Matky a otcové, kteří připravují svým potomkům k snědku knedlíky v trojobalu a cpou děti sušenkami a čokoládou, by měli zbystřit. Podle výzkumu Adelaidské unverzity taková strava dětem snižuje IQ. Naopak kladný vliv na růst IQ dětí má strava kvalitní přijímaná již v raném věku.
Do studie se zapojilo více než 7000 dětí s řadou stravovacích zvyklostí, včetně tradičního modelu, umělé kojenecké výživy, racionální stravy či stravy typu „junk food“, tedy jídel z řetězců rychlého občerstvení a dalších prefabrikantů. Smithersová sledovala jejich stravovací návyky v 6měsících, 15měsících a ve 2 letech. V 8 letech je pozvala do ordinace znovu, aby jim změřila IQ.
„Strava dodává potřebné živiny pro rozvoj mozkových tkání v prvních dvou letech života, a cílem této studie bylo zjistit její vliv na IQ dětí,“ říká vedoucí výzkumu Lisa Smithersová, která zjistila, že děti, které byly 6 měsíců kojené a dále měly pravidelný přísun zdravé stravy (tedy luštěnin, sýrů, ovoce a zeleniny) v 15 a 24 měsících, měly v 8letech IQ vyšší až o dva body.
Naopak ty děti, které pojídaly pravidelně sušenky, čokoládu, cukrovinky, nealkoholické nápoje a chipsy v prvních dvou letech života měly IQ v 8letech až o dva body nižší. Vědci shodně objevili negativní vliv na vývoj IQ umělých příkrmů pojezených v prvních 6měsících, ovšem pozitivní asociace stejné stravy při podávání v 1 roce.
„I když rozdíly v IQ nejsou velké, naše studie poskytuje jeden z nejsilnějších důkazů k dnešnímu dni, že stravovací zvyklosti od šesti do 24 měsíců mají malý, ale významný vliv na IQ na v 8letech,“ shrnuje Smitehrsová. „Je důležité počítat s dlouhodobým dopadem potravin, kterými krmíme naše děti,“ uzavřela.