Domů     .Top
První mumie s nemocnými ledvinami
Mirka Filipová 18.2.2017

Pro odborníky představují ledviny egyptských mumií záhadu. Na rozdíl od ostatních orgánů byly totiž v tělech často nechávány, ačkoliv není známa žádná jejich posvátná funkce. Díky jedněm zapomenutým ledvinám, nyní vědci odhalili nejstarší důkaz tuberkulózy ledvin na mumii staré 2 800 let. .

V průběhu mumifikace, která trvala 70 dní, balzamovači veškeré vnitřní orgány vyjímali a ukládali do speciálních nádob, takzvaných kanop. Výjimkami byl mozek, srdce a ledviny. Mozek Egypťané považovali za odpad a speciálními nástroji jej vydlabávali skrz nosní dutinu.

Srdce bylo naopak považováno za nejdůležitější orgán. Údajně bylo sídlem intelektu a duše člověka. Tuto hypotézu zastávali ještě řečtí myslitelé Hippokratés a Aristotelés. Ti umístili intelekt do levé části srdce.

Třetí výjimkou byly ledviny. Většina odborníků se domnívá, že tyto orgány v tělech zůstávaly, jelikož jejich vyjmutí bylo pro balzamovače složité. Druhým vysvětlením je, že je lidé provádějící mumifikaci, vzhledem k jejich umístění, v tělech prostě zapomínali.

Ledviny se totiž nacházejí u zadní strany těla a jsou obalené pojivem prorostlým tukem. Podle některých egyptologů jsou ovšem obě vysvětlení, vzhledem ke zkušenostem balzamovačů, nepravděpodobná.

Vzácná tuberkulóza ledvin

Objevují se teorie, podle nichž byly ledviny v tělech mumií ponechávány záměrně. Někteří odborníci vycházející z historických textů se domnívají, že byly ledviny spojeny se znamením vah a tedy symbolem rovnováhy.

Tuto teorii podporuje fakt, že obě ledviny u zdravého člověka váží přibližně stejně jako pro Egypťany tolik důležitý srdeční sval. Žádné z vysvětlení ale zatím není podloženo důkazy a proto ledviny v těle některých mumií stále zůstávají záhadou.

Díky této nejasné praktice starověkých Egypťanů se ovšem nedávno odborníkům z Portugalska podařilo objevit první důkaz tuberkulózy ledvin. Tato nemoc vzniká rozšířením primární plicní tuberkulózy. Díky ložiskům v plicích a kostech se bakteriální onemocnění šíří do ledvin, kde vzniká těžký hnisavý zánět.

V důsledku vazivové přestavby vlivem zánětu se pak vytvoří svraštělá tuberkulózní ledvina.

Kdo byl nemocný muž?

Odborníci z Portugalska toto vzácné onemocnění zachytili na rentgenu a snímcích z magnetické rezonance mumie staré 2800 let. Jednalo se o muže jménem Irtieru, který byl vzhledem k posmrtnému uložení pravděpodobně členem elity v období 27. dynastie (945 – 712 př.

n. l.). Muž ve věku 35 – 45 let byl na poslední odpočinek uložen v natažené poloze s rukama zkříženýma na hrudi.

Onemocnění ledvin bylo na snímcích možné rozpoznat díky pokročilé kalcifikaci (zvápenatění) orgánů v důsledku tuberkulózy. Diagnóza této vzácné nemoci je také podpořena morfologickou a strukturální analýzou ledvin, jíž odborníci následně provedli. Podle egyptologů se jedná o nejstarší důkaz tohoto typu onemocnění na světě.

Otázkou na kterou odborníci odpověď neznají je, zda Irtieru zemřel právě na následky tuberkulózy ledvin.

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz