Proč jsou dnešní rajčata mdlé chuti?

Zdá se vám, že na trhu nejsou chutná rajská jablíčka? K dostání jsou krásné, masité, rudé plody bez vrásek, které však na jazyku žádný chuťový koncert nerozehrají. Tato situace už netrápí jenom spotřebitele a ke slovu se dostala genetika. Nedávno rozluštěný genom rajčete, o kterém vás už 21.STOLETÍ informovalo,  tak přinesl další informace. Podle vědců z Max Planckova institutu  v německé Postupimi a Kalifornské univerzity v USA za rajče bez chuti může šlechtění. Zahradníci se totiž moc věnovali pěstění vizuálně atraktivního plodu, až se vytratil klíčový gen chuti.

Sekvence genomu tento gen popsala jako SIGLK2. Vymizel kvůli tomu, že neovládá jenom chuťovou složku, ale způsoboval občasné zelenou barvu zralých rajčat. Gen byl totiž zodpovědný za tvorbu chloroplastů, které zároveň zajišťují barvu i cukry. Vědci zjistili, že u většiny dostupných rajčat na trhu (Evropském, Americkém i Asijském) byl gen SIGLK neaktivní. Plody tak měly sytě rudou barvu, méně chloroplastů,  zato méně cukrů.

V laboratoři pak do těchto plodů vědci vložili gen aktivní a  glukóza  a fruktóza se u nich okamžitě zvýšila o 40 %. Zvýšila se také hladina antioxidantu lykopenu, jehož konzumaci různé studie spojují vlivem na nižší výskyt infarktu i rakoviny.

Příspěvek byl publikován v rubrice .Top, .Články, 21.Století, Genetika, Potraviny, Příroda, Rostliny, Zdraví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.