Domů     .Top
V Bubenči se staví již 7500 let
21. století 9.5.2012

Záchranný archeologický výzkum, který ze zákona probíhal před stavbou bytového domu Vila Verde v Bubenči, ukázal, že zdejší stavební činnost má mnohem delší trvání, než by se na první pohled zdálo. Archeologové České společnosti archeologické zde objevili polykulturní areál, jehož nejstarší část zasahovala do období, kdy se v Čechách objevují první zemědělci. Jeho stáří tak dosahovalo více než 7500 let. Vědci odhalili jednak datačně starší sídelní část, zastoupenou dvěma domy, a jednak pohřební, starou rámcově tři až čtyři tisíciletí.

To, že archeologové opět narazili v Bubenči na stopy lidské činnosti, není věc příliš neobvyklá, toto pražské území je lidmi vyhledáváno už od starší doby kamenné. Zajímavá však je průběžná kulturní skladba od neolitu přes eneolit až po dobu bronzovou.

„Námi odhalená kulturní souvrství, tedy po tisíciletí kontinuálně osídlená plocha, v níž lze nalézt stopy po lidské činnosti, dosahovala mocnosti okolo 80 cm a svým stářím se pohybovala mezi 7500 a 3000 let,“ říká Mgr. Radek Balý, vedoucí výzkumu a ředitel České společnosti archeologické.

Doba bronzová a nálezy hrobů

Nálezy, které z Vietnamské ulice pocházejí, archeology příjemně překvapily. Prvním odhaleným objektem byl žárový hrob z nejmladší fáze doby bronzové, jehož stáří se pohybuje okolo 3000 let. „Šlo o velkou keramickou nádobu obsahující popel a zbytky ohořelých kostí, která stála na plochém kameni.

V těsném okolí, vně nádoby jsme nalezli několik drobných fragmentů bronzových předmětů,“ vysvětluje Balý a dodává, že nádoba byla překrytá keramickou miskou a celý hrob zatížila dvojice kamenů.

Naleziště ve Vietnamské vydalo později ještě další hrob, o něco starší – eneolitický, a v podstatně horším stavu, tentokrát však kostrový. Jedinec v něm pohřbený měl tělo orientované do osy západ-východ a hrobová jáma byla po obvodu obložena kameny.

Z kostry samotné se však příliš nedochovalo. Od zkoumání hrobů se archeologové přesunuli k výzkumu tzv. sídlištního areálu, tedy prostoru, kde lidé v minulosti žili a vykonávali různé činnosti.

Neolit – první zemědělci a jejich dlouhé domy

Největší radost jim udělal nález dvou domů. „Na lokalitě se nám podařilo odkrýt negativy dřevěných nosných konstrukcí tzv. dlouhých domů, typických pro období neolitu,“ popisuje Balý a doplňuje, že po mladším domě trapézovitého tvaru, který kulturně přiřadili do období kultury s vypíchanou keramikou (4300 – 3600 př.n.l.), se dochovalo velké množství sloupových jam a lineárních žlabů po obvodu i uvnitř konstrukce.

Starší z obou domů byl na zkoumané ploše zachycen jen ve své jihovýchodní části. Jeho sloupové jámy a několik doprovodných sídlištních jam spadá do kultury s lineární keramikou (cca 5500 – 4500 př.n.l.), stáří lokality tak posunuje k 7500 letům.

Na stavební odkaz předků v současnosti navazuje výstavba nového objektu s luxusními byty Vila Verde. Dlouhé neolitické domy, do jejichž vnitřních prostor se v případě potřeby vešel nejenom člověk, ale i chované domácí zvířectvo, nahradí moderní vila ve stylu moderny.

a funkcionalismu.

Archeologové a stavebníci mohou spolupracovat

Z hlediska archeologické památkové péče došlo v případě archeologického výzkumu ve Vietnamské ulici i k téměř příkladné spolupráci archeologů a investorů. „Na pozůstatky narazili archeologové společně s pracovníky stavební firmy při počátečních výkopových pracích.

Tým archeologů při odkrývání postupoval profesionálně a rychle, takže nedošlo k většímu zdržení stavby. Těší nás, že byly objeveny zajímavé artefakty z historie této městské části, které přispějí k poznání její minulosti,“ uvedl Jiří Thein, předseda představenstva Real 11 a.s., developera projektu Vila Verde.

Aktivní přístup investora a zájem o kulturní dědictví oceňují i archeologové, kteří se s takovou situací příliš často nesetkávají. „Opravdu velmi bych ocenil zájem developera. Za důležitý považuji zejména vstřícný přístup v rámci koordinace prací na celé parcele, díky kterému jsme nemuseli redukovat zkoumanou plochu, a získané informace tak jsou úplné,“ chválí vzájemnou spolupráci Balý.

Zaběhané klišé často archeology označuje za viníky zdržení stavby. Pokud je ale s jejich přítomností na stavbě počítáno už od doby přípravy, jak vyžaduje zákon, problémy nebývají.

Neolit – období, kdy se hlavním zdrojem výživy člověka stává zemědělství. S tím související usedlý život s sebou přináší typické stavby – tzv. dlouhé domy. Typická pro toto období je stavba dlouhých domů, výroba keramických nádob nebo třeba umělecké projevy v podobě tzv.

neolitické plastiky. Datace neolitu u nás: cca 5500–3600 př.n.l.

Eneolit – tzv. pozdní doba kamenná, je obdobím megalitických staveb, objevu kola a narůstající sociální stratifikace společnosti.  V Čechách je jeho datace přibližně 3,5 – 2 tis. př.n.l., hranice přechodu mezi jednotlivými obdobími však není ostrá.

Doba bronzová – období civilizací, které začínají používat nové technologické postupy zpracování kovů, zejména bronzu (cca 2,2 – 1 tis. př.n.l.). Objevují se žárové hroby a tzv. pohozenci, pohřby v nerituálních polohách.

(v nepoužívaných sídlištních objektech). V Čechách jsou nejvýraznější kultury únětická a knovízská.

Česká společnost archeologická – vznikla v září 2008 a od ledna 2009 působí jako jedna z organizací s oprávněním provádět archeologické výzkumy na území hl.m. Prahy a Středočeského kraje. Ve společnosti působí archeologové.

s odborností pokrývající všechna období lidských dějin od paleolitu až o středověk. Kromě standardní výzkumně-archeologické činnosti se ČSA soustředí i na badatelskou činnost a systematicky se věnuje popularizaci české vědy.

Vila Verde – jedinečný projekt luxusního bydlení, organicky zasazený do stávající vilové zástavby v prestižní pražské čtvrti Bubeneč. Odlehčená a pozitivně působící stavba, která v sobě snoubí design a funkčnost, splňuje nejvyšší nároky na pohodlný život.

Objekt je vybaven nejmodernějšími technologiemi, které spolu komunikují prostřednictvím systému IQ HOUSE. Developerem projektu je společnost Real 11 a.s., autory architektonického návrhu atelier de.fakto a prodejcem bytů pražská realitní kancelář Svoboda &

Williams. K nastěhování bude všech sedm bytů od poloviny 2013.

DALŠÍ INFORMACE www.csarcheologicka.eu foto: Martin Kalíšek

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz