Domů     Technika
Robot jako bodyguard
21.stoleti 20.6.2008

Možnosti, jak využít roboty, jsou v podstatě neomezené. Roboti hrají fotbal i na housle, obsluhují benzinové pumpy, ba dokonce fungují i jako sommeliéři. Nyní pro ně padla další bariéra – mohou být využiti i jako osobní strážci.
Možnosti, jak využít roboty, jsou v podstatě neomezené. Roboti hrají fotbal i na housle, obsluhují benzinové pumpy, ba dokonce fungují i jako sommeliéři. Nyní pro ně padla další bariéra – mohou být využiti i jako osobní strážci.

Rufus Terill je normální hospodský. Jeho bar se nachází v rušné části amerického města Atlanty, která žije převážně nočním životem. Terillovi se dost často stávalo, že se před jeho podnikem shlukovali bezdomovci, drogoví dealeři nebo prostitutky, kteří řadu lidí od návštěvy jeho baru odrazovaly. To však je už minulostí. Nevítané hosty má na starosti robot. Jak se o ně „postará“? Jednoduše je postříká vodou.

Vypadněte odsud…
Terillův robot, zvaný Bum Bot 2000, rozhodně nevypadá jako někteří jeho bratři pocházející z dílen japonských inženýrů. Terill jej sestavil z toho, co bylo po ruce. Tak například otočná věž na vrcholu robota předtím fungovala jako udírna. Robotův hlasový výstup pochází původně z domácího alarmu a jeho kola dříve byla součástí invalidního vozíku. Bum bot je černě oplátovaný a s tím spojený nápis SECURITY vzbuzuje patřičný respekt.
Pod robotovu věž Terill umístil infračervené čidlo, trysku napojenou na nádrž vody a silný světlomet. Robot může být v klidu dálkově ovládán z prostoru za barem. Jakmile se před barem objeví nevítaní návštěvníci, z robota se ozve Terillův hlas: „Vypadněte odsud, nebo vás postříkám vodou.“ Kamera robota může mít i vstup na velkoplošnou televizi umístěnou v podniku, takže nejen majitel, ale i hosté mohou sledovat Bum Bota v akci. „Bezdomovce to vyděsí k smrti,“ potutelně se usmívá Terill.

Legální ochranka
Rufus Terill se sice nyní živí jako hospodský, ale je vystudovaným inženýrem. V minulosti se podílel na vývoji zbraňových systémů pro americkou armádu. Rovněž není žádným zloduchem, primárně zaměřeným proti lidem, kteří ztratili domov, řadu takových ve svém podniku zaměstnává. „Jen se snažím zahnat od svého baru lidi, kteří tu dělají problémy,“ podotýká.
Svůj vynález konzultoval i s policií. Původně totiž uvažoval, že by jeho robotické dítko bylo vybaveno nějakým druhem paralyzéru nebo že by stříkal barvu. Útok paralyzérem však může být za jistých okolností považován jako ozbrojené napadení. Proto tedy Bum Bot stříká po nežádoucím osobách jen studenou vodu. Dočkáme se podobných vyhazovačů i třeba v Praze?

Roboti pronikají všude
Koncem loňského roku představila japonská společnost Toyota robota, který dokáže hrát na housle. Už předtím pod dozorem stejné firmy vznikl robot trumpetista. Možná se Toyota chystá sestavit první orchestr, jehož členy budou výhradně roboti. Houslista je metr a půl vysoký a při svém prvním veřejném vystoupení zahrál pochod Pomp and Circumstance od britského skladatele Edwarda Elgara.
V Itálii se pro změnu testuje robot, který by v budoucnu mohl nahradit sommeliéry. Ten experimentálně degustoval padesát vín a u každého s přehledem odhadl odrůdu, vinici, odkud pochází i jejich charakteristické vlastnosti. V Nizozemsku se zase automobilisté mohou setkat s robotem, který úspěšně obsluhuje benzinové stanice. Bezpečně odhadne typ pohonné látky, který se pro daný vůz nejlépe hodí, a poté ji sám do nádrže doplní.
Ostatně podle výzkumné organizace Machine Industry Memorial Foundation jen v Japonsku nahradí roboti do roku 2025 v pracovním procesu na tři a půl milionu lidí.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz