Domů     Technika
Mobil v roli špiona?
21.stoleti 6.12.2004

Mobilní telefon lze snadno využít (ale i zneužít) k poměrně přesné lokalizaci jeho majitele.Mobilní telefon lze snadno využít (ale i zneužít) k poměrně přesné lokalizaci jeho majitele.

Všiml si toho určitě každý vlastník mobilního telefonu. Jakmile jej necháte položený poblíž počítače, rádia či televize, objevují se v těchto přístrojích poruchy obrazu či rušivé vrčení. To je právě chvíle, kdy mobil hlásí svoji, tedy i vaši polohu příslušné celulární buňce, se kterou je ve spojení.

Nejlepší stopař
Mobilní telefon komunikuje se základnovými stanicemi. Ty jsou umístěny po celé oblasti pokryté signálem GSM sítě a jsou uspořádány do tzv. buněk (proto hovoříme o celulární síti). Hustota základnových stanic (a tím i poloměr buněk) se liší dle hustoty osídlení oblasti, ve městech je obvykle vyšší, než mimo ně. Mobilní telefon komunikuje vždy pouze s jednou základnovou stanicí, ale obvykle má přehled i o dalších stanicích ve svém okolí.

Možný je i odposlech
Nejen systém pro mobilní komunikaci, ale i moderní ústředny pevné sítě uchovávají i data o tom, komu majitel telefonu volal, kdo volal jemu a jak dlouho hovor trval. Tato data se totiž využívají pro měsíční vyúčtování hovorného. V České republice je možné zjistit úplně všechna vytáčená čísla a délku hovora, pouze s výjimkou starších analogových ústředen. Zřejmě každý ví, že odposlouchávat běžné telefony není prakticky vůbec těžké. Samozřejmě to nedokáže každý, ale jen telefonní technik, který má přístup na správná místa. Odposlechu telefonů se v policejní praxi využívá vcelku běžně. O odposlechu mobilních telefonů se sice tolik nemluví, nicméně i ten je možný – alespoň v případě analogového systému NMT. Dokonce je to ještě jednodušší; stačí mít přijímač pracující na frekvenčním pásmu okolo 450 Mhz a hovor bez problému naladíte. Digitální systémy jsou proti odposlechu chráněny. Bezpečnost hovoru je vyzdvihovanou výhodou GSM oproti staršímu systému NMT.

CBS si najde každého
Jde o službu Short Message Service Cell Broadcast (SMSCB, CBS), která funkčně dovoluje aby větší množství nepotvrzovaných všeobecných zpráv bylo vysíláno všem příjemcům v daném regionu. Cell Broadcast (CB) zprávy mohou být použity pro distribuci informací o počasí, dopravě, pro inzerci a nabídku obchodních společností a služeb, zpravodajský servis, nebo burzovní zpravodajství. CBS zprávy vám naskočí na displeji telefonu, setrvají tam určitou krátkou dobu (10 až 15 vteřin) a pak se přemažou. Standardně se neukládají nikam do paměti telefonu či SIM karty.

Co nás čeká a nemine
Je zcela jisté, že mobilní telefon začíná být leckdy v pozici obtížného hmyzu. To jsou právě situace, kdy potřebujeme být někde inkognito, nebo nebýt obtěžováni nevyžádanými inzertními zprávami typu CB. Někteří mobilní operátoři už nabízejí i služby, kdy vám za úplatu vyhledají pozici, kde se zrovna nachází vámi hledaný telefon i s majitelem. Tato služba je ovšem omezena souhlasem majitelů dotyčných telefonů, kteří se zapojí do tak zvaného verilokačního systému. Pokud se skupina přátel či zaměstnanců jednoho podniku dohodne a podepíše souhlas, mají možnost mít stálý přehled o vzájemných pohybech. Verilokační systém ve Spojených státech a v Anglii přichází i s nabídkou dalších futuristických služeb, kdy umožní zaměstnavateli vyhledávat polohu svých zaměstnanců, připravuje možnost placení dálničních poplatků podle projeté vzdálenosti namísto mýta či u nás zavedených dálničních známek a rodičům nabídne například možnost zjišťovat polohu jejich toulavého potomstva.

ZPŮSOBY LOKALIZACE MOBILNÍCH TELEFONŮ
CellofOrigin(COO). Základním údajem pro určení polohy mobilního telefonu je informace o základnové stanici, se kterou právě komunikuje. Poloha mobilního telefonu je pak určena známou polohou základnové stanice. Přesnost této metody je však velmi variabilní, od 150 metrů v hustě obydlených oblastech až po 35 kilometrů.

Timing Advance (TA), vychází ze znalosti vzdálenosti mobilního telefonu od minimálně tří základnových s   stanic. Tento údaj je pak za-§   nesen pomocí křivek do digitální mapy a poloha je určena průsečíkem křivek. Zjištěním této vzdálenosti je pověřen mobilní telefon, neboť ten ji zná pro všechny základnové stanice ve svém okolí.

Time of Arrival (TOA) -vychází ze znalosti vzdálenosti telefonu od tří základnových stanic, avšak sběrem této informace není pověřen mobilní telefon, nýbrž stanice základnové. Zde narážíme na problém časové synchronizace  všech základnových stanic;  ty totiž nejsou v sítích GSM  synchronizovány a jejich  synchronizace představuje  dodatečný náklad na straně provozovatele sítě.

Enhanced Observed  Time Difference  (E-OTD), je založena na  instalaci referenčních i přijímačů (Location Measurement Unit-LMU)po celé síti GSM. Údaj  o vzdálenosti od tří základnových stanic je získán nejen mobilním telefonem,  ale také referenčním přijímačem. Využití referenčních přijímačů i umožní zvýšit přesnost určení polohy až  na 50 metrů.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz