Domů     Architektura
10 nejzajímavějších fotbalových stadionů
21.stoleti 21.7.2009

Kdysi se různá města chlubila sakrálními stavbami. V současnosti jsou dominantami leckterých měst sportovní stadiony. O čem to svědčí, to nyní nechme stranou, každopádně výstavba sportovních stánků je jednou z příležitostí, kdy se architekti dokážou pořádně vyřádit. Moderní stadiony jsou doslova technickými zázraky. Pojďme se z 21. STOLETÍM vydat na procházku po některých z nich.Kdysi se různá města chlubila sakrálními stavbami. V současnosti jsou dominantami leckterých měst sportovní stadiony. O čem to svědčí, to nyní nechme stranou, každopádně výstavba sportovních stánků je jednou z příležitostí, kdy se architekti dokážou pořádně vyřádit. Moderní stadiony jsou doslova technickými zázraky. Pojďme se z 21. STOLETÍM vydat na procházku po některých z nich.

1. Camp Nou (Nou Camp)
Lokalita: Barcelona, Španělsko
Kapacita: 98 787
Otevřen: 1957
Poslední rekonstrukce: 1994
Týmy: FC Barcelona

Fotbalový tým FC Barcelona je chloubou každého Katalánce, však se také přes hlavní tribunu stadionu táhne nápis Més que un club – Víc než klub. Barcelonský Nou Camp je svou kapacitou největším fotbalovým stánkem v Evropě. Jeho zajímavostí je bezesporu i to, že v jeho útrobách se nachází kaple.
Barcelonský stadion má své plány i do budoucna. Nový háv mu připraví slavný britský architekt Norman Foster, pod jehož taktovkou probíhala třeba rekonstrukce Říšského sněmu v Berlíně nebo výstavba obřího mostu přes údolí ve francouzském Millau. Po skončení rekonstrukce v roce 2011 se kapacita Nou Camp zvýší na 114 000 diváků. Vnější plášť ozdobí barevná mozaika ze skleněných destiček. Výsledkem podle Fostera prý budou neuvěřitelné barevné efekty. „Zrekonstruovaný stadion bude pružný, dlouhotrvající (?) a ekologický,“ prohlásil Foster. Jeho architektonický návrh v mnohém odkazuje i na práci slavného barcelonského architekta Antoniho Gaudího.


2. Estádio Jornalista Mário Filho (Maracaná)
Lokalita: Rio de Janeiro, Brazílie
Kapacita: 95 000 diváků
Otevřen: 1950
Poslední rekonstrukce: 2007
Týmy: Botafogo, Flamengo, Fluminense, Vasco da Gama

16. červenec 1950 je v historii kopané zapsán jako den, kdy jednomu utkání přihlíželo nejvíce diváků. Finálové utkání mistrovství světa mezi Brazílií a Uruguayí, které hostil právě stadion Maracaná, navštívilo těžko uvěřitelných 200 000 lidí. Po skončení zápasu se stadion proměnil v nejsmutnější místo světa, protože domácí Brazilci Uruguaycům podlehli 1:2. Přímo na stadionu zůstali tehdy čtyři mrtví lidé, dva skolil infarkt, další dva pak prohru svého týmu neunesli a spáchali na místě sebevraždu…
Základní kámen ke stavbě sportovního komplexu byl položen v roce 1948. Když byl o dva roky později stadion hotový, ve světě neměl konkurenci. Jak ovšem později po celém světě rostly modernější fotbalové stánky, sláva Maracaná poněkud ustupovala do pozadí. V roce 1992 zde během fotbalového utkání prasklo zábradlí, což stálo životy tři lidi. Poté došlo k velké rekonstrukci, kdy byla kapacita stadionu radikálně snížena. V současnosti už má stadion všechna místa jen k sezení a mimo jiné bude hostit finále světového fotbalového šampionátu v roce 2014.
Stadion neslouží jen pro sportovní účely. Mši tu sloužil papež Jan Pavel II., koncertovali zde Paul McCartney, Tina Turner, Rolling Stones nebo Frank Sinatra, kterého si přišlo poslechnout více než 150 000 hudbychtivých Brazilců.

3. Wembley
Lokalita: Londýn, Velká Británie
Kapacita: 90 000 diváků
Otevřen: 1923
Poslední rekonstrukce: 2007
Týmy: Stadion je vyhrazen pro anglickou fotbalovou reprezentaci

Londýnské Wembley je asi nejslavnějším stadionem světa. Ne nadarmo se mu přezdívá „domov fotbalu“. Stadion z roku 1923 však už novým požadavkům nevyhovoval, a tak Angličané sáhli k jeho totální rekonstrukci, která v přepočtu vyšla na téměř 24 miliard korun. 
Nový stadion je vskutku impozantní. Jeho střecha váží 7000 tun, tolik váží třeba 43 letadel typu Boeing 747. Kdyby se všechny sedačky, které na stadionu jsou, postavily za sebou, zaplnily by silnici z centra Prahy až po Mladou Boleslav.
Bez zajímavosti není ani fakt, že uvnitř se nachází 2618 toalet, což je nejvíce na světě. Na jeho rekonstrukci bylo využito 90 000 metrů krychlových betonu a 25 000 tun oceli. Stadion bude (? využit především pro zápasy anglických fotbalových a ragbyových reprezentací, kromě toho zde vystoupí i řada populárních kapel, například U2 nebo AC/DC.

4. Stadio Giuseppe Meazza (San Siro)

Týmy: Inter Milán, AC Milán 
Lokalita: Milán, Itálie
Kapacita: 82 955 diváků
Otevřen: 1926
Poslední rekonstrukce: 2002

Těžko si v našich podmínkách představit možnost, že by jeden stadion společně sdílely Sparta a Slavia. Mezi milánskými kluby AC a Inter panuje rivalita ještě větší. Přesto se o stadion oba týmy dělí. Fotbalový stánek původně patřil pouze AC a občas na něm hrála své zápasy italská reprezentace (k tomu prvnímu nastoupila v roce 1927 proti Československu, utkání skončilo smírně 2:2). Inter se na stadion přistěhoval po skončení druhé světové války.
Dnešní podoba stadionu pochází z konce 80. let minulého století. V roce 1990 totiž Itálie hostila mistrovství světa a italské stadiony se na tuto prestižní událost musely náležitě připravit. Kolem obvodu stadionu vyrostlo jedenáct sloupů, jejichž vnitřkem jsou vedena schodiště, na střeše se pak objevila červená ocelová konstrukce.
Tribuny jsou sice blízko hřišti, ale tím poněkud trpí trávník, protože se k němu dostane málo slunečního světla. Moderní stadion tak má častokrát na své hrací ploše místo husté trávy rozorané pole.

5. Signal Iduna Park (Westfalenstadion)
Lokalita: Dortmund, Německo
Kapacita: 81 000 diváků
Otevřen: 1974
Poslední rekonstrukce: 2006
Týmy: Borussia Dortmund

Město Dortmund má „jen“ necelých 600 000 obyvatel, přesto místní stadion pojme 81 000 lidí. Utkání místní Borussie tedy může navštívit každý sedmý obyvatel města. A skutečně, stadion bývá často plný, zejména proslulá je jižní tribuna, která se ve fotbalovém světě již stala legendou.
Stadionu vévodí čtyři železné konstrukce ve žluté barvě, žlutá je společně s černou barvou místního klubu. Tyto ocelové podpěry vyčnívají do výše 62 metrů. Samotná stavba na okraji města skloubí v sobě především sklo a beton. Nad hrací plochou jsou umístěny dvě velkoplošné obrazovky a v útrobách stadionu je pak dění na hřišti možné sledovat na 350 obrazovkách. Během zápasu zde fanoušci vypijí 34 200 piv a zkonzumují 12 000 klobás.
Při poslední rekonstrukci našli dělníci pod povrchem stadionu nevybuchlou čtyřistapadesátikilovou bombu z druhé světové války. Nejen stadion, ale i blízké okolí musely být tehdy evakuovány a trvalo více než hodinu, než se pyrotechnikům podařilo bombu zneškodnit.

6. Stade de France
Lokalita: Paříž, Francie
Kapacita: 79 959
Otevřen: 1998
Týmy: Stadion je vyhrazen pro francouzskou fotbalovou a ragbyovou reprezentaci

Supermoderním stadionem se může pochlubit i kráska nad Seinou. Jeho výstavba trvala tři roky a byl slavnostně otevřen pro mistrovství světa ve fotbale, které Francie pořádala v roce 1998. A stadion zemi galského kohouta přinesl štěstí, ve finálovém utkání zde porazila Brazilce suverénně 3:0.
Tribuny jsou pohyblivé a dá se s nimi manipulovat podle potřeby. Například zasunutím tribun lze odkrýt tartanovou dráhu pro atletické závody. Střecha je přímo technickým zázrakem. Váží 13 000 tun a filtruje ultra-červené paprsky, nikoliv však zelené a modré, které jsou nutné ke zdravému vývoji travnaté plochy. Filtry ve střeše tak velmi přirozeným způsobem rozptylují denní světlo. Trávník se mění několikrát ročně, pro založení nového je třeba miliarda travních semen.
Francouzský stát do výstavby investoval ze své pokladny 285 milionů eur. Zajímavostí přitom je, že pařížská vláda naposledy financovala vybudování sportovního stánku v roce 1924. Od té doby sportoviště vznikaly pouze pod patronací obcí či soukromníků.


7. Old Trafford
Lokalita: Manchester, Velká Británie
Kapacita: 76 212 diváků
Otevřen: 1910
Poslední rekonstrukce: 2006
Týmy: Manchester United

„Nejlepší, největší a nejpozoruhodnější aréna, kterou jste kdy spatřili. Fotbalový stadion, jaký nemá v Evropě obdoby, je chloubou města Manchester a zároveň domácího celku United,“ jásaly britské noviny v roce 1910. Dnešní Old Trafford už vypadá samozřejmě jinak než v době před první světovou válkou. Během celého 20. století prošel mnoha rekonstrukcemi, které mu daly jeho dnešní podobu.
Na stadionu nechybí památník obětem tragické nehody z roku 1958, kdy v troskách letadla, vracejícího se z pohárového utkání v Bělehradě, našlo smrt 23 lidí, z čehož bylo osm hráčů Manchesteru. Severní tribuna má výšku 60 metrů a podpírají ji čtyři gigantické pilíře. Na jižní tribuně, která je tou hlavní, jsou skyboxy, neschází zde ani síň slávy nebo luxusní restaurace. V budoucnosti se chystá i její rekonstrukce.

8. Allianz Arena
Lokalita: Mnichov, Německo
Kapacita: 69 901 diváků
Otevřen: 2005
Týmy: Bayern Mnichov, TSV 1860 Mnichov

Allianz Arena byla otevřena v květnu 2005. 21. října 2002, byl položen základní kámen stadionu. Na stavbě se podílelo 1500 dělníků a sto strojů těžké techniky. Rozpočet vyšel na 340 milionů EUR, což je v přepočtu zhruba 9,5 miliardy korun.
Podle projektu mělo veškerou tíhu sedmipatrového stadionu držet 350 betonových pilířů. Aby unesly váhu přes 1000 tun, byl beton odléván do speciální formy a zpracováván odstředivkou. Poté byl stačen silou, která devítinásobně překračuje zemskou gravitaci. Výsledkem byl extra silný a odolný materiál s velice hladkým povrchem.
Celkem bylo použito 200 000 kubických metrů betonu. Stejný objem by pojala věž o základně 10 x 10 metrů, vysoká 2 km, nebo téměř 3000 železničních vagónů, tedy vlak dlouhý více než 40 kilometrů.
Plocha obvodových zdí stadionu činí 6,4 km2, z čehož celých 2,4 km2 je ze skla. Obvodový plášť je pokryt 2874 speciálními odolnými fóliemi, díky kterým může celá aréna zářit bíle, modře nebo červeně. To si ale vyžádalo položení 100 km kabelů. Bezpečnostní předpisy ovšem nedovolují měnit barvu častěji než jednou za dvě minuty. Na nedaleké dálnici totiž bývá hustý provoz a řidiče by časté měnění barev mohlo rušit při řízení. Díky důmyslné technologii se navíc celá fasáda, jejíž panely jsou neustále nafouknuty tlakem 350 Pascalů, dokáže čistit úplně sama.

9. Veltins-Arena
Lokalita: Gelsenkirchen, Německo
Kapacita: 61 673
Otevřen: 2001
Týmy: Schalke 04

Gelsenkirchenský stadion je jedním z architektonicky nejzajímavějších sportovních stánků na světě. Jeho konstrukce vskutku odpovídá kosmickému věku. K vybavení stadionu patří vysouvací hrací plocha, samozřejmostí je zatahovací střecha i obří videokostka. Ta má rozměry 8 x 7 metrů a každá obrazovka na ní září plochou 36 m2. K zajímavostem gelsenkirchenského stadionu určitě patří možnost přepravy trávníkové plochy pomocí hydrauliky mimo stadion, kde poté probíhá její regenerace. Originální je i zásobování stadionu pivem pětikilometrovým potrubím z nedalekého pivovaru.
Do pohybu se zde však může dát nejen trávník. Podobně je na tom i jižní tribuna. Ta vznikla na pětaosmdesátimetrovém mostě z mohutných ocelových příhradových vazníků. Horní třetinu sedadel je možné sklopit a rychlostí jednoho metru za minutu poté i zasunout.
Pozornost si zaslouží i zatahovací střecha celého komplexu. Ta je rozdělena na dvě části a dokáže se zatáhnout za pouhých třicet minut. Šedesáticentimetrový prostor, který mezi oběma křídly zůstane, slouží jako ventilace. Celý stadion je vybaven 212 svítidly, která osvětlují nejen plochu, ale i tribuny.

10. Amsterdam ArenA
Lokalita: Amsterdam, Nizozemsko
Kapacita: 51 624
Otevřen: 1996
Týmy: Ajax Amsterdam

Slavný nizozemský fotbalový klub Ajax Amsterdam sídlí v jen 13 let starém stánku Amsterdam ArenA. Plány na jeho stavbu vznikaly již v osmdesátých letech, kdy si nizozemská metropole pohrávala s myšlenkou upořádání olympijských her. Ty však nakonec město nezískalo, leč stadion přece jen na předměstí Amsterdamu vyrostl.
Komplexu, který navrhl nizozemský architekt Rob Schuurman, vévodí kopulovitá střecha s bílou ocelovou konstrukcí. Bílá barva je vůbec pro celou stavbu dominantní. Výjimku tvoří sedačky, které jsou naopak vyvedeny ve všech možných barvách. V případě deště hráči na hrací ploše nezmoknou, protože střecha stadionu je zatahovatelná.

5 nejzajímavějších stadionů v České republice

1.  Eden
Tým: SK Slavia Praha
Kapacita: 21 000 diváků
Otevřen: 2008

Červenobílý tým z pomezí Vršovic a Michle se může pochlubit jednoznačně nejmodernějším fotbalovým stánkem v naší zemi. Stavba je založena na železobetonových pilotách a je kombinací monolitické a prefabrikované konstrukce. Nese střechu z oceli, která kryje prostory pro diváky. Fasády jsou zateplené, se stěrkovou omítkou. Ne vše je ovšem ideální. Návštěvníci komplexu si stěžují na příliš vysoké ceny a stadion evidentně ještě není zcela hotový. „Zadní strana stadionu vypadá, že ji právě dodělali Pat a Mat,“ nechal se na internetu slyšet jeden z fotbalových fanoušků.


2. Stínadla
Tým: FK Teplice
Kapacita: 18 428 diváků
Otevřen: 1973
Poslední rekonstrukce: 2004

Jeden z mála českých stadionů, který se dá zařadit do kategorie moderní. Architektonicky je velmi zajímavý už při pohledu zvnějšku, ocelové konstrukce na vrcholu dávají tušit, že Stínadla skutečně patří do 21. století. Fotbalový stadion Na Stínadlech se řadí mezi nejmodernější a nejbezpečnější stadiony v České republice a splňuje všechna kritéria UEFA pro pořádání pohárových a reprezentačních zápasů. Je jen škoda, že severní tribuna je poněkud zakrnělá, komplex tak působí, že je vystaven do tvaru podkovy.

3. U Nisy
Tým: Slovan Liberec
Kapacita: 9 900 diváků
Otevřen: 1931
Poslední rekonstrukce: 2004

Vzhledem k poslední rekonstrukci liberecký stadion splňuje požadavky pro pořádání mezistátních utkání, česká reprezentace se zde představila ve dvou případech. Trávník je samozřejmě vyhřívaný, liberečtí se mohou pochlubit i velkoplošnou obrazovkou.

4. Bazaly
Tým: Baník Ostrava
Kapacita: 17 500 diváků
Otevřen: 1959
Poslední rekonstrukce: 2003

Jeden ze symbolů města Ostravy již má svá nejlepší léta za sebou. Už nyní nesplňuje řadu základních požadavků, před několika lety se na jeho ploše dokonce objevila díra do uhelné šachty. Přesto se s ním fanoušci Baníku ztotožňují, a když se jejich týmu daří, je na Bazalech skvělá atmosféra. Bazalům však pomalu zvoní umíráček, v budoucnu se Baník přestěhuje do zcela nového stánku, který by měl vyrůst v ostravské čtvrti Svinov

5. Ďolíček
Tým: Bohemians 1905
Kapacita: 7500 diváků
Otevřen: 1932
Poslední rekonstrukce: 2007

Není ani moderní, ani veliký, ba naopak, zub času na něm pořádně zahlodal. Přesto fotbalovější prostředí v celé republice neexistuje. Je postaven tak, aby diváci měli pocit, že se hráčů na hřišti téměř mohou dotknout, fanoušci Bohemky dokážou vytvořit jedinečnou atmosféru. Ďolíček má prostě svého genia loci, a pokud by se měl bourat, jak se o tom čas od času spekuluje, byla by to nenahraditelná škoda.

Čtenářská anketa na webu našeho vydavatelství www.rf-hobby.cz

Který český fotbalový stadion se vám nejvíce líbí po architektonické stránce?

Ďolíček, Bohemians 1905  41 %
Eden, Slavia Praha   32 %
Bazaly, Baník Ostrava  12 %
U Nisy, Slovan Liberec  8 %
Stínadla, FK Teplice   7 %

Související články
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
Petra není jen dívčí jméno, které nosí mnohé půvabné ženy. Když archeolog slyší pojem Petra, okamžitě si vybaví skalní město nacházející se v Jordánsku. Mistrné dílo, před kterým se tají dech, a na které může být hrdá celá lidská civilizace, před 2000 lety vytesali do růžového pískovce kočovní Nabatejci. Jordánské království je jen o málo […]
Ven z měst! Za levnějšími pozemky a klidem přírody, do vlastních domků… V tomto duchu se nese trend bydlení v posledních desetiletích. Ale tento styl života nemusí být nutně ideální pro psychickou pohodu ani pro životní prostředí. V čem je háček a proč může být někdy lepší bydlet ve městě? Lidé v městském prostředí podle […]
Mezinárodní tým složený ze zástupců architektonických ateliérů NORMA (Česko), EMF (Katalánsko/Španělsko) a PARETO (Francie), který zvítězil v urbanisticko-krajinářské soutěži na přeměnu území u soutoku Berounky s Vltavou, se teď pustí do přípravy studie celého území s rozlohou přesahující 1200 hektarů. Mezinárodní tým tří architektonických studií spolupracoval na vítězném návrhu příměstského parku Soutok půl roku, vytvořilo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz