Domů     .Top
Ptáci, motýli a globální oteplování
21.stoleti 25.1.2012

Změny klimatu probíhají rychleji než posuny rozšíření postižených druhů. Ukázala to právě publikovaná studie v časopisu Nature Climate Change založená na dlouhodobém sledování populací ptáků a motýlů v sedmi evropských zemích.

Mezinárodní tým vědců pod vedením pracovníků pařížského Muséum national d‘histoire naturelle nejprve změřil teplotní posun ptačích a motýlích populací na evropském kontinentě za posledních 20 let. Ten následně porovnal s posunem klimatických podmínek.

Ukázalo se, že motýli i ptáci následují teplejší klima a posunují se na sever, motýli však za klimatem zaostávají o 135 km, ptáci dokonce o 212 km. Tyto vzdálenosti se přitom postupem času stále zvětšují.

To znamená, že organismy nestíhají na dnešní oteplování klimatu adekvátně reagovat změnami svého rozšíření. Kromě toho je zřejmé, že různé skupiny organismů mají různou schopnost teplotního posunu. Změny klimatu tak mohou zpřetrhat jemně vyvážené vazby mezi jednotlivými složkami ekosystémů.

Dobrý příklad poskytují právě obě studované skupiny organismů. Motýlí larvy jsou totiž klíčovou složkou ptačí potravy v době rozmnožování. Rychlejší reakce motýlů na klimatické změny však způsobuje, že v dnešní době je potravy v čase líhnutí mláďat nedostatek a řada hmyzožravých druhů proto ubývá.

S podobnými problémy se budeme se vzrůstající globální teplotou zřejmě setkávat stále častěji.

„Z vědeckého hlediska je tato studie určitě největším úspěchem, jakého jsme zatím při studiu populací našich ptáků dosáhli,“ říká jeden z autorů studie, Jiří Reif z Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty UK v Praze.

„Díky třicetiletému monitoringu České společnosti ornitologické se nyní můžeme zapojit do podobných mezinárodních výzkumů ptačích populací a přinášet aktuální poznatky o vývoji našeho životního prostředí.

Podobné studie nám pomáhají pochopit vztahy a vazby v ekosystémech a možnosti jejich adaptace na změny klimatu, které pocítí i člověk. A pochopení nám umožní se na změny alespoň připravit, když už jim nedokážeme čelit.“.

A jaké poselství tyto výsledky přinášejí pro ochranu přírody? „Čelit následkům klimatických změn je nesmírně obtížné. Jde totiž o globální faktor a naše místní možnosti jsou omezené,“ upozorňuje další z českých autorů článku, Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.

„Přesto však určité možnosti existují. Jde hlavně o odstranění dalších nepříznivých vlivů, které populace ptáků oslabují, jako je především ničení vhodného prostředí. Pokud jednotlivým druhům umožníme dostatečně posunout jejich areály rozšíření, s důsledky klimatickým změn se mohou časem vyrovnat.

Pokud se však nemají kam šířit, ocitají se v kleštích, teplejší klima je tlačí do míst, kde nenajdou příznivé podmínky. Řada druhů tak může během následujících několika desítek let v Evropě zcela vyhynout,“ dodává Vermouzek.

Více informací

https://www.birdlife.cz/index.php?ID=2256 (možnost stažení originálního vědeckého článku)

-tisková zpráva ČSO-

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz