Domů     Příroda
Rozmanitost rolí, které v mořském ekosystému sehrávají, u žraloků klesá
Zdroj: Pixabay

Žraloci obývají planetu Zemi dlouhých 250 milionů let. V průběhu této doby zastávaly různé druhy žraloků širokou škálu funkcí v mořském ekosystému, od vrcholových predátorů po transportéry živin.

Dnes patří moderní žraloci k nejohroženějším obyvatelům moří a oceánů, nejnovější výzkum navíc odhalil, že i jejich funkční rozmanitost je dnes na svém minimu..

Ekologické role jednotlivých druhů zvířat určuje velikost jejich těla, i to, co a jak jedí. Vzhledem k tomu, že žraloci mají měkké chrupavčité kosti, u kterých je nepravděpodobné, že by zkameněly, není možné je použít k identifikaci velikosti a způsobu života vyhynulých druhů těchto paryb.

Vědci z velšské Swansea University a Curyšské univerzity ve Švýcarsku se proto ve svém výzkumu zaměřili na zuby žraloků, které jsou tvrdé, a proto dobře zachované ve fosilních záznamech.

Funkční rozmanitost žraloků

Hlavní autor studie, publikované v Global Ecology and Biogeography, Jack Cooper, doktorand na Swansea University, k tomu říká: „Velikost zubů, jejich tvar či typy okrajů široce odrážejí funkční vlastnosti žraloka, jako je velikost těla a strava, což nám umožňuje posoudit jejich funkční rozmanitost v průběhu času.“ Vědci zanalyzovali více než 9 000 fosilních a současných žraločích zubů pocházejících přibližně od 500 druhů, shromážděných z muzejních sbírek a literatury, a kvantifikovali funkční rozmanitost v průběhu kenozoické éry, před 66 miliony let, až do současnosti.

Zdroj: Pixabay

Po většinu kenzoické éry si žraloci udržovali vysokou funkční rozmanitost, tedy širokou škálu ekologických funkcí, která vyvrcholila před asi 20 miliony lety v éře miocénu. V posledních 10 milionech letech však jejich funkční rozmanitost postupně klesala, přičemž aktuálně je nejnižší za celou dobu výskytu těchto paryb na naší planetě.

Pokles byl způsoben úbytkem ekologicky jedinečných a specializovaných druhů. Příkladem je vyhynutí megalodona, největšího žraloka, který kdy žil. Ten patřil k vrcholových superpredátorům, což je role, kterou již žádný dnes žijící žralok nesehrává.

Proč jsou žraloci důležití?

Jack Cooper k tomu dodává: „Nejenže jsme viděli jasný pokles funkční rozmanitosti druhu, ale také jsme zjistili, že vyhynulí žraloci jako celek přispívali širším spektrem ekologických rolí než žijící žraloci.“ Žraloci jsou přitom nezbytní k udržování zdravého mořského ekosystému, jako vrcholoví predátoři se živí zvířaty na nižších příčkách potravního řetězce.

Tím omezují populace své kořisti, což zase ovlivňuje kořist těchto druhů zvířat. Žraloci také slouží jako indikátor zdraví oceánů. Pomáhají odstraňovat slabé a nemocné kusy a zároveň udržovat rovnováhu s konkurenty, což prospívá druhové rozmanitosti.

Nadměrný rybolov, jehož obětí jsou i žraloci, ohrožuje tyto paryby vyhynutím a navíc snižuje ekologické příspěvky žraloků k fungování mořských ekosystémů. Vedoucí studie Catalina Pimiento, profesorka na univerzitě v Curychu a docentka na univerzitě v Swansea, podotýká:

„Tím, že identifikujeme moderní druhy žraloků, které disponují ekologickým rolemi klíčovými pro fungování mořských ekosystému, stanovíme priority pro ochranu těchto ohrožených predátorů.“.

Štítky:
Související články
Naše vědomosti o migraci ptáků se posunuly od Aristotelových představ o tom, že se v zimním období rehci mění na červenky, nebo že hibernují, k poznání o migraci ptáků a jejím principu. K behaviorální vědě o migracích se tak postupně přidala molekulární biologie i kvantová fyzika. V posledních letech dokážeme mnohem přesněji určit délky tras a dob trvání cest […]
Vědci připravili „vakcínu“ pro včely, která by je měla ochránit před pesticidy, a podle prvotní studie se zdá, že funguje. Výsledky, které byly zveřejněny v časopise Nature Sustainability, ukazují, že hydrogelové mikročástice podávané čmelákům a včelám ve vodě s cukrem vedly k o 30 % vyšší míře přežití u jedinců, kteří byli vystaveni smrtelným dávkám […]
Escherichia coli je bakterie, která se přirozeně vyskytuje ve střevní mikroflóře teplokrevných živočichů včetně člověka. Je mu prospěšná, pokud se nešíří, kam nemá. Patogenní kmeny této bakterie však mohou způsobovat nebezpečná onemocnění, a navíc jsou stále častěji rezistentní vůči antibiotikům. K vývoji nových léků by nás mohly inspirovat gorily… E.coli produkuje řadu látek, které brání […]
Vlastně je to hned několik různých signálů. Jedna jediná aromatická látka funguje jako rozpoznávací znamení pro řadu organismů včetně člověka. A v biotechnologii by se dala využít i pro sledování případné kontaminace pitné vody. Stačí, aby venku lehce sprchlo a krajinou se začne šířit podmanivě krásná vůně vlhké půdy. Patrně není člověka, který by ji nevdechoval […]
Lední medvěd jako trosečník na malé kře je smutným symbolem oteplování klimatu. Jeho situace nemá řešení. Nemá se kam vypravit za lepšími podmínkami pro život, jeho svět zmizí. A tak se musí přizpůsobit – zmenšením.   Zmenšení tělesných proporcí je poměrně účinný způsob, jak obstát ve stále teplejším klimatu. Má to prosté fyzikální vysvětlení: Čím […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz