Domů     .Top
Novinky Voyageru 1 z mezihvězdného prostoru
Michal Andrle 16.6.2011

Projekt americké agentury NASA, sondy Voyager 1 a Voyager2 , patří ke skutečným zázrakům moderní technologie. Neuvěřitelné už je jen to, když si připomeneme, že k jejich vypuštění došlo již v roce 1977. O té doby stále bloudí vesmírným prostorem, aniž by ztratily spojení se Zemí.

Sondy Voyager 1 neustále přináší zajímavé zprávy o tom, jak to vypadá v místech, kam se žádný člověk nikdy nemůže sám podívat.

 Pro fyziky a astronomy jsou zvláště důležité údaje z hraničních oblastí sluneční soustavy. Oblast vlivu Slunce je vymezená v první řadě dosahem „solárního větru“, tedy proudem nízkonergetických nabitých částic, které do svého okolí vysílá Slunce všemi směry.

Ten totiž vyfoukává do mezihvězdného prostoru jakousi „bublinu“, odborně řečeno heliosféru, , která nás chrání před škodlivými vlivy zvenčí. Při svém pohybu okolo centra galaxie totiž Slunce společně s námi prochází skrze jakési „smetí“, pozůstatky výbuchů supernov.

Přesné poznání velikosti této „bubliny“, stejně jako i procesů na hranicích mezi ní a mezihvězdným prostorem, je důležité nejen pro oblasti na okrajích soustavy, ale i pro naši vlastní bezpečnost.

 Teorie předpovídala, že po překročení jedné z důležitých hranic, tzv. terminačního šoku, kde přestává být znát vliv slunečního větru, by Voyager1 měl dosáhnout další hranice. Tou je místo, kde se směr proudění částic prudce obrací (tzv.

bow shock). Tato prudká změna měla být signálem, že sonda dosáhla mezihvězdného prostoru. Podle astrofyzika Stamaniose Krimingise z John Hopsins University v Marylandu, který společně se svými kolegy uveřejnil nejnovější analýzu dat Voyageru v časopise Science, se však žádný ostrý přechod nekonal.

„Namísto toho se Voyager 1 ocitl v promixované oblasti, v níž si Slunce stále udržuje jistý vliv,“ popisuje své závěry řecko-americký vědec. „Je dokonce možné, že právě takto vypadá celý mezihvězdný prostor.

Voyager1 zkrátka přešel jisto hranici, aniž bychom si toho všimli,“ doplňuje astronom.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz