Domů     .Top
V moderní koupelně najdete relaxaci, účelovost i nápaditost

komerční sdělení

Moderní koupelna často prozradí vkus svého majitele a dávno již není místem, které slouží pouze k udržování osobní hygieny. Dnes se stává především prostorem, který nám může nabídnout hlubokou relaxaci.

A právě proto je třeba její rekonstrukci naplánovat tak, aby se stala další rovnocennou místností, ve které se budeme cítit příjemně a uvolněně.

Při stavbě koupelny je třeba postupovat stejně jako u plánování jakékoliv jiné místnosti. Základem je tedy prozkoumání prostoru a časových a finančních možností. Zejména u malých koupelen je vhodné zvážit, zda unese všechny vymoženosti, které bychom si přáli.

Návrhy koupelen zpravidla počítají se třemi možnostmi, jak rozdělit koupelnové baterie – do jedné, dvou anebo třech linií. Uspořádání v jedné linii, které staví vanu, záchod a umyvadlo k jedné stěně, je sice nejekonomičtější, zároveň ale také nejvíce limitující.

Více možností nabízí úprava koupelny, kde jsou baterie umístěny na dvou stěnách. Nejčastěji se z praktických důvodů nabízí varianta, která počítá se záchodem a umyvadlem na jedné straně a vanou nebo sprchovým koutem v jiném místě.

Při umístění sanitární techniky nezapomeňte na to, že potřebujete dostatek prostoru na pohyb okolo. Nejblíže vstupu umístěte umyvadlo – je to nejpoužívanější zařízení koupelny. Pokud zvolíte umyvadlo zabudované do praktické desky, získáte tím nejen velký prostor na odkládání, ale i možnost, jak do prostoru pod umyvadlem šikovně schovat pračku nebo sušičku.

Kvalitu podle vzhledu nepoznáte

Při volbě koupelnové baterie se nezaměřujte pouze na jejich vzhled, ale zkuste si vybrat i takové, které vám pomohou ušetřit peníze za vodu. Pákové baterie nabízí snadné ovládání i údržbu a lze je považovat za trend.

Nejekonomičtější řešení do sprchy nebo vany nabízí termostatické baterie, u kterých se dá snadno nastavit teplota vody a zároveň i ideální průtok. Teplotu můžete samozřejmě podle potřeby měnit. Pokud nemáte dostatek prostoru na to, abyste do koupelny zakomponovali sprchový kout i vanu, budete se muset rozhodnout pro to, bez čeho si nedokážete svoji hygienu představit.

Do koupelny průměrné velikosti se dá snadno zasadit rohová vana, která nabízí možnost komfortního sprchování, ale zároveň umožňuje i luxus pohodlné koupele.

Dlaždičky, dřevo nebo dokonce beton?

Při zařizování koupelny je důležité hledět na specifické požadavky, které tato místnost vyžaduje. Volte proto materiály, které jsou odolné vůči vlhkosti, mohou přijít do styku s vodou a snesou i pravidelnou údržbu čisticími prostředky.

Standardem je proto dlážděná koupelna. Skvěle vypadají například žula nebo mramor. V případě, že disponujete omezeným rozpočtem, postačí vám imitace dlaždiček z linolea. Rozloučit se nemusíte ani s celodřevěnou podlahou.

V takovém případě, ale musíte dřevo svědomitě ošetřovat a po každé koupeli podlahu vytřít do sucha.

Slaďte koupelnu s ložnicí

Pokud patříte ke šťastlivcům, kteří mají k ložnici i vlastní koupelnu, rozhodně je barevně sjednoťte! Barevná sladěnost dodá oběma interiérům nádech luxusu. Kelímky, nádobky na mýdlo a jiné doplňky slaďte s barvou závěsů a koberců v ložnici, ručníky mohou zase ladit s několika sety povlečení.

Nezapomeňte na barevné voňavé svíčky, které můžete obměňovat zároveň s povlečením. Vaše koupelna se vám tak nikdy neokouká.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz