Domů     .Top
Praha má dvě nové slonice
21. století 11.5.2012

Skupina slonů v Zoo Praha se rozrostla o dvě nové samice – pětadvacetiletou Donnu a její tříletou dceru Tonyu. Přicestovaly dnes ze zoologické zahrady v Rotterdamu a rovnou se nastěhovaly do nového pavilonu, který od konce dubna obývají pražské slonice Gulab a Shanti i samec Mekong. Donna je březí, rodit by měla počátkem příštího roku.

„Z toho, že Donna čeká slůně, jsme samozřejmě nadšení. Za to, že Donna přišla právě do Prahy, vděčíme nejen velkorysosti všech zúčastněných, ale v nemenší míře i faktu, že máme pro chov slonů nové, skutečně špičkové zařízení,“ řekl ředitel zoo Miroslav Bobek.

Stěhování slonů začalo v rotterdamské zoologické zahradě v úterý ráno a odehrávalo se v režii holandských chovatelů a přepravců. Pražští „slonaři“, kteří mají s nakládáním slonů do přepravních kontejnerů čerstvou zkušenost z Tróji, tentokrát jen přihlíželi.

Scénář stěhování byl obdobný jako při pražském přesunu ze starého do nového slonince: zvířata dostala tišící prostředky, aby se při nakládání nezranila; poté je chovatelé a přepravci přesunuli do přepravních boxů, které s pomocí jeřábu vyzvedli na speciálně upravený kamion.

Slonice pak čekal 14 hodinový převoz do Prahy, kam dorazily dnes nad ránem. Zvědavé slůně Tonya prozkoumávalo neznámé prostředí ještě předtím, než vystoupilo z kontejneru – chobotem, které prostrčilo otvorem ve stěně přepravního boxu.

Přesun nováčků do slonince proběhl hladce; v následujících dnech bude Donnu s Tonyou čekat postupné seznamování s ostatními členy pražské skupiny.

Douanita, domácky Donna, se narodila v roce 1987 ve Vietnamu. Do rotterdamské zoo se dostala už jako malé slůně. Ve skupině se projevuje jako dominantní samice, která si velmi dobře hlídá mláďata a pečlivě se o ně stará.

Své postavení si průběžně udržuje tím, že ostatní slony občas udeří chobotem nebo nohou. Jinak má klidnou, nekonfliktní povahu, ovšem pokud se setká s odporem, vždy chce odejít jako vítěz. Má velkou slabost pro jídlo, především pro sladkosti.

Proto má pár kil navíc, než by měl slon jejího vzrůstu mít. Nemá ráda vodu – od chovatelů se nechá omýt, ale do bazénu dobrovolně nevleze. Donna zatím porodila tři potomky, posledním z nich byla Tonya.

Tonya je slůně, které je nesmírně hravé, zvídavé a plné energie. Každou novou věc ve výběhu hned zkoumá a neustále vymýšlí, jak „potrápit“ ostatní slony. Dobře si uvědomuje, že je slůnětem od dominantní samice, takže si na dospělé slony dovoluje více, než je u mláďat běžné – strká do nich nebo naznačuje útoky.

Ví, že kdyby nastal konflikt, matka ho spolehlivě ochrání. Na rozdíl od Donny miluje vodu a využije každou příležitost, aby se mohla vykoupat nebo alespoň pokropit vše v okolí.

– TZ ZOO PRAHA –

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz