Domů     Technika
Nový robot pro testy očních protéz
21.stoleti 20.2.2010

Kyklopové byli obři z řeckých bájí, kteří měli jen jediné oko uprostřed čela. Robotický Kyklop, to je ovšem úplně něco jiného. Znamená naději pro lidi, kteří mají nějakým způsobem postižený zrak.Kyklopové byli obři z řeckých bájí, kteří měli jen jediné oko uprostřed čela. Robotický Kyklop, to je ovšem úplně něco jiného. Znamená naději pro lidi, kteří mají nějakým způsobem postižený zrak.

Oční protézy již nejsou utopií, vědecké týmy již na nich nějakou dobu pilně pracují. Například výzkumníci Kwabena Boahen a Kareem Zaghloul z Pensylvánské univerzity v USA již představili umělou sítnici, která ani nevyužívá kamery. Většina jiných technologií, které se tímto problémem zabývají, však miniaturní kamery používá. Taková umělá sítnice je obvykle složena z křemíkového čipu, který je posetý elektrodami. Ty pak přímo stimulují nervové buňky, které pořízený obraz přenesou do mozku.

Robotický imitátor

Ovšem i když tento princip vypadá nadějně, k jeho rozšíření vede ještě dlouhá cesta. A jedna její zastávka by měla být právě u robota zvaného Kyklop, který pochází z dílen Kalifornského technologického institutu (Caltech) v USA. Kyklopův úkol je jasný. „Je to vůbec první zařízení, které schopné napodobit to, co by slepý člověk viděl s implantátem,“ přibližuje fyzik Wolfgang Fink, který se na výrobě robota významně podílel. „Díky němu budeme vědět, jak takovou oční protézu sestrojit nejlépe,“ dodává.
Kyklop je mobilní robůtek, který je celkem slušně autonomní. Na povel výzkumníků se bude moci orientovat podle čar nakreslených na podlaze nebo bude schopen najít v setmělé místnosti dveře. „Nejsme sice ještě v této fázi vývoje, brzy však Kyklop dokáže manévrovat naprosto autonomně,“ popisuje Funk.

Nápad je již patentován

Kyklop simuluje pohyby hlavy a jako jeho oči slouží 50pixelový fotoaparát. Počítačová platforma pak zpracovává obraz v reálném čase. Zatím mu ještě pomáhá lidská obsluha, ale Funk a jeho kolegové vědí, že Kyklop musí být schopen naprosto sám kontrolovat své vlastní reakce. Poté se pomocí Kyklopa mohou začít zkoušet různé druhy očních protéz. Výsledky analýz pak ukážou, která protéza se pro zrakově postižené osoby hodí nejlépe, která je alespoň částečně vrátí do normálního života.
Celý projekt má poněkud krkolomný název Mobilní robotické platformy pro testy zpracování obrazu a autonomní navigační algoritmy na podporu umělého zraku. Každopádně si už výzkumníci svůj nápad patentovali, a pokud vše půjde podle plánů, v řádu několika málo let se zrakově postižení dočkají té správné oční protézy, která jim aspoň částečně vrátí radost z vnímání okolního světa.

Neveselá bilance třetího světa

Zrakové postižení je většinou způsobeno nemocemi a podvýživou: většina obecných příčin slepoty ve světě jsou katarakty neboli šedý zákal (43 %), glaukom (zelený oční zákal) (15 %), trachom (zánět spojivky či rohovky) (11 %), nedostatek vitamínů u dětí pod 5 let (2 %), a vrozené nevytvoření některých tkání oka (3 %).
Lidé v rozvojových zemích mnohem častěji trpí zrakovým postižením v důsledku podmínek, jimž bylo možno předejít. Zatímco zrakové postižení je všude nejčastější u lidí nad 60 let, děti v chudých oblastech budou mnohem pravděpodobněji postiženy očními nemocemi než děti žijící v dostatku.
V rozvojových zemích, kde lidé mají kratší průměrnou délku života, jsou nejčastější příčinou slepoty oční zákaly a vodní parazité. Oboje přitom může úspěšné léčitelné. Z odhadovaných 40 milionů slepých lidí ve světě jich 70–80 % může mít zrak obnovený vhodnou léčbou.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz