Domů     .Top
Mistři záchranáři
Pavel Šmejkal 13.5.2014

https://www.youtube.com/watch?v=VkHfyhi2nvs&feature=youtu.be

Staňte se svědky fantastických záchranných akcí, jejichž úkolem je vyzvednutí obrovských lodních vraků uvězněných v mořských hlubinách.

Televizní kanál Viasat Explore uvede v premiéře seriál Mistři záchranáři, který vás zavede do prostředí odborníků na vyzvedávání a záchranu lodních vraků. Jsou to hrdinové hlubokých moří, kteří při každém nasazení stojí před herkulovským úkolem – v extrémních podmínkách vyprostit enormní těleso v podobě desítek tisíc tun těžkého a až stovky metrů dlouhého plavidla.

Do cesty se jim staví rozmary přírody, drtivý tlak a temnota mořských hlubin, stejně jako nekompromisní zákony fyziky a riziko úniku nebezpečného materiálu.

Tento dokumentární seriál vás seznámí s několika fascinujícími případy ztroskotání lodí a jejich následnou záchranou. Vydejte se na místa, kde se vraky nacházely, a poslechněte si až neuvěřitelné vyprávění mistrů záchranářů, kteří se podíleli na jejich vyzvedávání nebo odtahování.

Výsledkem jsou příběhy o námořních katastrofách a využití veškerých prostředků na záchranu ztroskotaných plavidel, která se leckdy pohybuje na hranici nemožného.

V hlavní roli se vám představí elitní skupina odborníků, kteří pocházejí z celého světa a rozhodli se zasvětit svoje životy této nebezpečné a náročné práci. Dokážou rozhýbat obrovské stroje, slaňovat do smrtelně nebezpečných míst a pokud není zbytí, klidně vyhodit do povětří skálu uprostřed oceánu.

Pro jejich nesmírně cenné znalosti a schopnosti vymýšlet nové technické postupy jsou často přetahováni z jedné záchranářské společnosti do druhé. V tomto oboru neexistují jednoduchá či plošná řešení – každý vrak se nachází v jiných podmínkách a má jiný stupeň poškození.

Různá jsou pak i rizika spojená s operací – uniknout může ropa i radioaktivní materiál.

V pěti dílech seriálu Mistři záchranáři se seznámíte s detaily fascinujících a mimořádně riskantních operací včetně:

*narovnání vraku lodi Costa Concordia (nenechte si ujít, jak bude Jihoafričan Nick Sloane dohlížet na operaci spočívající v odtažení italské výletní lodi z mělčiny ostrova Giglio, kde uvízla),

*vyzvednutí ponorky Kursk (připomeňte si tragédii ruské jaderné ponorky, která se v srpnu 2000 potopila v Barentsově moři, a sledujte operaci, jejímž cílem bylo dát ponorku na pevnině znovu dohromady),.

*odtažení tankeru Gelso M (podívejte se, jak se zachraňuje 150 metrů dlouhý tanker, který najel na mělčinu poblíž Syrakúz na pobřeží Sicílie).

Čeká na vás jedinečný pohled na neskutečně zajímavé řemeslo, tak si nenechte ujít jeho jediný okamžik. Každé pondělí od 19. května ve 21:00 hod. pouze na Viasat Explore.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz