Domů     Technika
Seriál: Vynálezy, které mohly zničit svět: ŽIVÍ BY ZÁVIDĚLI MRTVÝM!
21.stoleti 19.8.2009

Od konce tzv. studené války uplynulo v řece času již přes 20 let. Může však celý svět už žít trvale v míru a klidu? Podle nejnovějších údajů vědeckého časopisu New Scientist působí dnes přes 400 000 vědců a inženýrů ve vojenském výzkumu. Ovšem jen pramálo se ví, na jaké cíle se zaměřují. Náš seriál přiblíží nejničivější zbraně, které by mohly způsobit globální katastrofu – a tak i utrpení a smrt vás i vašich blízkých. Od konce tzv. studené války uplynulo v řece času již přes 20 let. Může však celý svět už žít trvale v míru a klidu? Podle nejnovějších údajů vědeckého časopisu New Scientist působí dnes přes 400 000 vědců a inženýrů ve vojenském výzkumu. Ovšem jen pramálo se ví, na jaké cíle se zaměřují. Náš seriál přiblíží nejničivější zbraně, které by mohly způsobit globální katastrofu – a tak i utrpení a smrt vás i vašich blízkých.

Sekačka sedmikrásek děsí svět!
Vysoko nad vaší hlavou sviští ruský supersonický strategický bombardér Tupolev Tu-160. Vidíte, jak se od něj odlepuje bělavý obláček. Je to padák, který tiše snáší k zemi svoji zátěž – podivnou pumu. Věřte, že oslnivý oranžový záblesk bude tím posledním zážitkem, který v životě prožijete. Ani se nenadějete, a za pár sekund už po vás, lidech a objektech široko daleko kolem nebude památky!

Tak se právě představuje největší vakuová (termobarická) zbraň. Rusové ji pojmenovali „Otec všech bomb“ (rusky: Отец всех бомб, anglicky: Father of All Bombs). Její úspěšný test se datuje teprve do 11. září 2007. Tento den si mohli ruští generálové zapsat rudými písmeny. Vždyť se jedná o nejsilnější nejaderný výbušný systém na Zemi.
„Testy ukázaly, že nové zbraně jsou srovnatelné s jadernou bombou co do účinnosti i schopností,“ zářil štěstím zástupce náčelníka generálního štábu ruské armády Alexandr Rukšin.

21. STOLETÍ aktuálně doplňuje:
Úspěšný test po skončení pokusů sledovali diváci ruské státní televize. „Připomíná to měsíční krajinu,“ komentoval následky exploze televizní moderátor. (Dnes můžete být očitými svědky díky videu na You Tube.)

Vytvořili podivnou rodinu
Američané o tom samozřejmě věděli. Sami tehdy už měli podobnou zbraň, označovanou GBU-43 MOAB (Massive Ordnance Air Blast). S úspěchem ji otestovali 11. 3. 2003 a pojmenovali „Matka všech bomb“. Čistě teoreticky by se dala z „otce“ a „matky“ vytvořit ničivá „vakuová rodina“.
Podle dostupných zdrojů je uvedená ruská zbraň čtyřikrát účinnější než americká. 21. STOLETÍ se podařilo získat hlavní parametry:

Ruský„OTEC“
Množství trhaviny: 7,8 tuny nové, vysoce explozivní výbušniny (s použitím nanotechnologií)
Síla výbuchu: ekvivalent 44 tun trinitrotoluenu (TNT)
Okruh ničivého působení: údajně až 600 m


Americká„MATKA“
Množství trhaviny: 8 tun vysoce explozivních výbušnin
Síla exploze: ekvivalent 11 tun TNT
Okruh ničivého působení: údajně cca 150 metrů

21. STOLETÍ zdůrazňuje:
Ruský „Otec“ mnohem účinnější než americká „Matka“ přitom potřebuje méně trhaviny, což velice zlevňuje výrobu. Navíc v epicentru exploze vyvine dvakrát větší žár.

Copak jim udělaly křehké sedmikrásky?
Jak nám mohli říci odborníci, mnohem delší tradici má další americká zbraň s tímto principem.
„Sedmikráska (Bellis) je malý rod asi 10–15 druhů dvouděložných rostlin. Nejznámějším druhem je sedmikráska chudobka (Bellis perennis), která se jako jediná vyskytuje i v ČR.“
Asi se podivíte, proč v seriálu o hrůzných ničivých zbraních se objevuje povídání o krásné květince. Nejspíš se nějak znelíbila generálům v USA, když téměř sedmitunový zbraňový systém BLU-82/B nazvali Daisy cutter, česky Sekačka sedmikrásek.
Jedná se o konvenční bombu s hmotnosti cca 15 000 liber (6804 kg), vypouštěnou z transportního letounu C-130 Hercules. Když pomalu padá k místu budoucí tragédie, má tvar válce o průměru 137 cm a délce 360 cm.
Původně ji specialisté navrhli pro použití v džunglích už v dobách vietnamské války (1964 – 1975) pro její schopnost vymýtit a zlikvidovat rozsáhlé území kolem místa dopadu. (Odtud pochází neromantický výraz o sekání sedmikrásek.)

21. STOLETÍ vypátralo:
BLU-82 měla premiéru 23. 4. 1970. Kromě nepřátel měla zneškodňovat i nášlapné výbušné pasti, ale v praxi se to nepotvrdilo. Zatím Američané bombu použili ve 250 případech, také nedávno při útoku proti pozemním jednotkám v Afghánistánu. Využívá se též jako zastrašující zbraň kvůli svému velkému dosahu.

Umírá se zaživa…
Když se zápalná bomba BLU-82, vypouštěná cca 1800 m nad zemským povrchem, snáší k zemi, v útrobách ukrývá výbušnou látku v podobě 5715 kg kašovité hmoty.
Výbuch prostor dopadu nejen zcela zničí, ale i spálí. Nejvíce se termobarické zbrani daří v uzavřených prostorách a pod oblečením vojáků. Dynamický tlak vzniklý výbuchem rozptýlené směsi doslova rozdrtí vše v jeho dosahu. Vyhořením následně vznikne téměř vakuum, resp. silný pokles tlaku. Způsobí závažné poškození plic. Palivo bomby zabíjí lidi i svou jedovatostí. Pokud mají „štěstí“ a jsou dále od epicentra výbuchu, může je postihnout „jen“ potrhání plic, poškození vnitřních orgánů po vdechnutí spalin, Nešťastníci, kteří by zázrakem přežili „první vlnu“, se ocitnou v pekelné výhni hořícího vzduchu, sálajícího žárem až 3000 °C.
 
Vojáci si libují a slibují
Vojenští páni si však pochvalují přednosti vakuové bomby. Na rozdíl od atomové nezanechává žádné zamoření. Hrůzná devastace podlamuje i morálku nepřítele. Zejména ideálně prý funguje proti pěším vojenským jednotkám, jejichž vojáci hynou jako mouchy. Efektivně však dokáže zlomit i odpor v městské zástavbě. Používá se také na čištění minových polí, likvidaci letadel stojících na zemi a pro vytváření přistávacích ploch pro vrtulníky. Nechybí ani při ničení komunikačních center a radarových stanic.
Test „Otce všech bomb“ v září 2007 se stal dosud poslední demonstrací nejnovějších ruských zbraní. Agentura Reuters napsala, že tehdejší prezident Vladimir Putin tím chtěl obnovit postavení Moskvy na mezinárodním poli.

Více se dozvíte:
F. Ništiar: Bioterorizmus – zhubný nádor tretieho tisícročia, Amicus, Košice, 2002
http://cs.wikipedia.org/

Vakuovou zbraň znal už Hitler
Zbraň se podle principu fungování nazývá vakuová, termobarická, objemově detonující, aerosolová. Vyvinuli ji už za druhé světové války v Německu. Na rozdíl od jaderné po sobě nezanechává žádné zamoření, což je velmi výhodné, když chce válčící strana dobývané území rychle a bez nebezpečí obsadit. Proto tento typ bomby Rusové použili už v roce 1999 v horském terénu za války proti Čečensku.
Ovšem ani Američané nezaostávají. Vakuové pumy používají proti bojovníkům Talibanu – nedávno v horách východního Afghánistánu.

 „Sekačka“ se představuje
Charakteristika: Daisy cutter je typem zbraně, která kromě výbušného činidla obsahuje rovněž okysličovač. (Běžné zápalné bomby obsahují jen zápalnou látku a disperzní mechanismus. Musejí se spoléhat na kyslík ze vzduchu – ten ho obsahuje asi 21 %.)
Složení zápalné látky: Dusičnan amonný, hliníkový prášek a polystyren. Směs samotná nese název „GSX“.
Hmotnost: Vyrábějí se v menších tonážích (od 0,5 do jedné tuny), protože při dalším zvyšování objemu zápalné látky se už nedosáhne optimálního rozprostření paliva, a tím ani ničícího efektu.
Přednosti: Daisy cutter je účinnější i spolehlivější než běžné zápalné bomby – např. při zvýšeném větru v místě dopadu.

Vysála by nám víc než jen plíce
Princip fungování těchto zbraňových systémů se příliš neliší.
Příprava: Smrtonosná nálož vybuchne sama v přednastavené výšce (30–200 cm) nad vybraným místem povrchu díky speciální pojistce. To je zárukou, že část nálože se nevyplýtvá jen proto, aby za sebou bomba zanechala kráter.
První (menší) exploze: Slouží k vytvoření jemné mlhy (aerosolu) ze zápalné látky a okysličovacího agentu. Ta pronikne i do budov a bunkrů.
Mlha zahalí oblast minimálně velikosti fotbalového hřiště, v případě „Otce“ mnohem větší.
Druhá exploze: Dostatečně okysličenou výbušnou směs zažehne do dvou sekund po prvním výbuchu. Následuje mohutný třesk, který ničí vše v okolí.
V uzavřených prostorách a proti lehkým pozemním cílům působí mnohem účinněji než klasické bomby.
Postižení: Rychlé hoření, které za krátký okamžiku nasaje vzduch z okolí, je tak intenzivní, že člověku vysaje plíce z útrob, zdeformuje vnitřní orgány, přivodí kolaps oběhové soustavy nebo popraskání cévek, orgánů či jiných životně důležitých částí organismu.
Ničivé účinky tlakové vlny: Vlna může dosahovat až 14 kPa/cm², přičemž člověk snese asi 2 kPa/cm². Tak vakuová bomba spolehlivě usmrcuje na vzdálenost větší, než kterou zasáhne svou zápalnou látkou. Tedy v případě ruského „Otce“ až do vzdálenosti 600 metrů.
Přesnost zásahu: Závisí na přesném navádění buď pomocí pozemního radaru či navigačního vybavení letadla nesoucím bombu. Pozemní radar může letadlo navést na odhadované místo shození; nad ním musí posádka provést upřesňující výpočet, zahrnující balistiku a vliv větru.

Bude se zabíjet ekologicky?
Zastánci vakuových zbraní zdůrazňují „ekologičnosti“ vakuové pumy. V porovnání s jadernou zbraní je to pravda, protože na zasaženém území nezůstává žádná radioaktivita.
Experti ukazují použití bomby k pozitivním účelům: Hlavní je ničení chemických a biologických zbraní, aniž by při zásahu došlo k jejich aktivaci a ohrožení okolí.

Mezinárodní zákazy neplatí?
Rusko se za bojové používání těchto druhů zbraní stalo terčem kritiky. Vždyť mezinárodní konvence použití zápalných zbraní zakazují. Bomba někdy působí strašlivé popáleniny – jako napalmové nálože používané americkými vojáky ve Vietnamu. Vakuovou bombu využívají i Američané, nyní v Afghánistánu.

Nenechte si ujít další díly seriálu
1. Jaderné zbraně: Jasnější než tisíc Sluncí!
2. Biologické zbraně milují epidemie, které zahubí jen život.
3. Botulismus je masovým vrahem.
4. Kde chemie slouží hromadnému zabíjení?
5. Nováček (Novičok) předčí vyzkoušené nervově paralytické látky.
6. Otec všech bomb sedmikrásky neseká.
7. Nejnovější zbraně budoucnosti pro přímé působení na lidi.
8. Záměrné závažné zásahy do přírody (geofyzikální zbraně) a následná likvidace živých organismů.
9. Relativně neagresivní informační válka.
10. Jisté je, že na svou šanci čekají i teroristé.

reklama
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz