Domů     .Top
Akademie věd žije Rozmarným létem
21. století 31.5.2012

Při příležitosti sedmdesátého výročí smrti Vladislava Vančury (23. 6. 1891 Háj u Opavy – 1. 6. 1942 Praha) přinášíme dílo tohoto významného autora v elektronické podobě. Na stránkách Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR v jeho elektronické Edici E (www.ucl.cas.cz/edicee) a též prostřednictvím e-shopu nakladatelství Academia nabízíme volně ve formátu EPUB a PDF nejen jeho známý román Markéta Lazarová (1. vyd.

1931), ale současně ve formátu PDF i digitální podobu obou projektů Vančurových Spisů, jež v minulosti vznikaly na půdě našeho akademického pracoviště. Tyto soubory doplňujeme výborem z Vančurovy publicistiky Řád nové tvorby.

Čtenářům je tak bezplatně k dispozici v elektronické podobě celek 24 svazků dosud knižně kriticky vydaného Vančurova díla, včetně oblíbeného Rozmarného léta.

Edice E zpřístupňuje ve formátu PDF významné publikace vzniklé v průběhu více jak šedesáti let na půdě Ústavu pro českou literaturu AV ČR; soustřeďuje se na prezentaci klíčových kolektivních děl (např. Dějiny české literatury), zásadní ediční počiny (např. Soubor díla F. X. Šaldy), dnes již těžko dostupné a oblíbené příručky (např. Slovník básnických knih, Editor a text, antologie Avantgarda známá a neznámá, Výbor z české literatury od počátků po dobu Husovu a doby husitské), či strojopisné a tištěné sborníky. Celkem obsahuje přes sto titulů a jejich množství se stále zvyšuje.

Edici Markéty Lazarové, již k vydání připravila a poznámkami doprovodila Jarmila Víšková, opatřil doslovem Jiří Holý. Provází ji též obsáhlé slovníkové heslo Vladislava Vančury, které pro Lexikon české literatury pořídil Jiří Opelík, a dále informace k digitalizaci filmové Markety Lazarové (rež.

František Vláčil), na níž se podílel Národní filmový archiv. Přitom způsob restaurace filmu Marketa Lazarová odpovídá kritické přípravě Vančurova románu, a i proto na sebe oba projekty vzájemně odkazují.

V neposlední řadě jsou součástí elektronické knihy odkazy na informační zdroje přístupné veřejně na internetových stránkách Ústavu pro českou literaturu.

Vladislav Vančura se stal obětí teroru po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Gestapo ho zatklo již před atentátem, 12. května 1942, když byla odhalena jeho role v Národně revolučním výboru inteligence.

Jako přední člen literární skupiny této ilegální organizace, která od podzimu 1941 reprezentovala v protinacistickém odboji hlas českých umělců a intelektuálů, připravoval spolu s Václavem Černým, Františkem Halasem a Bedřichem Václavkem program obnovy svobodného literárního života po porážce Hitlerova Německa.

Po vyhlášení stanného práva se tato velká a v národě respektovaná umělecká osobnost stala jednou z prvních obětí pomsty okupační moci za smrt třetího muže Třetí říše: nikoli náhodou právě Vančurovo jméno zahajovalo seznam osob popravených za napomáhání nebo schvalování atentátu, který byl na prvních stránkách novin publikován 3. června 1942.

– TZ AV ČR –

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz