Domů     .Top
Český biolog získal prestižní ocenění

Cena Wernera von Siemense v kategorii „Nejlepší pedagogický pracovník“ letos putovala českému buněčnému biologovi a imunologovi doc. RNDr. Janu Černému, Ph.D. z Přírodovědecké fakulty UK v Praze.

Pro studenty či již velkou řadu absolventů biologických oborů Přírodovědecké fakulty UK je nejen jméno, ale i nezaměnitelná postava Jana Černého velmi dobře známá. Jeho pedagogické působení na fakultě je až nebývale rozsáhlé.

Bez nadsázky lze říci, že prakticky všichni, kdo na biologických oborech přírodovědecké fakulty dnes působí a jsou mladší zhruba 35 let, mají ve svých indexech hned několik podpisů Jana Černého.

 O tom, že se mínění odborné poroty letos výjimečně dobře shoduje s názorem významné části veřejnosti, svědčí i to, že je letošní laureát již nositelem ceny Studentského velemloka, která se uděluje na základě studentského hlasování nejlepší přednášce na Přírodovědecké fakultě.

Cenu, jíž jistou ironií osudu kdysi sám napomáhal na svět, mu propůjčili studenti v roce 2010 za přednášku Histologie/Cytologie, která je součástí základních kurzů v bakalářském cyklu biologických oborů Přírodovědecké fakulty UK.

 „S Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy jsem spjatý prakticky od střední školy – můj první kontakt s ní a zejména s jejími pedagogy mi zprostředkovala účast na biologických olympiádách. Své první pedagogické krůčky jsem zde dělal již jako student magisterského studia, během něhož jsem pomáhal dr.

Máchovi vést praktická cvičení z imunologie. Od roku 1998 vyučuji společně s kolegou Františkem Půtou základní přednášku z Biologie buňky. Postupně se přidala základní přednáška z histologie, poté pokročilé přednášky z imunologie pro magisterský i postgraduální stupeň.

Ruku v ruce s tím jdou i laboratorní cvičení, která považuji za velmi důležitou, nikoliv jen rutinní součást studia, navíc nehodnou docentské pozice,“ popisuje svou kariéru na Přírodovědecké fakultě UK Jan Černý.

Současně je Jan Černý i plodným vědcem, který má na svém kontě autorství a spoluautorství 44 odborných článků z oblasti buněčné biologie a imunologie. Jeden z nich, jehož základy vznikly během studijního pobytu na Harvard Medical School, byl publikován v nejprestižnějším vědeckém časopise Nature.

Vedle vědeckého výzkumu a odborné publikační činnosti se Jan Černý věnuje i publikacím popularizačního charakteru, zejména v časopise Vesmír, v němž je i členem redakční rady.

Kromě psané popularizace se Jan Černý stále rozsáhle věnuje rozvíjení talentované mládeže, a to především prostřednictvím biologických olympiád a projektu Otevřená věda, který spoluzakládal. Tento projekt si klade za cíl otevřít laboratoře vědeckých institucí středoškolským studentům.

 „Český Siemens prostřednictvím Ceny Wernera von Siemense podporuje zájem mladé generace o vědu a výzkum, oceňuje špičkové pedagogy za jejich přínos oboru, výchovu mladé generace a nové učební metody.

Jan Černý dlouhodobě přispívá k zvyšování zájmu o přírodní vědy u všech generací a zcela jedinečná je i jeho výzkumná a publikační činnost,“ říká Eduard Palíšek, generální ředitel společnosti Siemens.

O ceně Wernera von Siemense 

Cenu za excelenci Wernera von Siemense vyhlašuje společnost Siemens, s.r.o. od roku 1998 a to ve spolupráci Akademií věd České republiky, Českou konferencí rektorů, Českým vysokým učením technickým a Univerzitou Karlovou.

 Nejvyšší představitelé těchto institucí jsou garanty jednotlivých kategorií a předsedy porot. Záštitu nad cenou, která je dnes vyhlašována v šesti kategoriích, převzal mistr školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.

Ocenění se vyhlašují během slavnostního večera v prostorách Betlémské kaple a jsou spojeny s finanční prémií. Během patnácti ročníků ocenila 233 laureátů a podpořila tak českou vědu částkou téměř 6 milionů korun.

Kategorie Ceny Wernera von Siemense 2013

Nejvýznamnější výsledek základního výzkumu

Nejvýznamnější výsledek vývoje/inovace

Nejlepší pedagogický pracovník

Nejlepší diplomová práce

Nejlepší disertační práce

Nejlepší diplomová nebo disertační práce vzniklá ve spolupráci se Siemens

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz