Domů     Zajímavosti
Bílá mouka jako zabiják: Jak ji nahradit ve své stravě

komerční sdělení

Bílá mouka je základní surovinou mnoha potravin, které konzumujeme každý den, ať už s jedná o chléb, těstoviny, pečivo, dorty a další. Je to tak ale správně? Přestože je klasická bílá mouka tak „populární“ přísadou, její vliv na naše tělo může být až překvapivě negativní, zvlášť pokud její produkty konzumujeme každý den.

Pojďme se společně podívat na to, proč není bílá mouka vhodná pro naše tělo a zdraví, a jaké alternativy jsou pro nás lepší.

Proč není bílá mouka vhodná pro naše tělo?

1.) Nízký obsah živin: Bílá mouka je vysoce rafinovaná a během procesu mletí přichází o většinu svých živin. Při výrobě se odstraní klíček a otruby obsahující většinu cenných vitamínů, minerálů a vlákninu.

Zůstane pouze škrobová část zrna, jenž je bohatá na sacharidy, ale chudá na ostatní živiny.

2.) Vysoký glykemický index: Bílá mouka má vysoký glykemický index. Díky tomu může docházet k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi. Důsledkem mohou být k náhlé výkyvy energie a zvýšené riziko vzniku inzulinové rezistence.

3.) Přispívá k obezitě: Častý příjem potravin s vysokým obsahem bílé mouky může vést k přibírání na váze. Příčinou je vysoký kalorický obsah způsobený složením a samotnou přípravou mouky.

Současně snížený obsah vlákniny způsobuje, že se po konzumaci těchto potravin necítíme dlouho sytí.

4.) Zánětlivé účinky: Nadměrná konzumace bílé mouky může přispívat k zánětlivým procesům v těle. Ty mohou následně způsobit řadu chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, artritida nebo některé druhy rakoviny.

Alternativy bílé mouky

Pokud občas sníte bílý rohlík, chleba nebo jinou běžnou potravinu s obsahem bílé mouka, ale nejedná se o hlavní pilíř vaší každodenní stravy, není se třeba nijak stresovat. Říká se, že neexistují nezdravé potraviny, ale jenom jejich nezdravé množství.

Problémem bílé mouky je však její častý výskyt ve většině běžných potravin, a díky tomu lidé často toto „zdravé množství“ nedodržují.

Existuje však mnoho zdravějších alternativ k bílé mouce, které můžeme začlenit do své stravy. Pojďme se společně podívat na pár příkladů:

Pistáciová mouka

Mouka z pistácií je vyrobená z jemně mletých pistácií a je výbornou alternativou k bílé mouce. Je bohatá na bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu.

Díky vysokému obsahu mono- a polynenasycených tuků podporuje zdraví našeho srdce. Mimo jiné také obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E, hořčík, draslík a antioxidanty podporující celkové zdraví a vitalitu.

Mandlová mouka

Další skvělou a velmi populární volbou je mouka mandlová. Stejně jako samotné mandle v ní najdeme mnoho bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Obsahuje také vitamín E, který je silným antioxidantem. Naopak neobsahuje lepek tudíž je ideální pro bezlepkovou dietu.

Kokosová mouka

Vysušením a namletím dužiny kokosového ořechu získáte další zdravou alternativu – kokosovou mouku. Oceníte jí především kvůli vysokému obsahu vlákniny, bílkovin a v neposlední řadě zdravých tuků. Stejně jako mandlová je i kokosová mouka vhodná do bezlepkové diety.

Ovesná mouka

Ovesná mouka je vyrobená z jemně mletých ovesných vloček. Oceníte její bohatost na vlákninu, zejména na beta-glukany, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a podporují zdraví srdce. Díky nízkému glykemickému indexu nezpůsobuje prudké výkyvy hladiny glukózy v krvi.

Jak začlenit alternativní mouky do své stravy?

Začlenit tyto alternativní mouky do své stravy není složité. Zde je několik tipů:

– Pečení: Většinu těchto mouk můžeme použít při pečení chleba, koláčů, muffinů a dalšího pečiva. Nebojte se při pečení ani experimentovat a zkusit použít několik mouk zároveň. Netradiční směsi a kombinace dokáží vykouzlit zajímavé chutě.

– Zahušťování: Alternativní mouky lze použít také k zahušťování polévek, omáček a jídel. Například kokosová mouka je výborná pro zahušťování díky své absorpční schopnosti.

– Snídaně: Přidejte lžíci mandlové nebo pistáciové mouky do svého ranního smoothie nebo ovesné kaše pro zvýšení nutriční hodnoty vaší snídaňové varianty.

– Bezlepkové recepty: Pokud máte celiakii nebo jste citliví na lepek, použijte bezlepkové mouky (např. mandlovou nebo kokosovou).

Související články
Pohádky, které dnes známe a milujeme, jsou oproti svým původním verzím jen slabými odvary. Jádra mrazivých nebo lechtivých příběhů, z nichž kdysi povstaly, v nich nicméně přetrvávají dodnes.   Lidové pohádky bývaly lechtivých motivů, vulgarit a jadrného humoru plné. Vyprávěli si je totiž hlavně dospělí, třeba pro zpestření dlouhých zimních večerů. K proměně těchto často velice nekompromisních a […]
Experimenty s koloniemi hlodavců, kterým americký etolog John Calhoun dopřál vše potřebné ke spokojenému životu, s výjimkou životního prostoru, patří k nejvlivnějším psychologickým studiím vůbec. Mluvilo se o nich mezi odborníky a laiky a staly se „vědeckým důkazem“ sociálního rozkladu moderní společnosti. Calhoun přitom dobře věděl, jak se „myší ráj“ může zvrhnout.   Svou nejznámější kolonii, tzv. […]
V minulém týdnu se Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) postaral o sociální „senzaci“. Omylem totiž odvysílal simulaci záznamu, podle kterého astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nacvičovali péči o člena posádky trpícího dekompresní nemocí. K vysílání došlo zhruba 28 minut po půlnoci středoevropského času. Ze záznamu bylo patrné, že jeden ze členů posádky […]
V Brně se otevřela unikátní výstava Tisíc tváří Amazonie. Představuje kulturní a přírodní rozmanitost oblasti Velké Amazonie a přináší vhled do života původních domorodých obyvatel tohoto kulturního areálu. Inovativní a pozoruhodné je, že se jedná v první řadě o jejich vlastní sebeprezentaci, to znamená, že se příslušníci místních etnik na přípravě výstavy významnou měrou podíleli. […]
Tuto notoricky známou anekdotu slyšel už někdy každý: Američané měli v 60. letech utratit miliony dolarů za vývoj pera schopného psát ve vesmíru, zatímco Sověti použili tužku. Vesmírné pero skutečně existuje a větší částka na jeho vývoj opravdu padla. Konkrétně jeden milion dolarů do něj ale investoval soukromý výrobce – o obyčejnou tužku totiž nestáli Američané, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz