Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 20.5.2008

Tak jako každý měsíc i v červnu redakce 21. STOLETÍ zapátrala po zajímavých a netradičních novinkách, které vznikly pod rukama šikovných inženýrů i chytrých nadšenců. To nejzajímavější vám nyní přinášíme.

Budík ve stylu Rubikovy kostky
Pan Rubik se musí divit

Když v roce 1974 maďarský sochař a architekt Ernő Rubik přivedl na svět šestibarevnou skládací kostku, asi jen těžko mohl tušit, jakou mánii tím způsobí. Od té doby se jí prodaly miliony kusů po celém světě a stala se inspirací pro mnoho designérů. Libo hodiny v tomto stylu? Nyní už nic takového není problém, barevný přístroj dokáže měřit nejen čas, ale třeba i teplotu. Mimochodem, oficiální světový rekord v rychlosti složení Rubikovy kostky činí 9,18 vteřin a jeho držitelem je Edouard Chambon z Francie.

+ zajímavý nápad
– tuto kostku asi těžko někdo složí
Předpokládaná cena: 500 Kč

Supertenká televize
Televize tenčí než slovník

Společnost Hitachi od základu proměnila konstrukci plochých televizorů a nabízí radikálně štíhlou modelovou řadu UT – novou generaci ultra štíhlých (UT –ultra-thin) LCD panelů, jejichž hloubka je neuvěřitelná: pouhá třetina hloubky konvenčních televizorů s plochými obrazovkami.
Kromě toho, že nově pojaté modely mají profil 35 mm a váží pouhých 10,9 kilogramu, jsou rovněž prvními televizory, které nabízejí stylové zpracování ze všech 360 stupňů a jsou tak štíhlejší, lehčí a vypadají prostě dokonale z každého úhlu.

+ televize jako součást designu bytu
– cena zřejmě nebude nízká
Předpokládaná cena: v řádech desetitisíců korun

Štíhlá linie i pro videokamery
Kamera pro adrenalinové sporty

Tenká linie je zřejmě v módě a ani společnost SONY nechce v tomto ohledu zůstat pozadu. Ta uvádí na trh podle svých slov nejmenší a nejlehčí videokameru s rozlišením Full HD na světě, která nese označení Handycam® HDR-TG3E. Přístroj má titanové tělo a jeho povrch je odolný proti poškrábání. Kamera má také vestavěný mikrofon se zoomem a šestikanálovým prostorovým zvukem. Funkce detekce obličeje automaticky upravuje zaostření, expozici, vyvážení barev a podání pleťových tónů pro co pokud možná nejblíže se realitě přibližující portréty.

+ nejmodernější technologie v jednom
– společnost SONY zatím neprozradila cenu, takže to bude asi pecka
Předpokládaná cena: v řádech desetitisíců korun

Oživené žárovky
Umění a technika v jednom

To, že moderní technologie a umění mohou jít ruku v ruce, není žádnou novinkou. Mladý německý designér Andre Kutscherauer přišel s originálním nápadem: vdechnul žárovkám život. Stačilo žárovce přidělat miniaturní končetiny a výsledkem je žárovka, která se drží za hlavu, či žárovka, která se sama zapíná.

+ neotřelá myšlenka
– spíše dílo vhodné do galerie moderního umění než do domácnosti
Cena: bude jasná až po dražbách

Magnetický stůl
Jak se vyhnout střepům

Asi každému se někdy stalo, že zavadil o sklenku na okraji stolu, která se díky tomu odporoučela do věčných lovišť a před tím ještě stačila nadělat paseku v podobě střepů. Takovou nepříjemnost lze eliminovat. Designéři v jednom studiu zřejmě zrovna neměli příliš věcí na práci, tak vymysleli magnetický stůl, ze kterého nádobí jen tak nespadne, ba naopak, dá se přilepit na stůl i zespod. Kouzlo? Kdepak, ke stolu patří sada talířů, sklenek a hrnků, které mají zespodu přilepený magnet.

+ vzhledem k využitelnosti na obou stranách šetří místo
– hrnek možná magnet udrží, kafe v něm už však těžko
Předpokládaná cena: v řádech tisíců korun

Strategický deník na cesty
GPS i-gotU

Malý, designově velmi povedený GPS přijímač s výstižným jménem Umax i-gotU dokáže sledovat a zároveň ukládat vaši cestu do své interní paměti. Následně po nahrání do PC, pomocí USB, ji dokáže společně s dodávaným softwarem a internetovým připojením zobrazit na mapě. Tento GPS přijímač je dodáván společně se softwarem, který vám pomůže, díky jednoduchému uživatelskému rozhraní, uchovat vaše vzpomínky z cest. Společně s Google mapou vám dokáže přesně zobrazit cestu a přiřadit k ní fotografie které jste během ní pořídili.

+ provozní doba při 20sekundových intervalech je 20 hodin
– je nutné  nastavit správný čas na vašem digitálním fotoaparátu a na GPS nastavit časový interval snímání
– nebezpečí, že vám manželka přijde na zálety
Předpokládaná cena: 1499 Kč

Foťák, poslouchající na dotek
Panasonic Lumix DMC-FX500 s dotykovým LCD panelem

Zkušení amatéři i naprostí začátečníci ocení pohodlnou a zároveň efektní obsluhu pomocí dotykového LCD panelu, inteligentní automatiku i rozsáhlé multimediální schopnosti nového přístroje od Panasonicu. Lumix FX500 totiž umožňuje nejen fotit v plném HD rozlišení 1920 x 1080, ale také natáčet HD videozáznam (720p) nebo podbarvit prezentaci snímků doprovodnou hudbou

+ fotografie v plném vysokém rozlišení 1920 x 1080 pixelů lze promítnout jako slideshow na HD televizi.
– poněkud vyšší cena
Předpokládaná cena: okolo 12 000 Kč

Robot pro armádu
Žádný terén není překážkou

Možná jste se už setkali s motorizovanými dvoukolkami na „stojáka“ od společnosti Segway. Ta samá firma vyrábí i samostatné roboty, které dokážou třeba zlikvidovat nastraženou výbušninu. Chytrý stroj dokáže měnit polohu v nepřátelském prostředí i v obtížném terénu. Jeho pohyb připomíná jakéhosi ufona ze vzdáleného vesmíru.

+ v éře boje s terorismem dobrý pomocník
– armáda jej jistě ocení, pro praktický život se příliš nehodí
Předpokládaná cena: okolo milionu Kč

Chůze po vodě
Cvičení na jezeře

Kromě Ježíše Krista není žádná jiná osoba, která by dokázala chodit po vodě. Že by to se strojem TU-FIN nyní šlo? Ne, nebudeme porušovat fyzikální zákony. Jedná se v podstatě o člun, na kterém je nainstalováno cvičební zařízení napojené na lopatkový pohon. Člověk tak posiluje a zároveň se může projíždět po vodní ploše.

+ Netradiční cvičení v přírodě
– Zatím existuje jen prototyp
Předpokládaná cena: okolo 30 000 Kč

Hezké sny
Postel pro inspiraci

A na závěr něco malého do ložnice. No, malého… Postel od společnosti Hollandia International je nejen zastřešená, ale i vybavena televizí s LCD obrazovkou. Není asi náhodou, že celá postel je vyvedená v dráždivé červené barvě, nechybí zde ani prostor na šampaňské, takže když vás s partnerem omrzí televizní program, stačí televizi jen vypnout a věnovat se zcela jiným činnostem.

+ celý den nevylezete z postele a vše důležité přitom máte po ruce
– do českých panelákových ložnic se asi nevejde….
Předpokládaná cena: 100 000 Kč

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz