Domů     .Top
Lipno bez bariér
21. století 29.5.2013

LIPNO je Evropskou excelentní destinací 2013. Zvítězilo v soutěži EDEN – European Destination of ExcelleNce 2012/13 se svým unikátním produktem LIPNO BAVÍ, resp. LIPNO BEZ BARIÉR. Soutěž, do které se zapojilo více jak 20 evropských zemí, vyhlásila Evropská komise – tématem letošního ročníku bylo Cestování bez bariér.  Lipno se tak postavilo po bok například italského Montevecchia či portugalského Faial Nature Park – dvou z jedenadvaceti vítězných destinací 6. ročníku soutěže. S vítezstvím je spojena marketingová podpora ze strany agentury CzechTourism, stejně jako účast na prezentaci všech vítězných destinací tohoto ročníku v Bruselu a mnohé další.

Do soutěže se mohly přihlásit destinace, které dlouhodobě pracují na odstraňování bariér v cestovním ruchu a na zpřístupňování turistických atraktivit lidem s handicapem, seniorům, rodinám s malými dětmi, případně dalším turistům se specifickými potřebami.

V České republice se přihlásilo celkem 15 destinací, z nichž bylo do druhého kola vybráno destinací pět. Tyto vybrané pak navštívila sedmičlenná nezávislá porota složená ze zástupců agentury CzechTourism, ministerstev pro místní rozvoj a životního prostředí a organizací pracujících s handicapovanými lidmi.

Porota hodnotila přístup k odstraňování bariér a vůbec koncepci zpřístupňování turistických atraktivit pro vybrané cílové skupiny.

„Lipno dlouhodobě pracuje na budování turistické infrastruktury. Rozvoj služeb pro handicapované, seniory i rodiny s malými dětmi považujeme již léta za samozřejmost, proto nám téma soutěže bylo více než vlastní.

Po celý rok je u nás k dispozici mnoho aktivit pro tuto klientelu. Snažíme se, aby si od nás odváželi hezké zážitky úplně všichni, to znamená i lidé s handicapem. Těm je mimo jiné k dispozici i kvalitní sportovní vybavení plně odpovídající jejich potřebám,“ informoval Zdeněk Zídek, starosta obce Lipno nad Vltavou, který převzal ocenění z rukou náměstka ministra pro místní rozvoj Michala Janeby.

Do soutěže přihlásila společnost destinačního managementu LIPENSKO produkt Lipno bez bariér, v jehož rámci si mimo jiné lidé s handicapem mohou po celý rok v půjčovnách zapůjčit speciální sportovní vybavení, jako jsou v zimě monoski, od jara do podzimu pak tandemová kola, handbike, vozíky za kolo ad.

Zároveň jsou několikrát do roka pořádány Dny s handicapem a Dny Lipno bez bariér. „Den s handicapem je organizovaný, během celodenního programu si lze zdarma vyzkoušet sportovní vybavení a zároveň využít služeb speciálně vyškolených instruktorů, navštívit atraktivity a ubytovací zařízení s bezbariérovým přístupem.

Během dnů Lipno bez bariér pak lze zdarma využít veškeré sportovní vybavení, kterým disponují půjčovny,“ informovala Zuzana Kolářová, manažerka projektu Lipno bez bariér.

„Porota ocenila především širokou nabídku atraktivit a aktivit pro handicapované, rodiny s dětmi či seniory, jejich koncentraci téměř do jednoho místa, stejně jako možnost jejich celoročního využití. Pozitivně byla hodnocena i spolupráce jednotlivých poskytovatelů služeb a pak především fakt, že rozvoj cestovního ruchu je realizován ze soukromých či obecních zdrojů, tedy bez dotací a grantů“, informovala Jitka Fatková, ředitelka společnosti LIPENSKO, která dlouhodobě rozvíjí téma LIPNO BAVÍ.

Lipno je jedinečnou destinací, která nabízí ideální možnosti trávení dovolené po celý rok. Nabídka služeb a atraktivit se rok od roku rozšiřuje a úměrně tomu stoupá i návštěvnost. Každoročně Lipno navštíví na 750.000 lidí, počet přenocování se pohybuje okolo 400.000, přičemž Lipno nad Vltavou disponuje cca 4.000 lůžky.

Do cestovního ruchu byly za posledních 20 let investovány milióny korun, a díky tomu se Lipno stalo jednou z nejatraktivnějších a nejnavštěvovanějších destinací České republiky.

„Vítezství v soutěži EDEN je pro nás velkou ctí a zároveň oceněním snahy a mnohaletého úsilí rozvíjet obec a cestovní ruch na Lipně tak, aby si mohl každý najít něco zajímavého, něco, co ho potěší, něco, co zvládne.

Těšíme se z návštěvy každého turisty a snažíme se udělat vše pro to, aby u nás strávil pohodlný a příjemný pobyt,“ doplnil Zdeněk Zídek.

TZ Lipno baví

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz