Domů     .Top
Čeští vědci vyvíjejí revoluční čelistní náhradu

Vědci z CEITECu Vysokého učení technického v Brně vyvíjejí speciální keramický materiál pro výrobu náhrad čelistních kostí. Vyrábí keramické granulky, které bude možné naplnit unikátním biopolymerem a v podobě roztoku je použít jako „inkoust“ do 3D tiskáren.

Ty vytisknou keramický implantát čelistní kosti tak, aby odpovídal konkrétním potřebám jednotlivých pacientů. Evropský grant odborníci z moravské metropole získali ve spolupráci s německými, švédskými, španělskými a čínskými experty.

Výzkum kombinuje některé již používané technologie a jejich využití v medicíně v souladu se současným trendem snižování nákladů na léčbu.

Vědci ze skupiny Pokročilé keramické materiály CEITEC VUT navázali spolupráci s lékaři z Německa, kteří mají patentovaný unikátní biopolymer. Jedná se o látku, která významným způsobem dokáže nastartovat a následně podpořit schopnost regenerace kostí.

Člen brněnské výzkumné skupiny David Salamon zase umí vyrobit keramické granulky s dírkou, kterou je možné tímto biopolymerem naplnit.

Ve Švédsku pilují metody snímání poranění kosti od scanování po 3D modelování. Další vědci z Brna pracují na vývoji nejlevnější a nejefektivnější metody tvarování čelisti z keramiky. Experti z Pekingské nemocnice jsou připraveni poskytnout zázemí a pacientskou základnu pro řešení reálných problémů v každodenní lékařské praxi.

„Naším cílem je nahradit poškozenou čelist keramickou tak, aby přesně odpovídala potřebám pacienta. Musíme tedy vyrobit přesnou kopii, kterou pak naplníme látkou podporující hojení,“ přibližuje výzkum profesor Karel Maca z CEITECu VUT. Díky metodě tak konkrétní pacient, například po autonehodě, dostane čelistní náhradu vytvořenou na základě scanu, která mu přesně padne.

Navíc bioaktivní polymer umístěný v keramických granulkách, z nějž je implantát čelistní kosti vytvořen, bude tělo schopno  přijmout bez nežádoucích účinků a navíc rychleji nastartuje proces hojení. Lékař současně dostane přesný 3D obrázek, který mu poslouží jako návod při samotné operaci, do kterých míst náhradu umístit.

„Chceme otestovat dostupné metody výroby přesných keramických tvarů a najít tu, která je pro účely využití při operacích nejvhodnější a nejlevnější,“ vysvětluje David Salamon, který se po mnoha letech v zahraničí vrátil zpět do ČR. „Plánujeme mimo jiné i 3D tisk kostí, kdy inkoust bude obsahovat keramické mikrogranule, které se působením vysokých teplot slepí a pozůstatky „inkoustu“ degradují“.

Mikrogranule se spojí a vytvoří implantát, zatímco inkoust, který slouží pouze pro účely tisku a pro pacienta nemá žádnou přidanou hodnotu, zmizí. Salamon tak potvrzuje, že „výzkum není možné dělat bez kontaktu s dalšími profesemi a zejména trhem“.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz