https://www.youtube.com/watch?v=eXXqe0PtX-8
Sníh a led ochucený ovocnou šťávou či medem znali už staří Řekové či Egypťané. Ovšem na tom, jak vznikla dnešní zmrzlina, se vědci stále nemohou shodnout. Existuje totiž několik verzí. Podle jedné jsou hlavními původci jejího masového rozšíření Mongolové, kteří z kozího, velbloudího či jačího mléka připravovali různé ochucené nápoje, jež však v mrazovém klimatu často zmrzly.
Recepty na takto připravenou zmrzlinu se měly dostat do Evropy ve 13. století díky expedici slavného Marca Pola (1254 – 1324).
Jiná verze přikládá hlavní zásluhy Číňanům, od nichž se zmrzlinářskému umění přiučili Arabové a Peršané. Od Arabů přípravu okoukali Italové, kteří výrobu zmrzliny rozšířili po celé Evropě.
Zpočátku byla zmrzlina pouhou pochoutkou v nejvyšších společenských kruzích, ale postupem času se rozšířila skutečně masově. Podíl na tom má samozřejmě i objev mrazničky.
V roce 1903 se prvně objevil zmrzlinový kornout, v roce 1921 jej následovala dodnes populární zmrzlina na dřívku. O 15 let později, v roce 1936 byl sestrojen první plně automatický rotační stroj, který zmrzlinu na dřívku dokázal vyrobit.