Jsou biopotraviny opravdu zdravější?

Představte si, že přijdete do obchodu pro určitou potravinu a můžete si kdykoliv vybrat mezi tzv. tradiční či konkurenční „biopotravinou“. Takový je zatím jen růžový sen pro vyznavače ekologického zemědělství. Představte si, že přijdete do obchodu pro určitou potravinu a můžete si kdykoliv vybrat mezi tzv. tradiční či konkurenční „biopotravinou“. Takový je zatím jen růžový sen pro vyznavače ekologického zemědělství.

To má na rodném listě 60. léta minulého století. Tenkrát se z USA rozletí do celého světa i móda vlasatých hippies – „dětí květin“. Úzce souvisí s hnutím New Age (Nový věk).

Chemie je strašákem

Hnutí vystupovalo proti technické civilizaci, v přírodě konkrétně proti chemizaci zemědělství. Jeho zastánci se domnívají, že uměle, synteticky připravené sloučeniny mají jiné vlastnosti než tytéž sloučeniny přirozeného původu. Trumfem biopotravin mělo být, že se vyrábějí z přirozených místních surovin a přirozeným způsobem, tedy bez pesticidů, chemických přísad a konzervačních prostředků. To se však projevuje na jejich výrazně vyšší ceně. Chemie v různých podobách prý má podíl mj. na snižujícím se množství spermií u mužů anebo dokonce na zvyšujícím se množství případů některých typů rakoviny.
 

Čím trumfují odpůrci?
Mnozí odborníci tvrdí, že uměle připravené látky (užívané např. jako přísady ke zlepšení barevnosti, chuti aj.) jsou dnes čistší, zbavené různých příměsí, které mohou vlastnosti sloučenin modifikovat.

V Norimberku se letos v únoru konal 20. ročník mezinárodního veletrhu BioFach. Předvedl ucelenou nabídku ekologického zemědělství – od biopotravin (suroviny, ovoce, zelenina, lahůdky, pečivo, maso, mléčné výrobky apod.) přes bionápoje (limonády, ale i biopivo či víno), přírodní kosmetiku atd. Ovšem i v ČR máme početné tuzemské výrobky i veletrh. Českou biopotravinou roku 2008 se stala jablečná šťáva Vitaminátor. V nabídce je však mj. i biomáslo, biobrambory, ba i bioknedlík. K němu si můžete dát biomaso, biozelí a zapít biopivem. Máte na to chuť?

PRO
Ing. Zdeněk Perlinger, předseda Českého svazu ekologických zemědělců Pro-Bio:

Biopotraviny nabízejí mnoho výhod
Ekologické zemědělství vidím jako alternativu k zemědělství konvenčnímu. Spotřebitel si může vybrat, kterou potravinu koupí. Zvolí-li biopotravinu, vybral tak produkt, který nevzniká s cílem nejvyššího výnosu z jednotky. Jde o produkt, který zaměstnává obyvatele vlastní země (pokud nevybírá biopotraviny z dovozu) a který vznikal s ohledem k životnímu prostředí vlastní země. Dále ho charakterizuje to, že byl vypěstován bez herbicidů, pesticidů, insekticidů a vytvořen v chovech, které respektují potřeby zvířat. Odměnou za tuto volbu je mu pak skutečnost, že koupil biopotravinu, která neobsahuje rezidua chemických přípravků na ochranu rostlin a množství chemických konzervantů. Dále také lépe chutná, obsahuje více vlákniny, vitaminů, antioxidantů. Důležité je rovněž to, že má delší skladovatelnost. Domnívám se však, že doba, kdy si spotřebitelé uvědomí většinu těchto skutečností, zde ještě nenastala.

PROTI

Prof. MUDr. Jiří Heřt, DrSc., přední představitel Českého spolku skeptiků SISYFOS:

Pomáhá i móda a reklama

Názor, že všechny chemicky připravené sloučeniny jsou škodlivé a svými vlastnostmi se liší od látek přirozených, je mylný. V praxi platí spíše opak, protože uměle připravené chemické látky jsou zpravidla čistší, zbavené různých příměsí, které mohou vlastnosti sloučenin modifikovat. Představa, že jsou biopotraviny zdravější, je rovněž chybná, především proto, že plodiny připravené metodami „alternativního zemědělství“ nejsou ošetřovány proti hmyzím škůdcům ani proti plísním. Obsahují proto s větší pravděpodobností zdraví více škodlivých, toxických i alergizujících látek než plodiny, vypěstované moderními technologiemi. Výnosy bioplodin jsou obvykle nižší, takže jejich cena je nutně vyšší. Stoupající zájem o biopotraviny má tedy kromě racionálních, „ekologických“ důvodů i motivy mylné, zčásti ideologické. Velkou roli hraje i móda a reklama.

Jak to vidí 21. STOLETÍ

Snaha vyrábět potraviny zdravé má své objektivní motivy. S  nadsázkou můžeme říci, že velkými vyznavači biopotravin byli už před mnoha staletími sedláci, kteří pole, sady i chlévy „nezamořovali“ umělou chemií, nelikvidovali nežádoucí rostliny či hmyz a jiné škůdce herbicidy či pesticidy.
Pravda, pozdější moderní způsoby pěstování plodin s vysokými výnosy, ale také mocnými dávkami umělých hnojiv, a jejich ošetřování různými pesticidy někdy měly negativní důsledky. Platí to zejména o toxickém prostředku (dnes již ve vyspělejších zemích zakázaném) DDT .Od druhé světové války se všude používal v masovém měřítku také k hubení škodlivého hmyzu v zemědělství. Dnes podléhají v rozvinutých zemích všechny potraviny přísným hygienickým kontrolám. Pokud jsou dodržovány jak v rostlinné, tak v živočišné výrobě potřebné normy a zásady zdravého hospodářství, mají běžné potraviny stejnou hodnotu jako biopotraviny. Podle názoru 21. STOLETÍ je tedy rozdíl mezi biopotravinami a běžnými potravinami mizivý.


Více se dozvíte:

J. Heřt: Výkladový slovník esoteriky a pavěd, Nakladatelství Věra Nosková (www.noskova.eu), 2008
L. Kříž: Povídání v magických energiích, EUROMEDIA – IKAR, 2008

http://www.pro-bio.cz

U nás bio, jinde běžný výrobek

Konkrétním příkladem pro podporu závěrů 21. STOLETÍ může být hovězí maso. To, které je například v Argentině produkováno pro tuto zemi běžným způsobem, tedy ve volném, bezstresovém chovu, je u nás s neúměrně vysokými náklady produkováno jako biopotravina.

V ČR je skoro 2000 ekofarem

Počátkem letošního roku hospodařilo v ČR ekologicky 1946 zemědělských podniků. Oproti roku 2008 přibylo 600 farem (meziroční nárůst 48 %). Ekologicky se hospodaří na výměře téměř 342 000 ha. Podíl ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy přesáhl osm procent. Výměra orné půdy se v roce 2008 zvýšila o 20 % na současných více než 35 000 ha.
A jak to vypadá s výrobci biopotravin? Počet se z loňských 253 zvýšil na 422 subjektů (o 66 %).

ČTENÁŘSKÁ ANKETA INTERNETOVÉHO VYDÁNÍ 21. STOLETÍ
Tzv. biopotraviny (vyrobené z přirozených surovin a přirozeným způsobem, tedy bez pesticidů, chemických přísad a konzervačních prostředků) podle vašeho názoru:

Jsou pro lidské zdraví absolutně nejlepší. 27%
Jsou navíc i ekologičtější, neboť pocházejí z místních surovin. 24%

Obsahují různé škodliviny, které by mohla odstranit chemie. 12%
Jsou výrazně dražší a přitom zdravotně horší než jiné potraviny, ve kterých uměle připravené látky (např. přísady ke zlepšení chuti aj.) bývají zpravidla čistší, zbavené různých příměsí, které mohou vlastnosti sloučenin modifikovat.17%

Nemám dostatek informací.20%

Rubriky:  Medicína
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

Vědci se zaměřili na mutace způsobující dědičnou degeneraci oční sítnice

Vědci se zaměřili na mutace...

Vědci po vedením docenta Davida Staňka z Ústavu molekulární genetiky AV ČR,...
Polovinu cestovatelů trápí zažívání. Jak se na dovolené vyhnout problémům s trávicím traktem?

Polovinu cestovatelů trápí zažívání....

Počet lidí, kteří vyrážejí na mezistátní cesty, podle OSN každým rokem...
Polovina Evropanů řeší na dovolených zdravotnický problém

Polovina Evropanů řeší na...

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) řeší téměř polovina Evropanů na...
Na tábor mohou jen očkované děti

Na tábor mohou jen očkované děti

Prázdniny už doslova klepou na dveře a s nimi čas, který řada dětí stráví na...
Kancelářská práce zdraví neprospívá

Kancelářská práce zdraví neprospívá

Kancelářské profese zcela jistě nepatří mezi ta nejrizikovější povolání, ale i ony mohou...
Poničené geny kuřáků marihuany

Poničené geny kuřáků marihuany

Málo která rostlina vzbuzuje tolik vášně jako konopí. Přitom tato...
Poruch příjmu potravy stále přibývá

Poruch příjmu potravy stále přibývá

Pacientky s poškozeným zdravím, bez funkčních vztahů a zájmů a s nekončícím strachem...
Pražská muzejní noc otevře dveře Anatomického a Stomatologického muzea 1. LF UK veřejnosti

Pražská muzejní noc otevře dveře...

  O Pražské muzejní noci v sobotu 10. června se po roce znovu...
Na výzkumu roztroušené sklerózy se významně podílejí i čeští vědci

Na výzkumu roztroušené sklerózy se...

Česká republika se v posledních 15 letech podílí na velkém množství...
Vědci zkoumají, jak vyrobit zubní sklovinu

Vědci zkoumají, jak vyrobit...

Zubní sklovinu zatím uměle vytvořit nedokážeme, čeští vědci se však podíleli na...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Rychlejší než blesk: Co jde možná nevěděli o oku

Rychlejší než blesk: Co jde možná...

Má pouhé 2 cm v průměru, váhu pár desítek gramů....
Tajemství Olméků: Co nám prozradí jejich obří sochy?

Tajemství Olméků: Co nám prozradí...

V Mexiku se tyčí gigantické kamenné hlavy. Jejich...
Jaké záhady kolem Ježíšovy poslední večeře ještě neznáte?

Jaké záhady kolem Ježíšovy poslední...

Onen moment zná každý, i ten, kdo Bibli viděl jen z...
Chcete být dlouhodobě šťastní? Kupujte zážitky, nikoli věci!

Chcete být dlouhodobě šťastní?...

Výzkumy ukazují, že důležitější než si koupit štěstí...
Měl císař Napoleon I. Bonaparte na povel i svoji kuchyni?

Měl císař Napoleon I. Bonaparte...

Po císařské korunovaci roku 1804 přesidluje...
Proč mají muži bradavky?

Proč mají muži bradavky?

Odpověď má co do činění s tím, jak se lidé...
Neberete si dovolenou? Známe minimálně 3 dobré důvody, proč to změnit!

Neberete si dovolenou? Známe...

Možná se i vám zdá, že nemůžete opustit všechno, co se...
Ananas ano, či ne? Zemřel tvůrce kontroverzní pizzy!

Ananas ano, či ne? Zemřel tvůrce...

Nenáviděná i milovaná. Pizza Hawai patří k nejvíce...
VIDEO: Nejdelší doutník na světě!

VIDEO: Nejdelší doutník na světě!

Loňský rok přinesl mimo jiné i jeden neobvyklý rekord....
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.