Domů     .Top
Satelit odhalil rozpad šelfu v Antarktidě
21. století 12.4.2012

Co je nového na oběžné dráze? Ačkoliv družice ESA Envisat oslavila deset let práce na oběžné dráze, neúnavně pokračuje ve svých pozorováních: nyní se zaměřila na úbytek ledu v jednom z antarktických ledovcových šelfů, k němuž dochází v důsledku oteplování klimatu. Jedním z prvních pozorování této družice, které provedla krátce po startu 1. března 2002, byl rozpad hlavní části ledovcového šelfu Larsen B v Antarktidě.

Tehdy se díky mechanické nestabilitě v ledové hmotě způsobené oteplováním klimatu oddělilo zhruba 3200 kilometrů čtverečních ledovce. Nyní, po deseti letech provozu s pomocí výkonného radaru ASAR (Advanced Synthetic Aperture Radar) zaznamenal Envisat další ztrátu v oblasti Larsen B: za uplynulé desetiletí činí úbytek 1790 kilometrů čtverečních.

Larsenův ledový šelf je vlastně sada tří šelfů, které se táhnou od severu k jihu podél celého východního pobřeží Antarktického poloostrova. Larsen A se rozpadl v lednu 1995. Larsen C byl dosud považovaný za stabilní území, ale družicová pozorování odhalila během uplynulého léta ztenčování ledovce stejně jako delší dobu jeho tání.

 „Ledovcové šelfy jsou citlivé na oteplování atmosféry a také na změny v oceánských proudech i jejich teplotách,“ vysvětluje profesor Helmut Rott z Innsbrucké univerzity.

„Severní část Antarktického poloostrova zaznamenala v uplynulých padesáti letech oteplení o zhruba 2,5 stupně Celsia. To je mnohem více, než je globální průměr. Toto oteplení způsobilo ústup a rozpad ledových šelfů.“  Larsen B se od ledna 1995 do února 2002 zmenšil z 11512 kilometrů čtverečních na 6664 kilometrů čtverečních.

Rozpad v březnu 2002 ovšem přinesl skokové snížení jeho plochy na 3463 kilometrů čtverečních. Dnešní měření ukazují, že z původní rozlohy zbývá jen 1670 kilometrů čtverečních.

Satelit Envisat již nyní dvojnásobně překročil svoji plánovanou životnost. Observatoř je ale připravena pozorovat zemské ledovce, pevniny, oceány i atmosféru ještě nejméně další dva roky. To zajišťuje kontinuitu kritických dat získávaných z dálkového průzkumu Země až do doby, kdy další generace satelitů – řada Sentinel – začne v roce 2013 svá pozorování.

„Dlouhodobá systematická pozorování jsou mimořádně důležitá pro pochopení a modelování procesů v kryosféře. Stejně tak nám umožňují předpovídat naše možnosti při reakcích na klimatické změny týkající se ledu a sněhu,“ doplňuje profesor Rott.  „Klimatické modely totiž předpovídají dramatické oteplování ve vyšších zeměpisných šířkách.

Pozorování Larsenova ledového šelfu provedená družicí Envisat přitom jen potvrzují zranitelnost ledovcových šelfů vůči oteplování klimatu a zdůrazňují důležitost těchto šelfů pro stabilitu systému ledovců.“ „Tato pozorování jsou navíc velmi důležitá pro odhadování budoucího chování mnohem větších mas ledu v západní Antarktidě – pokud oteplování postoupí jižněji.“ Radary na družicích dálkového průzkumu Země – jako je právě ASAR na Envisatu – jsou přitom mimořádně užiteční při sledování polárních oblastí, protože umožňují získávat data skrze oblačnost a v noci. Mise Sentinel, které jsou vyvíjené jako součást evropského programu GMES (Global Monitoring for Environment and Security), zajistí kontinuitu radarových pozorování.

– TZ ESA Czech Republic –

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz