Domů     Technika
Nejžhavější tipy pro rok 2008
21.stoleti 19.2.2008

Co si pořídit třeba superloď, příručního doktora, nebo digitální cigarety? Budete všechn hradit bezdotykovou platební kartou?Co si pořídit třeba superloď, příručního doktora, nebo digitální cigarety? Budete všechn hradit bezdotykovou platební kartou?

Žhavé novinky na vodu

Tryskové lyže
Pokud chcete sledovat, co dělá soused na vedlejší pláži, případně, co nového se děje na druhé straně jezera, pořiďte si poslední novinku britské firmy QinetiQ – tryskovou lyži Sentry. Dokáže se po hladině bez posádky pohybovat až šest hodin rychlostí 200 km/hod. Je řízena na dálku a dovede zjistit téměř cokoliv. Vybavení počítačem a audiovizuální technikou je samozřejmostí. „Pobřežní plavidlo 3,5 metru dlouhé může vykonávat paletu průzkumných a bezpečnostních úkolů,“ říká Andrew Bailey z firmy QinetiQ. Cena chytrého průzkumníka se pohybuje v přepočtu od 20 milionů korun. Mezi zájemci budou patrně bohatí hračičkové či armáda.
Proč 21. století nedoporučuje?
Ani tak nejde o vysokou cenu, spíše bude problém se zákony a absencí velkých vodních ploch v ČR.

Plovoucí ráj
Největší otevřenou jachtu na světě si zájemci o větší luxusní plavidla prohlíží v polovině roku 2007 na Salonu Nautique ve francouzském Cannes. Luxusní plavidlo, které stojí 20 milionů euro (přes půl miliardy korun), má délku 50 metrů. Elegantní kolos, vybavený vlastním TV okruhem, satelitní navigací, supermoderní kuchyní, dvěma bary a s několika pokoji, váží 255 tun. Pojme 40 000 litrů paliva a 4000 litrů pitné vody. Pod kapotou má skutečně mohutné stádo koní: 3 x 3650! Italský podnik Rodriguez Group v roce 2009 uvažuje s výstavbou dvou Mangust speciálů. Kdo může být vlastníkem plovoucího ráje? 99% Čechů určitě ne! Pokud byste měli onu zbytečnou půlmiliardu, tak ale neváhejte.
Proč 21. století doporučuje?
Kromě zaplacení potřebujete k řízení kapitánskou licenci. Tím si užitečným způsobem rozšíříte své vědomosti a dovednosti. Zkrátka, budete „in“.

Žhavé novinky na zdraví:

Ekologické digitální cigarety
Chcete přestat kouřit? Bez větších problémů? Kuřte digitální cigarety, doutníky či dýmky! Výhoda je v tom, že se svého zvyku nemusíte vůbec vzdát. Čínský výrobce kuřiva Cixi E-CIG Technology Inc. Ltd v Zhejiang přichází na trh s velkou paletou nových výrobků pro milovníky tabáku. Stejně jako desítky firem po celém světě se Číňané zabývají výrobou digitálních cigaret. „Je to naprosto nová technologie, jež představuje průlom v historii kuřáctví,“ říká Li Minghe, zástupce firmy Cixi. Princip fungování tohoto kuřiva není složitý. Do cigarety se vloží ampule obsahující nikotin a aromatické látky. Při potáhnutí se mikroprocesorem sepne obvod a kuřák inhaluje svou dávku bez jedovatých příměsí běžných cigaret (dehet apod.) Pro zvýšení požitku se z konce cigára kouří – jde však o nezapáchající a neškodlivou chladnou páru. „Vyrábíme cigaretové balíčky, soupravy, doutníky či dýmky. Cena se pohybuje od 60 dolarů za soupravu (okolo 1000 korun),“ dodává zástupce čínského výrobce.
Proč 21. století doporučuje?
Při stoupající ceně kuřáckých výrobků a snaze vyřazovat poživače nikotinu z veřejných prostorů je vhodné investovat do tohoto zlozvyku v novém hávu. Navíc jde přece o zdraví. Tyto moderní cigarety je možné zakoupit i u nás.

Doktoři na dálku
Sledovat svůj krevní tlak domácím přístrojem je dnes stejně samozřejmé jako měřit si tělesnou teplotu. Vše se však zmenšuje a zdokonaluje. Pokud vám lékař umístí na tělo malé tělísko, nemusíte mít obavy, že vám připevňuje tzv. špionážní štěnici, která zasahuje do soukromí tím, že odposlouchává například choulostivé hovory. Doktoři si libují. Malým náramkem na ruce svých pacientů monitorují jejich stav. Počítač obvodního lékaře může sledovat u většího množství svých pacientů krevní tlak, hladinu rozmanitých látek v těle či spoustu dalších údajů a zpracovávat je. Zdravotník ví, na co zaměřit podrobnější vyšetření. Vital Monitoring System používají v některých nemocnicích ve Velké Británii. Šetří práci zdravotnického personálu. Pacient je ušetřen zbytečného stresu z individuálního měření a testů. Systém se začíná zavádět i v některých obvodech států Severní Ameriky. Přístroj je jednoduchý a člověku nijak nepřekáží.
Proč 21. století doporučuje?
Požíváním hromadné !zdravotní vysílačky“ ušetříte 30 korun za jednotlivou návštěvu lékaře. Monitorování by podle názoru odborníků měly platit zdravotní pojišťovny.

Žhavé novinky pro bezpečnost

Platit jen mrknutím
Rok 2008 bude poznamenán novým způsobem bezhotovostního placení. „Konzumenti se dnes zabývají tím, jak platit co nejjednodušeji. Postávání s kartou u bankomatu se jim zdá zdlouhavé, stejně jako manipulovat s osobní bankovní kartou přímo v obchodě či u čerpací stanice,“ tvrdí Michael Statmann z firmy Visa USA. Systém Visa Micro Tag působí pomocí čipu tak, že minikarta neopustí při placení vaše ruce. Nelze ji zneužít a je absolutně bezpečná. Speciální digitální otisk je čitelný až na tři metry. Karta může být velmi malá. Ke konci roku 2007 ji firma Visa vyzkoušela za poplatek 15 dolarů (přes 250 korun)na stadionu AT&T v San Franciscu. Způsob placení bez podpisu či složitého zadávání PIN čísel se zavádí v USA i v Evropě. Vzhledem k miniaturizaci ji lze instalovat třeba do ovladače s klíčem od automobilu.
Proč 21. století doporučuje?
Při ztrátě karty nemusíte nic hlásit ani oznamovat. Zmizení platebního prostředku samo automaticky zablokuje všechny možnosti použití. Za mírný poplatek vám je vydána nová karta.

Žhavé novinky do domácnosti

Jak proti bytovým zlodějům?
Chcete bezpečně hlídat svůj majetek? Policii a bezpečnostní služby pošlete do hajan! Pensylvánská firma The Intelvid Group přichází na americký trh s geniální novinkou. Počítačový soubor na poloautomatické sledování (CAT) je nástroj, který využívá video analýzy, aby stoprocentně ohlídal bezpečnost vašeho domova. Bez povšimnutí neprojde vaším příbytkem ani myš. Přístroj o velikosti větší peněženky připojíte k počítači současně s několika optickými videokamerami. Za novinku spojenou s alarmem zaplatíte pouhých 250 dolarů, což je v přepočtu 4300 korun.
Proč 21. století doporučuje?
Je to láce. Výhodný produkt, který zaplavuje severoamerický kontinent, lze vzhledem k nízkým pořizovacím nákladům využít nejen ke sledování pohybu myší, ale lze zkoumat i kumulaci zaměstnanců ve firmě. Záznamy lze ukládat i několik let.

Nejmodernější kuchyň na světě (jen nepřipálit útěrku!)
Poggenpohl patří mezi nejstarší a nejznámější značku kuchyňského nábytku a vybavení na světě. Firma byla založena v roce 1892 a v současnosti vyváží kuchyně do více než 60 zemí světa. Němci to skutečně dovedou s příslovečnou přesností. Přijdete–li do této moderní kuchyně, užasnete. Automaticky se spustí centrální panel řízení. Připadáte si jako ve velínu atomové elektrárny. Naprogramujete si teplotu a vlhkost vzduchu, hudební a filmové snímky, které vás budou při kuchyňské práci doprovázet. Ze skříňky vystoupí 60 centimetrový robot pomocník, jenž vám pomůže s podáváním nástrojů a surovin. Dokonce zajde do sklepa pro víno určité značky a ročníku, které umí vývrtkou otevřít a nalít pánovi či paní k ochutnávce. Půvabná mulatka na obrazovce vám příjemným hlasem a s milým úsměvem diktuje vámi zvolený recept. Přístroje se zapínají automaticky. Zvukový a světelný systém vás dovede třeba na místo, kde je bramborová moučka či sklenice okurek. Práce jedna radost!
Proč 21. století doporučuje?
Vaření se stane výsadou technicky založených mužů. Důležité je celý komplex odzkoušet a zjistit, jestli škubánky od Poggenpohla chutnají jako ty od babičky.

Topíme vodíkem – je to levné
Vodík místo uhlí, plynu a elektřiny – pozoruhodný projekt , který je zatím v plenkách. Na rozdíl od uhlí a nafty může být vodík vyráběn v neomezeném množství. Je ekologickým palivem. Při jeho spalování se do ovzduší neuvolňuje uhlík. Dnes je vodík získáván převážně z přírodního plynu, přičemž se do atmosféry uvolňuje uhlík v podobě oxidu uhličitého (CO2). V budoucnosti bude vyráběn z obnovitelných zdrojů elektřiny a vody. Slunce vyšle na zem za jednu hodinu takové množství energie, jaké lidstvo spotřebuje za jeden rok. Tuto energii lze využít pro výrobu elektřiny. Ta může být upotřebena pro rozdělení vody na vodík a kyslík. Během tohoto procesu je získaná energie uložena ve vodíku. Vodík se tak stává pouze nosičem energie a ne jejím zdrojem jako benzín. Proto není spotřebováván v pravém slova smyslu. Energie naakumulovaná ve vodíku může být použita pro vytápění domácnosti. Výzkum je zatím v plenkách, ale úspěšně se jím zabývá například německá automobilka BMW. Vytápění vodíkem bude jednou zcela běžnou záležitostí. Za předpokladu, že chceme na naší vyčerpané planetě přežít.

Proč 21. století doporučuje?
Není vyhnutí. Uhlí bude stejně drahé jako polodrahokamy, plyn by měl být luxusem do zapalovačů a elektrická energie? Bude. Ovšem jen podle způsobu, jak se získá. Vodík je tedy v případě ekonomického vytápění favoritem číslo jedna.

Žhavé novinky v dopravě

Jednou nohou napříč metropolí
Posun koloběžek z oblasti dětských hraček do reality dospělých nabývá na obrátkách. Nejvíce se v této oblasti posouvá japonská Honda. Odborníci však její výrobky považují za vrchol komercializace. MotorBoard 2000XR je nejnovější sportovní model skládací koloběžky, vyráběný americkou firmou Rpth Motor Company v Kalifornii. Týmy jejích vědců se zabývají využitím nanotechnologie v pohonných jednotkách. Skládací ultra lehký stroj má dojezd 150 kilometru za jedno poměrně krátké nabití. Na koloběžce mohou jet i dva lidé. Jiné americké firmy přicházejí s poháněným skateboardem na překonání kratších vzdáleností. Pro rok 2008 je cena koloběžky MotorBoard  2000XR 799 dolarů (v přepočtu 23.500 korun).
Proč 21. století doporučuje?
Vzhledem k váze do 15 kilogramů, můžete přepravní prostředek dopravit automobilem či vlakem do předměstí. V rušných ulicích velkoměsta to všem motoristům opravdu natřete!

Yamaha se blýskla čtyřkolkou snů
Jmenuje se Tesseract (Čtyřrozměrný ekvivalent krychle) a je to motorka o čtyřech kolech. Japonci ji představili na výstavě Tokio Motor Show. Čtyřkolka pro náročné má úžasný design. Je poháněna hybridním pohonem ze dvou motorů – klasický benzínový dvouválec pracující v jediných otáčkách. Vyrábí elektřinu pro druhý, elektrický motor.
Proč 21. století doporučuje?
Ideální vozítko k cestám na chalupu, která leží v komplikovaném terénu. Je však nutné pořídit si přívěs za automobil, který vaše přibližovadlo poveze. Pozor, lesníci a hajní jsou na podobné výstřelky techniky poměrně hákliví.

Žhavé novinky ze vzduchu

Na schůzky v lehkém tryskáči
Americká Národní letecká společnost testuje těsně před výrobou dvoumístný tryskový lehký letoun Eclipse 500. Má být nejrychlejším leteckým dopravním prostředkem svého druhu na světě. Poprvé v dějinách je poháněn biodieselovou jednotkou. Navigační systém pochází z dílen amerického vojenského letectva. Kokpit je z návrhářské huti Joint Helmet. Cenu zatím Američané neohlásili. Zkoušky probíhají v Nevadě a stroj by se měl na trhu objevit na podzim roku 2008.

Proč 21. století doporučuje?
Neznámá cena vždy tak trochu láká. Pokud se rozhodnete být na obchodních či privátních dostaveníčcích včas, máte před sebou energeticky nenáročný a rychlý stroj. Přesto však bude rozumnější rozhodnout se až podle ceny výrobku.

Nudíte se? Pořiďte si moderní vrtulník!
Helikoptéra AH-1Z je určena pro 21. století. Má nejmodernější vybavení na světě. Přední a zadní kabina pilota je otočná a při boji či pozorovacím letu není nutné otáčet celý stroj. Na své palubě může nést celý arsenál zbraní – od protitankových střel po dva kulomety a soupravu řízených raket vzduch – vzduch a vzduch – země či palubní kanón.
Pro našince je však zajímavější menší civilní vrtulník. Jím může být malý stroj, který vyrábí americký podnik Bell. Vrtulník, který od roku 2007 využívají v brazilské metropoli vzdušní taxikáři. Model Bell 206B JetRanger III je lehce ovladatelný, elegantní, lze e s ním odlepit od země či přistát téměř kdekoliv. Cena moderní helikoptéry se pohybuje od 500 000 dolarů (v přepočtu 8,5 milionu korun).
Proč 21. století doporučuje?
Nákup elegantního leteckého prostředku lze určitě rozložit do splátek. Na druhé straně si po složení pilotních zkoušek budete moci přivydělat převážením osob za úplatu, což vám sníží náklady – třeba na údržbu stroje.

Žhavé novinky ve světových firmách
21. století Vám představí super originální nápad techniků firmy Mercedes, jak pohánět auto přímo z budovy vedení společnosti!
V současné době jsou větrné elektrárny jedním z nekonvenčních zdrojů elektrické energie. Této skutečnosti využívá vedení společnosti Mercedes Benz. Na svou budovu si nechalo připevnit speciální 20 metrů vysokou větrnou turbínu, která pohání malý vůz – experiment Mercedesu – dvoumístný Smart FORTWO. Díky speciální spirálové turbíně zhotovené z uhlíkových vláken dokáže generátor vyvinout tolik elektrické energie, že firemní Smart na ni ujede neuvěřitelných 40 000 kilometrů na jeden zátah.
Vývoj nových malých větrných vrtulí ve Velké Británii má budoucnost. Vědci z Lodnýnské technicky předpokládají, že v budoucnosti pokryjí 30 – 40 procent celkové spotřeby elektrické energie v zemi. Výzkumem moderních typů vrtulí se zabývá mnoho renomovaných firem.
Proč 21. století doporučuje?
Pořídit si mini vozidlo Smart není problém. Horší to bude s vybudování větrné elektrárny ve vaší firmě. Problémy mohou nastat i ve využívání vozidla pro soukromé účely. Přesto doporučujeme zkoušet tento geniální plán prosazovat. Bude hůř.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz