Domů     .Top
Koně Převalského vypuštěni v Mongolsku
21. století 2.7.2013

Již potřetí se za využití armádního letounu CASA C-295M uskuteční přeprava čtyř koní Převalského z České republiky do Mongolska. Zoo Praha, která měla významný podíl na záchraně tohoto druhu před vyhubením, tak nyní sehrává klíčovou roli v mezinárodním úsilí o jeho návrat do přírody.

Letoun CASA odstartuje ze 24. Základy dopravního letectva Armády ČR v Praze-Kbelích v pondělí v 15 hodin a na nezpevněné ploše letiště v Bulganu na jihozápadě Mongolska by měl přistát v úterý ve 14.30 místního času (8.30 LSEČ).

Na jeho palubě budou opět čtyři koně Převalského: klisny Lotusz (*2009), Barca (*2009), Spange (*2006) a Jácint (*2007). Po přistání v Bulganu je čeká ještě mnohahodinová cesta na autech do národního parku Gobi B, kde by měly být v noci z úterý na středu tamního času vypuštěny do aklimatizační ohrady.

První český transport koní Převalského do Mongolska navázal na transporty organizované od 90. let ze západní Evropy, které posléze z finančních důvodů ustaly; potřeba posilovat volně či polovolně žijící stáda „převaláků“ v Mongolsku však trvala a stále trvá.

Uskutečnil se v polovině června 2011, kdy do oblasti Khomiin Talu byly letounem CASA a posléze auty přepraveny klisny Lima, Kordula, Cassovia a hřebec Matyáš. Lima má nyní již roční hříbě a ona i Cassovia jsou opět březí.

Druhý transport proběhl loni v polovině července, kdy do národního parku Gobi B odcestovaly klisny Xara, Anežka, Spela a Greta. Měly by se brzo zapojit do harému hřebce Erkhese a bude možné je sledovat online – dvě z nich totiž byly označeny satelitními vysílači.

Významné je také související působení Zoo Praha v jihozápadním Mongolsku, které je hrazeno z prostředků České rozvojové agentury a přispívá k dlouhodobé udržitelnosti projektu. Proběhla rekonstrukce nemocnice ve vesnici Bij, je podporován rozvoj kooperativy, která zpracovává plsť, byl vybudován post pro strážce národního parku a podobně.

Transporty koní Převalského by nebyly myslitelné bez spolupráce Armády České republiky, České rozvojové agentury, mnoha sponzorů a veřejnosti. Jejich hlavním odborným partnerem je International Takhi Group.

Aktuální informace o průběhu přepravy koní Převalského do Mongolska můžete nalézt na facebookovém profilu Návrat divokých koní: https://www.facebook.com/prevalaci?fref=ts.

-TZ ZOO Praha-

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz