čeledi Bursidae by nejspíše málokdo na první pohled řekl, že se jedná o nenasytné dravce. A přece zdání klame! Tito predátoři si nejraději smlsnou na nejrůznějších mořských „červech“, zejména na mnohoštětinatých kroužkovcích. Poté, co svou kořist omámí slinami, ji pomalu „ustrouhají“ pomocí orgánu, kterým je vybavena ústní dutina každého plže – ostrým pilníkem zvaným radula. Jeden z těchto „žabích šneků“, jak jim také přezdívají Angličané, byl pojmenován podle slavného německého tenisty, nejmladšího vítěze Wimbledonu Borise Beckera. Toto pojmenování zprostředkovala německá organizace BIOPAT. Za poplatek 2600 euro si u ní můžete „předplatit“ pojmenování nějakého z 10 000 nových druhů, které vědci ročně popíší. Polovina částky jde na konto instituce, která druh popsala, druhá polovina pak směřuje do fondů na ochranu přírody. Velmi chytře vymyšleno, nemyslíte?

8.  Korýš Cirolana mercuryi

Systematické zařazení: stejnonožci, rakovci
Místo výskytu: východní pobřeží Afriky
Osoba, po níž byl pojmenován: britský hudebník Freddie Mercury, zpěvák skupiny Queen
Rok popisu: 2004

Když vědci v roce 2004 objevili u jeho břehů nový druh korýše, dlouho neváhali a pojmenovali jej podle nejslavnějšího zanzibarského rodáka. A kdo to vlastně byl? Fanoušci britské skupiny Queen už jistě vědí. Nebyl jím nikdo jiný než Farrokh Bulsara, kterého celý svět zná pod pseudonymem Freddie Mercury. Výčet organismů pojmenovaných po rockové hvězdě však drobným korýšem zdaleka nekončí. Druhový název mercuryi nese ještě jednobuněčná rozsivka Achnanthes mercuryi, objevená na Špicberkách, která vědcům svým tvarem údajně připomněla Freddieho v poslední fázi jeho života, kdy umíral na AIDS, a také Taeniopteryx mercuryi, hmyz z řádu pošvatek, který se vyskytuje pouze v oblasti střední Itálie. Vzhledem ke stále obrovské popularitě „Queenů“ lze časem očekávat i další přírůstky do rodiny „mercuryů“.

9. Pavouk Stasimopus mandelai

Systematické zařazení: sklípákovití, pavouci
Místo výskytu: východ Jihoafrické republiky
Osoba, po níž byl pojmenován: jihoafrický politik Nelson Mandela
Rok popisu: 2004

Nelson Mandela patří mimo vší pochybnost mezi největší osobnosti 20. století. Za své zásluhy na osvobození jihoafrických černochů z politického zotročení byl v roce 1993 poctěn Nobelovou cenou míru. Ačkoliv byla řada jeho kroků v prezidentském křesle vnímána jako kontroverzní, velká část Jihoafričanů jej stále považuje za svého milovaného vůdce. Pojmenování nějakého nově objeveného druhu po něm bylo proto více než očekávatelné a vlastně téměř s podivem, že k němu došlo až relativně pozdě: v roce 2004. Druhový přídomek mandelai připadl pavoukovi z čeledi sklípkánkovitých, který se vyskytuje na jihu Jižní Afriky v provincii Eastern Cape. Bystrým zrakům vědců dlouho unikal proto, že je velmi podobný příbuznému druhu Stasimopus schoenlandi, s nímž se dokonce vyskytuje na jednom místě.


10. Krátkochvost Draculoides bramstokeri

Systematické zařazení: krátkochvosti, pavoukovci
Místo výskytu: západní Austrálie
Osoba, po níž byl pojmenován: spisovatel Bram Stoker a jeho nejslavnější literární postava, hrabě Dracula
Rok popisu: 1995

Český název krátkochvosti většině lidí nic moc neřekne. Když se ale dozvíme, že tato podivuhodná skupina patří do třídy pavoukovců, začne být už jasněji. Patří nejen do blízkého příbuzenství pavouků a roztočů, ale jejich vzdálenějšími bratranci jsou i štíři, sekáči či solifugy. Krátkochvosti, kterých zná věda do dnešní doby asi jen 250 druhů, jsou pavoukům nejen blízce příbuzní, ale na první pohled také velmi podobní. Jedná se o velmi drobné živočichy, kteří zpravidla nepřesáhnou velikost 5 mm. V jejich světě jsou ale obávanými dravci. Jeskynní druh ze západního pobřeží Austrálie mezi svými příbuznými vyniká skutečně důkladným loveckým zařízením. K chycení kořisti užívá modifikovaná makadla (pedipalpy). Kořist jimi nejen chytí, ale i rozdrtí a ze zbytků vysaje jejich tělesné šťávy. Tomu, že jej vědci pojmenovali po nejslavnějším ze všech upírů, se prostě nelze divit!

21. STOLETÍ vysvětluje:
Pravidla pro popis nových druhů nijak nezakazují, aby jako druhové či rodové jméno bylo užito jména nějaké konkrétní lidské osoby. Jediné, co musí taxonom při popisu nového druhu dodržet, je správná koncovka u druhového jména. Končí-li druhové jména na -i, pak byl živočich pojmenován po osobě mužského pohlaví. Koncovka -ae značí ženu a -orum se připojuje na konec slov v případě, že inspirací pro jméno byl pár.

Předchozí článek
Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz