Domů     Medicína
Nahradí textilie lékaře?
21.stoleti 19.3.2008

Chtěli byste tričko, které bude měnit barvu? Nebo bundu, která dokáže změřit tlak? Popřípadě ložní prádlo, schopné spočítat EKG? Před pár lety by leckdo nad takovými vynálezy jen pozdvihl nevěřícně obočí, protože spíše patřily do oblasti sci-fi. Ale v současnosti jsou už takové textilie holou realitou.Chtěli byste tričko, které bude měnit barvu? Nebo bundu, která dokáže změřit tlak? Popřípadě ložní prádlo, schopné spočítat EKG? Před pár lety by leckdo nad takovými vynálezy jen pozdvihl nevěřícně obočí, protože spíše patřily do oblasti sci-fi. Ale v současnosti jsou už takové textilie holou realitou.

Je pravdou, že podobné záležitosti jsou zatím finančně dosti náročné, ale s rozjetím sériové výroby i jejich cena bude v krátkém časovém horizontu klesat. Důležitou roli zde hraje i rozvoj nanotechnologií, které v poslední době zaznamenaly velký pokrok, a snížila se i jejich ekonomická náročnost.

Bunda hlásí: pozor infekce!
Nad chytrými tkaninami přemýšlí řada vědců. Například Evropská unie spolufinancuje program Biotex, jehož cílem je textilie, která dokáže hlídat zdravotní stav svého majitele. Senzory zabudované v látce budou z potu snímat obsah kyselin a solí a na tomto základě sestaví zprávu, jak se organismu daří. Tyto látky už existují jako prototypy, které jsou testovány na dobrovolnících.
Ovšem, to zdaleka není vše. Vědci pracují i na tom, aby tyto textilie uměly i zjistit informace důležité k hojení ran nebo ověřit, že organismus byl právě postižen infekcí. Tyto výzkumy podporují zejména armádní kruhy. „Informace získané pomocí těchto senzorů, budou však v lékařství využitelné jenom tehdy, když budou naprosto přesné. Ale i když nebudou, dají se využít v jiných oborech lidské činnosti, například při sportovním tréninku,“ myslí si britský vědec Mark Outhwaite z British Computer Society.

MUDr. polštář
Podobně může fungovat i ložní prádlo. Nizozemská společnost Philips již představila povlečení, které poskytuje informace o pulsu pacienta, respirační činnosti nebo jeho EKG a to vše pomocí biosenzorů, jež jsou citlivé na tlak. To ocení zejména lidé, trpící nějakou formou chronické srdeční choroby a zároveň toto ložní prádlo může posloužit i jako účinný preventivní prostředek.
Senzory jsou zabudovány v polštáři a v dolní části prostěradla. Bdícímu i spícímu člověku je tak dokonale monitorován puls i EKG. Součástí této technologie je i malý displej, na kterém se veškeré nasnímané informace zobrazují. Tento displej, který má k dispozici i pacient, dokáže poradit, co je třeba udělat, aby případné zhoršení zdravotního stavu pominulo.
Na podobném principu nemusí fungovat jen ložní prádlo, ale i přímo pyžamo. Měřiče, jež jsou umístěné v pyžamu, jsou pomocí technologie Bluetooth propojeny s přístrojem podobným mobilnímu telefonu, ze kterého lékař i pacient mohou zjistit aktuální stav organismu.

Bez obav do pračky
Oblečení ovšem nemusí hlídat jen zdravotní stav, může s ním být i zábava. Už dnes existují trička, které mění svou barvu. Nebaví vás už červená? Jedno zmáčknutí a jste oblečeni v zelené barvě. Tato trička či bundy dokonce mohou svítit či přehrávat hudbu. Lidé, kterým se často potí jistě ocení ponožky, které ani po celodenním nošení nezapáchají.
A co lze očekávat v delším časovém horizontu? V hlavách vědců a technologů jsou různé projekty. Jedním z nich je například bunda, která je napojená na internet. A pokud se někdo ptá, zda podobné věci bude možné prát, odpověď zní ano. Bez toho by takové oblečení ztrácelo svou praktičnost. Veškeré příslušenství všité do tkaniny, které je nezbytné k přenosu dat, je totiž na textilní bázi.
A jak dlouho budeme na podobná trička čekat? Odborníci, kteří se koncem loňského roku zúčastnili veletrhu HospiMedica v Brně se shodují: ne více než deset let.

Bunda se kterou se neztratíte
Už nyní jsou na trhu vychytávky, které se týkají právě oblečení. Jednou z nich je bunda Navjacket, která byla představena v únoru v Mnichově. Navjacket má integrovaný GPS displej v rukávu a audio systém v kapuci, který zprostředkovává hlasové instrukce. Tento systém turistovi bloudícímu po horách pomůže lehce se zorientovat. Stačí jen zadat požadovanou pozici a Navjacket už každého navede tam, kam zrovna potřebuje.
Unikátní technologie Navjacket však nekončí jen u navigace. Displej integrovaný v rukávu bundy také například odhalí aktuální rychlost, předpověď počasí anebo kolik času zbývá do cíle turistické túry. K GPS jednotce lze připojit i mobilní telefon a zobrazit 3D mapy okolí. Další zajímavou inovací Navjacket je funkce „hledání kamaráda“. Ta umožní najít ztraceného přítele či absolvování stejné trasy, kterou prošel on.

Další článek
Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz