Domů     Vesmír
Půlstoletí dobývání kosmu
21.stoleti 6.10.2007

Před padesáti lety lidé vyslali do kosmu první vesmírné plavidlo.Před padesáti lety lidé vyslali do kosmu první vesmírné plavidlo.

4. října 1957 zaznamenal Sovětský Svaz velkolepé vítězství v technologické válce, kterou vedl proti Američanům. V 19 hodin a 28 minut světového času odstartovala ze sovětského kosmodromu Bajkonur nosná raketa R 7, která do kosmu vynesla první člověkem vyrobenou družici s příznačným názvem Sputnik 1 (ruský pojem sputnik znamená česky právě družici nebo oběžnici). Sputnik měl v sobě zabudovaný vysílač, který vysílal na frekvencích 20,005 a 40,002 MHz. Sputnik byl vyroben z hliníku, vážil pouhých 83 kilogramů a planetu obkroužil za 96 minut.
Sověti byli tehdy dokonce přesvědčeni, že tento jejich triumf je konečný, a že sovětské technologie navždy převýšily ty americké. Američanům a západoevropanům se zježily vlasy na hlavě, protože jim bylo jasné, že nebezpečí za strany SSSR zesílilo, protože Sověti nyní disponovali balistickými střelami. USA proto urychlily svůj projekt Explorer a 31. ledna 1958 se na oběžné dráze objevila i první americká družice.

Nejdůležitější mezníky v dějinách dobývání vesmíru:

4. října 1957: Sověti vypustili první umělou družici Sputnik 1

31. ledna 1958: Američané odpověděli startem družice Explorer 1.

13. září 1959: Sovětská sonda Luna 2 dopadla na Měsíc.

7. října 1959: Sovětská sonda Luna 3 vyfotografovala odvrácenou stranu Měsíce.

12. dubna 1961: Sovětský kosmonaut Jurij Gagarin se stal prvním člověkem, který si mohl Zemi prohlédnout z vesmíru.

20. února 1962: Po oběžné dráze se svezl i první Američan. Byl jím americký letec John Glenn. V předcházejícím roce do kosmu nahlédli i Alan Shepard a Virgil Grissom, jejich lety však byly pouze suborbitální.

16. června 1963: První žena ve vesmíru. Stala se jí sovětská kosmonautka Valentina Těreškovová.

18. března 1965: Sověti zaznamenávají další vítězství. Alexej Leonov se jako první člověk vznášel v otevřeném kosmu.

3. února 1966: Sovětská sonda Luna 9 měkce přistála na Měsíci.

24. dubna 1967: Další sovětské prvenství, tentokrát smutné. Vladimír Komarov se stal prvním člověkem, který ve vesmíru zahynul.

20. července 1969: Lidská noha se poprvé dotýká jiného vesmírného tělesa než Země. Američtí kosmonauté Neil Armstrong a Edwin Aldrin se prošli po Měsíci.

15. prosince 1970: První lidmi vytvořený stroj úspěšně přistál na jiné planetě. Stala se jím sovětská sonda Veněra 7, která dosedla na povrch Venuše.

19. dubna 1971: Oběžnou dráhu Země obohatila první kosmická stanice. Sověti ji pojmenovali Saljut 1.

17. července 1975: Sovětský Sojuz a americké Apollo se v kosmu spojily.

12. dubna 1981: 20 let po letu prvního člověka do vesmíru startuje první raketoplán: americká Columbia.

28. ledna 1986: Tragédie postihla americký raketoplán Challenger. 73 sekund po startu explodoval a na jeho palubě zahynulo sedm astronautů. O 17 let později podobná katastrofa postihne se stejně smutným výsledkem i raketoplán Columbia.

2. listopadu 2000: Mezinárodní vesmírná stanice ISS přivítala na své palubě první posádku.

Související články
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz