Domů     .Top
Nejvzdálenější příbuzný člověka určen!
Michal Andrle 4.5.2012

Jednobuněčný tvor, vylovený ze sladkovodního jezera Ås asi 30 km jižně od norského Osla zamotal vědcům hlavu. Nakonec v tomto 30 – 50 mikrometrů velkém tvorečkovi dokázali rozpoznat skutečného posla z dob před tisíci milióny lety, kdy se rodily první eukaryotické buňky. Učebnice biologie se budou opět muset přepisovat!

„Nalezli jsme zcela novou větev stromu života. Pokud víme, neexistuje na Zemi žádný jiný organismus, který by byl blíže základně tohoto stromu. Můžeme jej užívat jako teleskop do nejrannějších stádií prvotního mikrokosmu,“ raduje se ze šťastného nálezu vedoucí skupiny pro výzkum mikrobiální evoluce na univerzitě v Oslu Kamran Shalchian-Tabrizi.

Proč tolik nadšení z drobného jednobuněčného tvora, který žije ukryt v bahně na dně skandinávského jezera?

Nejstarší z eukaryot

Prakticky vše, co je živé, je složeno z buněk. Obrovská rozmanitost života na Zemi je dána mimo jiné také tím, že všechny buňky nejsou stejné. Když srovnáme všechny podobnosti a rozdíly mezi nimi, ukáže se, že přes veškerou rozmanitost existují dva základní typy:

jednodušší a menší buňky prokaryotické, které tvoří těla bakterií a archebakterií a podstatně složitější a větší buňky eukaryotické. Mezi eukaryota patří nespočetná řada pro laika těžko rozlišitelných jednobuněčných organismů, ale také rostliny, živočichové a pochopitelně i my, lidé.

Až donedávna vládla o vládla o vývoji eukaryot jednoduchá představa. Dvě hlavní větve jejich evolučního stromu se od sebe liší počtem bičíků, díky nimž se ti nejstarší předkové pohybovali.

Rarita z norského jezera

My lidé máme jeden (i když pravda, dnes už jen u spermií). Stejně jsou na tom všichni další živočichové a například také houby. Rostliny a jim příbuzné skupiny mají dva. Collodictyon, jak se nově prozkoumaný organismus nazývá, však tato pravidla nerespektuje a bičíky má čtyři.

Patří tudíž do zcela jiné a pravděpodobně starší vývojové větve, než všechna ostatní dnešní eukaryota.

K potvrzení jejich jedinečnosti nedávno  základě studia DNA. Norští vědci srovnali odebrané vzorky s databází genů, vzniklou díky pravidelnému odebírání vzorků z kontaminovaných vod. Nejbližší podobné geny objevili až ve vzorcích  získaných v Tibetu.

„Je možné, že v této větvi života přežilo přes stovky miliónů let jen několik druhů,“ vysvětluje další ze členů týmu, prof. Dag Klaveness. Buď jak buď, mezi všemi dnešními eukaryoty jde patrně o toho úplně nejvzdálenější lidského příbuzného.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz