To, že přemíra cukru lidskému tělu škodí, se ví již dlouhá léta. Jak ale vyrobit zdravou čokoládu s nízkým obsahem cukru? Vývojáři jedné americké firmy na to přišli.
Vymysleli nový proces fermentace kakaových bobů spolu s houbami.
Nový postup fermentace prý zajistí, aby čokoláda byla méně hořká a nemuselo se do ní přidávat tolik cukru. Proces fermentace spočívá v tom, že kávová či kakaová zrna se nechají dva týdny fermentovat s houbou lesklokorkou lesklou, známou také pod svým japonským názvem reishi.
V zemi vycházejícího slunce je houba používaná v lékařství již tisíce let pro své blahodárné účinky na lidský organismus. Přezdívá se jí houba nesmrtelnosti, protože její pravidelná konzumace zlepšuje celkový zdravotní a fyzický stav člověka.
Popíjení houbového čaje prý mimo jiné zmírňuje následky nestřídmého pití alkoholu a údajně dokáže prodloužit délku života až o několik let. Další výjimečnou vlastností houby je, že pohlcuje cukry a snižuje kyselost a hořkost.
Nová metoda fermentace byla pracovníky firmy již testována na fermentaci kávových zrn.