Domů     .Top
Ze supernovy je supermrazák
JanPetricko 10.7.2013

Ohromný rezervoár překvapivě chladných částic detekovali astronomové ve zbytkovém mračnu po explozi supernovy 1987A. Věří, že za pomocí tohoto objevu rozluští hádanku, proč se ve vesmíru nachází takové kvantum prachových zrnek a molekul.

Výbuch této supernovy zaznamenaly astronomické přístroje v roce 1987 v jedné z našich sousedních galaxií – Velkém Magellanově oblaku, vzdáleném od nás přibližně 170 000 světelných let.  Exploze se proto odehrála právě před tolika lety a – jak už to při skonu masivních hvězd bývá –  byla naprosto kataklyzmatická.

Supernova vyzářila v jediném vrcholném okamžiku své smrti miliardkrát více energie, než se povede našemu Slunci za celý pozemský rok. Vytvořil se tzv. zbytkový oblak, který je již čtvrtstoletí intenzivně zkoumán a analyzován.

Astronomové k tomuto objevu došli po studiu dat, která jim téměř nepřetržitě dodávají výkonné vesmírné dalekohledy a teleskopy, v prvé řadě Herschelova vesmírná observatoř a chilský radioteleskop ALMA z atacamské pouště.

A zjistili tak časovou osu příběhu, který je dovedl k současným znalostem o stavu vybuchlé hvězdy. Titánská exploze nejprve rozesela prvky a částice bývalé hvězdy do okolního vesmíru ve formě žhavé plazmy.  A nyní tedy zbytkový plyn významně zchladnul – a to tak, že opravdu neuvěřitelně, místy se jeho teplota pohybuje mezi -250 až -170 stupni páně Celsia.

A to už je mráz a led, srovnatelný třeba s povrchem Pluta na hranicích sluneční soustavy.

V plynu se poté zformovaly molekuly a některé z nich separátně zkondenzovaly do pevných zrnek tzv. „kosmického prachu“. „Ze supernovy 1987A se nám stává supermrazák,“ zní odlehčené a vzrušivé hlasy astronomických expertů.

Za 26 let vyprodukoval tento mračný zbytek tolik prachu a pevných částic, že by z nich bylo možno „slepit“ 250 000 Zemí.  Až doteď si přitom astronomové mysleli, že zbytky po supernově obsahují pouze vysoce energetický atomový plyn a nyní zjistili, že je vše poněkud jinak.

Tento objev významně pomůže astronomům zjistit, jakým způsobem supernova distribuuje vesmírný „stavební materiál“ a plní galaxie plyny, prachem a pevnými částicemi tak, aby se z nich zrodily nové hvězdy a planety. Carl Sagan kdysi řekl, že jsme všichni stvořeni a složeni z hvězd.

Zde může ležet (a pohybovat se) důkaz.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz