Domů     .Top
Česká věda proti stárnutí

Nová metoda českých vědců zefektivnila výrobu a užívání prostředku proti stárnutí.  Účinnou látku pomocí rotace navlékli na nanovlákna. Tímto způsobem se látka glutathion lépe v organizmu vstřebá a současně bude její výroba mnohem lacinější.

Glutathion neboli GSH je hlavní intracelulární antioxidant, který se nachází v různých buňkách v koncentraci řádově mmol/l. Patří k nejsilnějším antioxidantům, protože má silné tlumící účinky proti vzniku volných radikálů.

Jedná se o tripeptid,  jenž se účastní reakcí katalyzovaných několika enzymy. Podílí se rovněž na regeneraci vitaminu E a umožňuje tak jeho antioxidační působení při ochraně buněčných membrán a lipoproteinů.

Oxidační stres vede ke snížení koncentrace GSH a k poklesu poměru redukované a oxidované formy glutathionu (GSH/GSSG).  Nízký obsah GSH způsobuje stárnutí kůže a některé nemoci zažívacího ústrojí. Nachází se v buňkách živočichů a většiny rostlin i v bakteriích. Je přítomen v mase, zelenině i ovoci.

GSH se proto používá v mnoha potravinových doplňcích. Problémem je ale jeho velmi omezená vstřebatelnost ze zažívacího traktu. Proto se hledají takové formy , aby látka měla vyšší vstřebatelnost a využitelnost v organismu.

Zdá se, že jednou z takových forem budou i nanovlákna vyvinutá českými vědci, která by mohla umožnit přímé vstřebávání GSH ze sliznic ústní dutiny. Nanovlákna mají průměr menší než 1000 popřípadě 100 nanometrů.

Snadno vstřebatelná nanovlákna obsahující GSH vyrobili pomocí zařízení, které pracuje na principu rotujícího zvonu. „S odstředivou technologií mohou být nanovlákna vyráběna v podobě tenké vrstvy, nebo hmoty strukturou připomínající velmi jemnou vatu,“ řekl odpovědný řešitel projektu Róbert Hromádka. Technologie výroby nanovláken založená na odstředivém principu je rychlejší a méně nákladná než dosavadní elektrospining, což je proces využívající silného elektrického pole. Vědci ji vyvinuli s podporou českého ministerstva průmyslu a obchodu.

Vědci zkoumají GSH také v souvislosti s ochranou před ionizačním zářením a chemoterapií. Ionizační záření má význam u medicíny katastrof, nebo v každodenním životě při lékařských vyšetřeních s použitím vysokých dávek rentgenového záření. Pozitivní účinky přidávání GSH do potravy byly klinicky ověřeny.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz